Lepší než ve filmu

Lepší než ve filmu
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528788/bmid_lepsi-nez-ve-filmu-663900a55309a.png 4 180 180

Liz Buxbaumová vždycky věděla, že Wes Bennett není vhodný materiál na přítele. Čekali byste, že její soused bude prvotřídním kandidátem pro její romantické fantazie, ale Wes jí už od dětství dokazuje, že je maximálně prvotřídní osinou v zadku. Wes byl ten kluk, který strčil žábu do jejího domečku pro barbíny, a ta zrůda, která do její vlastnoručně vyrobené sousedské knihobudky nastrčila useknutou hlavu zahradního trpaslíka. Deset let po velké trpasličí dekapitaci Liz prožívá poslední rok střední školy. Je to čas plný milníků jako stvořených pro velké plátno a ona potřebuje Wesovu pomoc. Lizina dětská láska, Michael, se totiž právě vrátila do města a s Wesem – což je k vzteku – si skvěle rozumí. To znamená, že pokud Liz chce, aby si jí Michael konečně všiml a snad ji pozval na maturitní ples, právě Wes je její vstupenkou.... celý text

Literatura světová Romány Dívčí romány
Vydáno: , Red

Better than the Movies, 2021

BellaBernasconi
16.11.2024 4 z 5

Začátek docela pomalý a nudný. nemohla jsem se začíst, ale jakmile jsem se přes to dostala, nemohla jsem se odtrhnout! Doslova: Mám poruchu spánku, jmenuje se čtení!

leny.wood
05.11.2024 5 z 5

Tohle bylo totální pohlazení po duši. Zbožňuju romantické komedie, zvláště ty filmové. A tohle? Tohle rozhodně bylo Lepší než ve filmu. Skvěle zakomponované odkazy na romantické filmy, na hudbu (kterou doporučuji si pustit, když na song narazíte, skutečně vám to tu atmosféru dokreslí), humor, středoškoláci a tomu odpovídající smýšlení. Za mě skvělost a nechápu, že se o téhle knížce nemluví, protože si to zaslouží mnohem víc než jiné neustále propagované.

Janča086
03.11.2024 5 z 5

Já jsem úplně nadšená. Tak moc jsem se těšila na český překlad, protože v zahraničí patří mezi nejlépe hodnocené knihy. Wes je jeden z mých nejoblíbenějších fiktivních knižních kluků. :D Krásné oddechové čtení. Vřele doporučuji!

knihárna
28.10.2024 5 z 5

Jelikož se knížka odehrává na střední škole, tak je asi určená pro mladší lidi než dvacetiosmiletou mě, ale moc se mi líbila. Knížky jsou můj útěk z reality a tak bylo moc milý číst si o holce, jejíž největší starostí je získání vysněného kluka a to, že ji někdo poblil na párty. Možná se mi tak líbila kvůli tomu, co za knížky jsem četla před touhle (americký milostný experiment ) nebo kvůli Wesovi, těžko říct .
Hlavní postava Liz mi k srdci moc nepřirostla, měla jsem problém hlavně s její zatvrzelostí a tím, jak moc beznadějně romantická je, bylo to otravný.
Wes je kluk, do kterého bych se na střední rozhodně zamilovala (i teď, ale to se nehodí říkat o klukovi ze střední). Vysoký, vtipný, upřímný, ochranitelský, uzavřený, ale ne tak moc, až už to není hezký (ano, mluvím o tobě Conrade). A he fell first .
A teď se dívám, že to má pokračování, tak to si musím přečíst .

Kuci12
26.09.2024 4 z 5

"Občas se tolik zamotáme do své představy toho, co si myslíme, že chceme, že nám úplně uniká úžasnost toho co bychom doopravdy mohli mít."

