Lekce chemie

Lekce chemie
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531492/bmid_lekce-chemie-65c1f661a1ce0.jpg 4 581 581

Nacházíme se v Kalifornii šedesátých let a jsou věci, které ženy zkrátka nedělají. Když se vědkyně Elizabeth Zottová ocitne v roli moderátorky televizního pořadu o vaření, odstartuje revoluci, která zpochybňuje vše, co se doteď považovalo za běžné. Ženy po celé Americe si každý všední večer naladí její pořad, kde se dočkají nejen vaření, ale i rad do života. Oslnivá Elizabeth je však zajímavá i mimo televizní kamery – svobodná matka nemanželské dcery, milovnice veslování a otevřená ateistka – a jako taková je velmi nekonvenční televizní hvězdou. Postavy tohoto vtipného, zábavného debutového románu, který můžete vidět na Apple TV+ jako seriál, si zamilujete.... celý text

Literatura světová Romány Příběhy
Vydáno: audiokniha , Témbr

Lessons in Chemistry, 2022

Interpreti: Dagmar Čárová

cabalenka
včera 4 z 5

No, zas taková bomba, jak jsem očekávala (vysoké hodnocení, nadšené recenze, cena Goodreads...), to nebyla. Elizabeth je tak trochu "Sheldon v sukních", což samo o sobě vypovídá o tom, že nemusí být nutně všem zrovna sympatická. Někdy mi to její "sheldonovství" přišlo hnané až ad absurdum - asi tak, jak se hodí do sitcomu, ale tato kniha jaksi není sitcom, ale příběh zabývající se mnoha závažnými tématy. Jelikož se sama pohybuju ve vysoce kompetitivním, převážně mužském prostředí, dokážu se s Elizabeth v mnoha situacích ztotožnit - některé její srážky s mužskými kolegy a nadřízenými mě doslova vytáčely do běla (protože, musím konstatovat, se to děje i dnes); bohužel ale příběh v mých očích trochu shazovalo všeobecné nadšení fanynek Elizabethina pořadu, které najednou zázračně začaly projevovat zájem o chemii a citovat vědecké poučky. K tomu ta extrémně zamotaná zápletka ohledně Calvinova původu hodná mexické telenovely... Závěr asi měl být dojemný, ale na mě to bylo trochu "too much". Škoda, námět měl podle mě velký potenciál - osobně miluju příběhy o ženách-vědkyních, průkopnicích a obecně hrdinkách bořících zažité společenské stereotypy, ale tohle na plný počet není.

Kávový_závislák
24.10.2024 3 z 5

Knihu jsem měla možnost poslouchat v audioknize a musím říct, že v průběhu práce jsem se nenudila. Lekce chemie je trochu průměrná, na můj vkus trochu zkreslená, ale pokud hledáte něco na odpočinek u čeho nemusíte přemýšlet, tak super čtení.

Luvy
17.10.2024 1 z 5

Takové až moc vyfantazírované a umělé, inspirované M. Curie a jejím příběhem. Taky jí umřel muž, ale tohle bylo blbé.

lovermann
01.10.2024 4 z 5

Hezké, lehké víkendové čtení o holce, odvážné bojovnici, která se postavila proti systému :)

Audrina
25.08.2024 5 z 5

Je pravda, ze kniha byla lehce pritazena za vlasy, na druhou stranu jsem od ni čekala odpocinkovy příběh a přesně to jsem dostala. Moc se líbilo, jak autorka popsala hlavní hrdinku a bylo víc než smutno z te nespravedlnosti, které ženy před relativně krátkou dobou musely čelit. Příběh jsem zlhtla za dva dny

HH77
20.08.2024 2 z 5

Od knihy jsem čekala více. Začátek vypadal slibne, pak se to vyvinulo úplně někam jinam a mne to i dost nudilo. Pár pasazi jsem dokonce přeskočila. Nevadi mi, když se v knihách odehrává něco, co by se ve skutečnosti nestalo, ale tady už mi to přišlo zbytečně moc. Děj ohledně událostí v TV pořadu byl přitazeny za vlasy a příliš dlouhý. Konec už byl zajímavější. Ale to už celkově knihu nezachránílo a hodnotím ji tak jako průměr.

