Říkali mi Leni

Říkali mi Leni
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425123/bmid_rikali-mi-leni-OeY-425123.jpeg 4 1397 1397

Leni série

1. díl >

Skutečný příběh českého děvčátka, jež bylo za války dáno na převýchovu do německé rodiny a po válce se za pomoci přátel vrátilo do Čech ke své matce.

Štěpkovač
12.05.2021 2 z 5

Nooo... knížku jsem měl jako společnou četbu ve škole a na přečtení jsme měli měsíc a dalo se to stihnout a teď už k hodnocení:
Knížka je dojemná a hezky se čte.
Příběhy jsou taky krásné ale nemám moc rád takové smutné knížky.
Ale každému se líbí něco jiného :)
Knížku doporučuji spíše těm co mají rádi dojemné knížky a dávám jí 3 hvězdičky.

jaja10
04.05.2021 4 z 5

Dojemné...

verka5083
26.04.2021 5 z 5

Krásná kniha, kterou jsem prvně četla jako povinnou četbu na ZŠ, a ke které jsem se musela vrátit a připomenout si ji.

Renatka11
15.04.2021 5 z 5

Asi nejsmutnější kniha mého dětství. Ale tak krásná! I když jsem ji četla později svým dětem, brečela jsem na konci jak želva.

laura
01.04.2021 5 z 5

Nevšední, dojemný a smutný příběh o křehké dětské duši, o bolestném poznání, o touze někam patřit, o lásce a prostém lidském pohlazení...

Četla jsem mnohokrát, ať už jako dítě, dospívající či jako dospělý. Svět malé Leni byl všechno, jen ne dokonalý - a přesto, přesto jsem se do něj čas od času ráda vracela.

Opustit jeden svět a vkročit do jiného, neznámého - to chce obrovskou odvahu.

Je to hořké, to vybírání mezi Němcem a člověkem.
Můj Raul nevybíral. On to spojoval.
...to by bylo nejkrásnější...

Lenin svět je všechno, jen ne šťastný. A přece, přece se nevzdává. Bojuje. Ptá se. Naslouchá.

...protože to je nejhorší hoře, když jsi dítě a nejsi ničí...

Teď, s odstupem let, jako matka, i jako dítě, jímž jsem bývala, mě to zlomilo nějak víc. A přesto vím, že jsem se k Leni nevrátila naposledy. Protože -

...až se mi bude chtít plakat a umřít - musím tomu utéci!

A o tom to je. Naděje schovaná v neskutečně živém, nestárnoucím příběhu jednoho malého děvčátka. Naděje pro nás pro všechny...

Sova15
16.03.2021 4 z 5

Na tuto knihu jsem si vzpomněla, (jsem hrdá na svou paměť), četli jsem ji ve škole, před mnoha lety jako povinnou četbu. A na mysl mi přišla při čtení knihy Hitlerovy ukradené děti.
Je to stejné téma, dítě zavlečené za války do Německa, zde popisované malou dívkou Leni. prožíváme teď nelehkou dobu, ale s tímto to nejde srovnat.

MelanieBruno
04.03.2021 5 z 5

Věnovala mi ji maminka a je to kniha, ke které se moc ráda vracím, a kterou čtu opakovaně. Zcela pokaždé ji přečtu na jedno posezení. Víc netřeba dodat...

Ivana11
16.02.2021 5 z 5

Měla jsem jako audioknihu, kterou čte Tereza Marečková, a bylo to naprosto výborné, její procítěný projev, mladistvý hlas, prostě bomba.

Veveruška320
07.02.2021 5 z 5

Knížku dostala dcera jako povinnou četbu,tak jsem si jí také přečetla a byla půvabná-dojemný příběh děvčátka,která to neměla vždy jednoduché...Byla to těžká doba,ale tento příběh dopadl dobře,bohužel ne každý měl to štěstí.

Danielka959
07.02.2021 5 z 5

Knížka se mi moc líbila,byla slova a úryvky,které mi vysvětlovala mamka..příběh dopadl dobře a takové konce jsou nejlepší:o)

Kontryhelka
26.01.2021 5 z 5

Dojemná, smutná a přesto krásná a velice čtivá kniha.

Nicole_picole
22.01.2021 5 z 5

Nakonec dobrý konec holčičky poslané na převýchovu do Německa za 2. světové války.

Lutzka
21.01.2021 5 z 5

Přečteno jedním dechem... Krátký příběh, který byl tuším i na seznamu doporučené četby, ale dostala jsem se k němu až v dospělosti. Formou i ideálním koncem je určen možná spíš pro školní čtenáře, ale určitě nezklame ani dospělé.

anetkapol
08.01.2021 4 z 5

Tuto knihu jsem četla několikrát. Má krásný děj, ale jsem z ní vždy smutná.

AgiMangi
30.12.2020 4 z 5

Moc krásná kniha o životě dívky jenž žila nevědomky s cizí německou rodinou kde jí má opravdu ráda pouze babička. prostě skvělá klasická knížka
DOPORUČUJI

Vojtrman
29.12.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila ale je to těžké čtení držel jsem Leni palce ať to dobře dopadne doporučuji všem.

Mišák240
29.12.2020 4 z 5

Velice dojemné, ale moc smutné vyprávění o životě 11.-leté Leni, která byla dána na převýchovu do německé rodiny. Pro děti si myslím, že je to náročnější čtení.

snowpinkee
26.12.2020 4 z 5

Dojemný příběh dětskýma očima. 2. Světová ale ne z koncentračního tábora.
Asi nutnost tohle si přečíst.

Simona99
20.12.2020 5 z 5

Velmi dojemný a poutavý příběh z válečného období...
Knížka poukazuje na hrůzy, jež byly dopuštěny na mnoha rodinách a zejména jejich dětech.
V knížce se seznamujeme právě s takovou dívkou, která byla nechtěně vyňata ze svého domova v Čechách a převzata do nové rodiny v Německu. Na konci se dívka vrací zpět do rodné země...

LillyM.
18.12.2020

Hodně citlivá knížka která se svým způsobem dotkne každého.