Knížky, kde je hlavní hrdinka na střední škole už moc nečtu, tak nějak jsem si v hlavě stanovila, že to už je dlouho, co jsem byla s nimi na stejné lodi a asi by mě to spíš vytáčelo, než bavilo. Ale s Liz a Wesem to bylo jiné. Bylo to, jako když si pustíte starý známý romantický film a pak už se jen těšíte. Wese si musí zamilovat každá holka a pak si jen říkáte, Wes do každé třídy na střední.

"Je úchvatná. Ale co to vlastně znamená? Teda pokud nechci sedět a zítra na ni jako člověk, který se dívá na oceán nebo pohoří. Krása je jen na pohled."
"Jen říkám, že mám rád holku, která mě umí rozesmát, to je všechno. Holku, se kterou se bavím, ať už dělám cokoli."

"Život není předvídatelný. Nehledě na to, jak moc něco plánujete a jak moc hrajete na jistotu, vždycky se vynoří něco, co vaším světem zatřese."

knizni_blizenec
16.09.2024 4 z 5

Myslela jsem si o sobě, že jsem vcelku romantická duše, no... Tahle kniha mi ukázala, že jsem leda dost u země

Liz - I když beru v potaz, že je to dospívající člověk, to byl očistec, kvůli této postavě jsme to málem nedočetla (zbytek knihy byl super). Beznadějná romantická, co nad těmi filmy, písničkami trávila asi celý život (což bylo odůvodněno, ale i tak), byla podivná, ale vtipná. Dost mě popudila její věta ve smyslu, že když ona se má zle, tak on musí taky. K ostatním se chovala dost zle a opravdu mi nesedla, i když byla vykreslena jako takový svéhlavé trdlo.

Wes - vtipný, svůj, mluví hezky upřímně, to byla postava. Hned jsem poznala, že je do Liz celý blázinek, myslím, že to věděli všichni okolo kromě Liz. Jak jinak

Od nenávisti k lásce/předstíraný vztah, něco mezi tím. Láska mezi nimi byla budována postupem času, nebylo to špatné. Líbilo se mi, jak moc ji zná a jak je k ní ochranitelský.

Autorka píše velmi čtivě, což mě přesvědčilo dočíst do konce. Je to vtipné, na mě až moc romantické a dětské, naivní (asi budu muset fakt končit s knihami, kde se chodí do školy, protože na ty puberťáky v nich nemám nervy ).

Bylo tam hezky popsáno, jaká je ztráta rodiče, jaké je to bez něj žít, když život plyne dál, ale vám chybí při důležitých okamžicích. Proč odmítala nevlastní mámu, nebo se vyhýbala různým činnostem. Kdyby Liz byla příjemnější, bylo by to pro mě lépe zdůrazněné.

Pokud nemilujete romantické filmy (až kýčovité), nemilujete takovou tu sladkou romantiku, tuhle knihu bych spíše nedoporučila. Myslela jsem si o sobě, že jsem, ale i tak to na mě bylo někdy příliš. Hlavně jsem dost filmů, písniček neznala (kulturní barbar ).

Podtrženo sečteno - byla to velmi milá YA kniha, kterou bych si o dost víc užila jako teenager. To by mě asi vystřelilo z gatí, ale takhle mě to minulo, i když to nebylo vůbec špatné (jen jsem poznamenána Liz). Postavy i děj byl uvěřitelný, hezky to odsejpalo, bylo to příjemné čtení.

Matri
31.08.2024 5 z 5

Príde chvíľa, keď siahnem po niečom doslova oddychovom, slniečkovom. Pri týchto knihách síce dopredu presne viete ako skončia, no i tak si ich radi prečítate a ešte sa pri nich doslova priblblo usmievate.

Príbeh Liz, ktorej ako maličkej umrela maminka a žije s otcom a jeho novou ženou bol veľmi čarovný. Liz je veľmi svojská. Miluje romantické komédie a bežne funguje na romantickom móde a výtváraní soundtrackou na každú životnú situáciu. Okrem toho má trošku old fashion štýl obliekania plný sukní, kvetín a volánikov, takže sa nemožno diviť, že ako stredoškoláčka je trošku podivínka. S maminkou mala krásny vzťah a práve vďaka nej si vytvorila lásku k filmom aj svoj štýl. V knihe je krásne s citom popísaný jej smútok za drahou maminkou, a zároveň snaha jej trošku bláznivej nevlastnej matky Heleny, nájsť si k nej cestu.