Barbara182
19.08.2024 3 z 5

Seriál jsem si zamilovala na první dobrou, a tak jsem si chtěla přečíst i knižní předlohu s nadějí, že tam možná objevím víc detailů o Calvinovi nebo Elizabeth. Ve výsledku je to celkem příjemné čtení, ale když už znáte seriál, nic moc vás tam nepřekvapí (až na pár detailů se seriáloví tvůrci drželi předlohy opravdu věrně). Takže čtení jsem si užila, ale čekala jsem od toho o malinko víc (svůj díl na tom má možná i fakt, že jsem neměla úplně čas a četla jsem knížku po kouscích, což možná ubralo na mém celkovém dojmu, protože jsem se nemohla pořádně začíst a nechat se příběhem pohltit), proto jen tři hvězdičky.

soukroma
27.07.2024 4 z 5

Rychle jsem se začetla, začátek vztahu mezi Nobelistou a chemičkou byl výbušný a zajímavý, vcelku uvěřitelný - dva originály až géniové do sebe zapadli jako puzzle. Jenže to netrvalo dlouho.
A s dalšími stovkami stránek a zápletkami se mi to pomalu přestávalo líbit. Příliš neuvěřitelné (hrdince vše vlastně procházelo, i když byla na dně, jako deus ex machina se někdo nebo něco zjevilo a jaksi samovolně jí to udrželo bez nějakého dalšího úsilí nad vodou - sousedka převzala péči o dcerku od kojeneckého věku, speciální nabídka práce pro televizi apod.). Hrdinka mi pak ve vylíčení autorky připadala trochu schizofrenní: na jednu stranu si mlela svou a jela po své koleji, kam nikdo nemohl, na druhou stranu se ale dokázala stejně tak urputně chovat a jednat s lidmi velice pragmaticky až protřele (což prostě neodpovídalo jejímu introvertnímu až asociálnímu typu). A to nemluvím o její dceři Mad, která od prvních měsíců života jednala jako zkušené a všemi mastmi mazané stvoření. A do toho všeho ještě Šest-třicet jako pomocník v laboratoři a skvělý znalec lidských povah, včetně porozuměni lidské řeči. To už byly velmi pohádkové autorčiny výboje.
Jakkoli samozřejmě hrdince čtenář fandí, nevěřím, že by ženušky v domácnosti v Americe počátku 60. let měly opravdu zálibu v lekcích chemie, kterými se stala hrdinčina živá kuchařská TV show Večeře v šest. A pak už to bylo hlavně o povzbuzování žen, jejich odvahy a intelektu, ochoty a odvahy se sebou něco udělat i přes kulturní a rodinná omezení tehdejší doby.
Nicméně sama hrdinka se bez jakékoli podpory z rodiny, vlastně navzdory všemu (rodiče děsní), stala v 50. letech vědkyní, aniž by měla bakalářský titul, a pak vedla svoji one-woman TV show, tedy výjimečné záležitosti, takže zase poněkud nelad s vylíčenou dobou a prostředím, kde se žena samostatně či s rodinou jakoby prostě nemohla uplatnit a vystoupit z předem daných mantinelů.
Agitka pro změnu uspořádání společnosti a proklamace ženských práv přitvrzovaly s každou další stránkou, a nakonec to ještě autorka pojistila velmi sluníčkovým rodinným závěrem.
Čtivé to sice bylo, ale z hlediska uvěřitelnosti a obsahu nakonec jen 75%.

"Řekli mu, aby tuhle hranici nepřekročil, a on to stejně udělal. Získal si její důvěru a pak ji pošlapal. Chtěl se omluvit, ale jako spisovatel už věděl, že slova by to nezafungovala. Ve skutečných omluvách fungují zřídkakdy."

"CHEMIE JE ZMĚNA"

karoli77
23.07.2024 5 z 5

Tak tohle byl skvělý román, skvele se četlo, postavy velmi sympatické, Elisabeth byla nesmírně chytrá, umíněná, cílevědomá, s analytickym mozkem, a zároveň skvělá žena a máma. Přála bych si mít takovou přítelkyni. Styl knihy mi připomínal mě milované Doktory od Segala. Tahle kniha vás vtáhne a nepustí. Doporučuji. Vysoké hodnocení má své velké opodstatnění.

namornice
16.07.2024 5 z 5

Nesmírně čtivý fiktivní příběh, který však skvěle vystihuje dobu, ve které se odehrává. Kniha je vtipná, svižně napsaná a její hlavní síla je ve vykreslení postav. Hlavní hrdinka vědkyně Elizabeth Zott je netypická představitelka žen své doby – bavilo mě číst její příběh a přála bych si další pokračování. Seriálové zpracování mě zatím minulo – asi si nechám zažít knihu nějakou dobu, ale určitě taky shlídnu.

lena.o.knihach
14.07.2024 audiokniha 3 z 5

Lekce chemie má na svém kontě několik ocenění a na Goodreads vyhrála v kategorii nejlepší debut. Proto jsem byla na knihu dost zvědavá a vůbec jsem nevěděla, co na mě uvnitř čeká.

Elizabeth Zottová je vědkyně, která to v oboru chemie na začátku 60. let nemá lehké. Zastaví ji to? Ani v nejmenším. O pár let později se jako svobodná matka a panička psa jménem Šest třicet stává i moderátorskou hvězdou pořadu o vaření.

Já vlastně doteď nevím, co si mám o té knížce myslet. Na jednu stranu se mi odhodlaná hlavní hrdinka líbila, pár scén tam bylo vtipných, ale poté přišly chvíle, kdy působila jako robot totálně bez citů a chovala se jako neřízená střela.

Audiokniha neměla chybu a v podání Dagmar Čárové jsem si poslech užila, ale příběh samotný mě tolik neuchvátil.

Děkuji @audioteka_czsk za audioknihu. #spoluprace

carcassonna
06.07.2024 1 z 5

Zatímco se kniha zabývá důležitými tématy, ve svém provedení pokulhává. Předvídatelnost knihy, problémy s tempem a nedostatek jemnosti při řešení společenských problémů - to vše brání jejímu potenciálu být propracovanou a poutavou historickou fikcí. Kniha, i když je zasazena do 60. let, často působí, jako by byla poháněna feministickými ideály 21. století. Jazyk, scény a chování postav neodrážejí dobu, autorka používá moderní vyprávění a nesmyslně ho umístnila do historického kontextu. To podkopává autentičnost. Elizabeth Zottová je vykreslena téměř jako robot. Nemá žádnou emocionální hloubku - to naznačuje, že aby byla inteligentní žena brána vážně, musí se vzdát emocí. Její interakce jsou mechanické a její vývoj je minimální, což z ní dělá postavu, se kterou se nelze nijak ztotožnit. A pak tady je ta otravná, jednodimenzionální, feministická agenda - je příliš těžkopádná a didaktická - nedává prostor k vlastní interpretaci situací. Jazyk je taky nekonzistentní - buď je příliš akademický nebo ležérní. A co mně štvalo nejvíce, je, že kniha se tváří jako historická fikce - ale z historie tam nic nebylo - chyběla mi tam integrace nějaké historické události, nebo kulturní změny. Pro mně je tahle kniha přehnaně oslavována a vychvalována.

NaiTenshi
01.07.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla. A ano, uvědomuju si, že některé aspekty jsou trošku přehnané, ale i to se mi na tom líbilo. Silná hlavní hrdinka, věda a feminismus v 50. a 60. letech je přesně něco, co na mě platí a co mě zaujme. Oceňuju hlavně svižný konec, který se zbytečně netáhl a nebyl otevřený, což podtrhnuje moje kladné hodnocení. Miluju Elizabeth.

Annicka
16.06.2024 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha.