Liz žije od malička vedľa svojho protivného suseda Wesa. Odkedy sa poznajú si robia naschvály, naprieky a vládne medzi nimi "drsný boj" o parkovacie miesto na ulici. To by sa však mohlo vyriešiť, lebo Liz čosi zúfalo chce a ako naschvál to vyzerá, že jediný, kto by jej mohol pomôcť je práve Wes. Ten je populárny, šarmantný, vtipný a neskutočne milý. Do Wesa nešlo sa nezamilovať!

Ja som si tento príbeh dokonale užila a takmer celý čas sa usmievala. Grácia, s akou Liz zvládala trapasy, klamstvá a vznikajúce priateľstvo s Wesom bola obdivuhodná, veľmi prirodzená, milá a obaja boli nekonečne sympatickí.

Ak si chce vylepšiť náladu a vidieť veci pozitívne v ťažkej chvíli, určite túto knihu vrelo odporúčam!
Nakoľko dievčenské YA romány moc nečítam hodnotím v tejto kategórii naozaj štedro. Ja vlastne nemám čo vytknúť.

lapetitedeny
25.08.2024 5 z 5

Poslouchala jsem audioknihu v angličtině.

Better Than the Movies je ukázkou perfektní romantické contemporary. Je to čtivé, vtipné a zábavné. Hned od prvních stran víte, jak příběh skončí a o to lepší to je, protože to dělá celý ten konflikt a slovní přestřelky mezi hrdiny ještě zábavnější. Hlavní postavy jsou navíc boží, autorka jim věnovala značnou péči a díky tomu kniha není jen tuctová romantika, která akorát klouže po povrchu.

Liz totiž před lety zemřela máma a je to pro ni stále těžké. Jako postava je velmi dobře prokreslená a autorce se povedlo skvěle vystihnout její vývoj. Taky se mi líbilo, že jako čtenáři Liz poznáváme postupně a spolu s tím ji i začínáme víc a víc chápat. A pokud jde o Wese, tak to je úplné zlatíčko. Přesně ten kluka o jakém spousta holek*kluků jen marně sní.

Better Than the Movies je prostě od první do poslední kapitoly úžasná feel-good jízda. Parádně se hodí teď na léto, ale oceníte ji i ve chvílích, kdy vám není hej a chcete si přečíst něco, co vám zvedne náladu.

JaniceKrat
18.08.2024 5 z 5

Zrovna od téhle knihy jsem upřímně nečekala žádnou hitparádu, sáhla jsem po ní, když jsem hledala něco lehkého a nenáročného na čtení.
Byla jsem hrozně mile překvapená. Na to, že je to středoškolská romanťárna asi spíš cílená na mladé dívky, mě to hned vtáhlo a bavilo, nechtěla jsem přestávat číst, fakt jsem se těšila jak puberťačka, co se bude dít dál.
Každou chvíli už to prostě vypadalo... A ono to zase nevyšlo a autorka nás napínala dál :) Lizz se někomu určitě mohla zdát protivná a ulhaná, ale mně ne (chápala jsem její povahu a chápala jsem důvody, proč se chová tak a jindy zase tak)... No a Wess - ten by prostě okouzlil snad každou.
Bylo mi až líto, když jsem knihu dočetla. Moc milé, vtipné, oddechové čtení a já prostě nemůžu nedat plný počet hvězd.