Knihu jsem původně vůbec nechtěla číst, protože mě trošku děsil ten rozruch kolem. Bála jsem se, že narazím podobně jako s Evelyn Hugo a budu zklamaná. Nakonec jsem si ji koupila jako audioknihu s tím, že při cvičení nebo uklízení to holt snesu - a byla jsem nadšená. Jasně, je to celé mírně přitažené za vlasy. Asi můžeme věřit v geniální pár Elizabeth a Calvin, genialita Mad vyplývá z prostředí, v němž vyrůstala, ale Šest třicet? I když se ve mně možná odráží, že nejsem pejskař. Ale jinak to bylo skvělé. Elizabeth mi strašně sedla, byla podobně svéhlavá neřízená střela jako já a vzpomněla jsem si na svá středoškolská léta, kdy jsem chtěla studovat chemii. Takže možná proto jsem se do příběhu tak ponořila. Konec byl sice trošku melodramatický, ale i tak, skvělý zážitek.

Melanka
30.05.2024 3 z 5

Takové jednoduché, černobílé a silně přitažené za vlasy. Dle hodnocení jsem očekávala silnější příběh. Konec působil až směšně.

Anor505
10.05.2024 5 z 5

Tuhle knihu jsem měla v hledáčku dlouho, ale trošku jsem se bála, že mě zklame. První kapitola vypadala hodně slibně, jenže potom jsem se asi sto stran trochu trápila, ale pak příběh nabral druhý dech a já jsem si čtení začala konečně užívat.
Už dlouho se mi nestalo, že bych se takhle sžila s hlavní hrdinkou. Elizabeth byla svéráz, ale taky měla pevně dané morální hodnoty a velikou odvahu. V knize je hlavním tématem rovnost pohlaví - nejen ve vědě, ale i ve společnosti. A i když je děj zasazený do šedesátých let, tak některé problémy byly až nepříjemně současné. Vážných témat kniha otevírá víc, ale zároveň je odlehčuje inteligentní humor s trochou nadsázky.
Ve výsledku jsem velmi spokojená a knížku můžu doporučit.

Siora
07.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Nejprve jsem viděla seriál. Ten se mi moc líbil, ale kniha byla něco jiného. Škoda, že tvůrci audiovizuálního zpracování některé postavy úplně změnili. Původní postavy mi tam zapadají lépe. Kéž tak mít tolik odvahy jako Elizabeth Zottová. A díky Bohu, že časy se mění...

Oli1104
05.05.2024 3 z 5

(SPOILER) Kniha rozhodne nebyla spatna. Cetla se dobre, o tom zadna. Mne ale strasne vadila ta krecovita snaha vpravit do knihy vsechny klise, ktere “dnes leti. Muzi jsou silenci, vrhajici se na zeny, zena je chudak atd.
Na serial se asi nepodivam, myslim, ze bych byla zklamana.
Za me 3-3,5 hvezdicek.

Niki08
22.04.2024 4 z 5

Asi jako každá žena jsem Elizabeth neskutečně fandila. Na dobu, ve které žila byla velice statečná a jedinečná. Knihy tohoto tématu moc nečtu, ale tahle opravdu stála za to!

Ivan F
14.04.2024 4 z 5

Vtipné, milé, oddychové čítanie, kde som sympatizoval s miernou asociálkou (asociálkou len preto, lebo múdre ženy sa moc nenosia ani v dnešnej dobe, čo je škoda) Elizabeth v podstate od začiatku, hoci ma občas poriadne iritovala. K tomu sa pridáva pes, s veľmi originálnym menom Šesť tridsať a jeho pohľad na svet (popis, kedy sa zámerne vyhýbal nájdeniu výbušniny, nech ju radšej objaví iný pes, to bolo úplne skvelé) a vnímanie okolia, ľudí, a máme tu základ úspešnej knihy. To zvyšné pozitívne je, že kniha nenásilným spôsobom poukazuje na to, aké bolo postavenie žien pred viac ako pol storočím (vážna téma spracovaná oddychovo) a súčasný čitateľ/ka si môže spraviť vlastné hodnotenie, kam sa svet posunul. Po tonách kníh s nešťastiami, mŕtvolami a vraždami, ktorými sú zaplavené kníhkupectvá a knižnice, je toto takým malým ostrovčekom nádeje aj so všetkými svojimi chybami a nedostatkami, o ktorých sa zmieňujú iní komentujúci.