monikasbookclub
07.08.2024 3 z 5

Můžete mi říct, proč ve většině romantických knížek jsou ty holky tak příšerné, zatímco kluci jsou úplným obrazem dokonalosti? Tuhle knížku bych si upřímně užila mnohem více, kdyby Liz nebyla taková jaká většinu knihy byla. Ze začátku se mi líbilo, jaký měla osobitý styl a koníčky. Potom ale začala bezdůvodně ubližovat Heleně a Joss a lhala, kde mohla a mě se tím dost zprotivila. Začalo mi až vadit, jak moc čekala na ten dokonalý okamžik z filmu a žila jenom v představě. Zato Wes byl dokonalý. Asi ve všech ohledech. Líbila se mi ta jejich vzájemná chemie, ale bohužel ne natolik, abych si čtení pořádně užila.
Nejvíce jsem hltala až konec, kdy si své chování Liz uvědomila a začala se chovat normálně. A upřímně ten konec dokonalý byl. Jako z filmu!

cotaholkacte
07.08.2024 5 z 5

Tohle bylo tak krásný! Romantika ze střední školy, jak to máme my holky rády.
Opravdu dokonalá, vtipná young-adult oddechovka, kterou bych doporučila i mladým slečnám. Žádné spicy scény, jen čistá romantika. Na vážnosti knize dodávají Liziny vzpomínky na maminku a její stesk, který byl dojemný a dohnal mě až k slzám.

Hlavní hrdinové byli oba naprosto skvělí a já si je zamilovala. Mám ráda střeštěné hlavní hrdinky s jejich podivným vkusem. Wes byl vtipálek, který si z Liz neustále utahoval, ale svou pozorností a bezpodmínečnou láskou k Liz je dokonalý bookboyfriend.

Liz si ve své hlavě vytváří soundtrack ke každé situaci v jejím životě a na spotify dokonce jde najít „Soundtrack of Wes and Liz“ a to je dokonalý detail.

4,5*/5*must-read pro romantické duše a taky ideální čtení na léto!

IG: @cotaholkacte

Domieeele
05.08.2024 5 z 5

To bylo krásný, nádherný, úžasný a dalších tisíc věcí!

ValiPages
05.08.2024 5 z 5

Ukázala jsem na krabici s botami, která stála hned vedle mého oblečení. ,,Tohle není moje."
,,Mám skvělí vkus. A jsem jako tvoje kmotřička víla." Wes mávl na ty boty. ,,A tohle je můj příspěvek."
,,Cože? "
Opřel se paží o pult a usmál se na prodavačku takovým způsobem, jako by říkal 'Vidíte, co musím snášet?' ,,Já vím, že nemáš žádný conversky, Libby , a rozhodně je potřebuješ."
,,Tys mi koupil boty."
,,Ne boty. Conversky."

Dokonalí, dokonalí, prostě dokonalí. Já vážně brečím, ale ne z knížky, ale protože jsem ji dočetla. Tahle knížka byla fakt nejlepší a dokonale letní.
Začala jsem se usmívat na první stránce a přestala až když jsem zjistila, že knížka skončila.
Když jsem vybírala úryvek, bylo to hodně těžké, protože jich je tolik! Každá stránka byla skoro jenom vtipné dialogy a z největší části s Liz a Wesem, kteří byli opravdu vtipní. Stejně z celé knížky byly ty dialogy nejlepší. Když jsem ji objevila v angličtině, rozhodla jsem se, že si ji musím přečíst, i když nečtu v angličtině moc ráda, ale než jsem se k ní dostala, zjistila jsem, že se přeloží do češtiny. Doslova jsem skákala radostí do vzduchu.
Tahle knížka nejde popsat nijak jinak než jako dokonalá knížka. Co se týče atmosféry, hlavních postav, playlistu. Prostě všeho.
Je to ten typ, která má tu echt americkou vibe. Domky vedle sebe, parta sousedů, baseballové zápasy, léto, střední.
Ačkoli tento typ knížek moc nečtu ani mě nějak moc nebaví, tuhle jsem si oblíbila od první stránky, okamžitě jak se poprvé Liz potkala s Wesem. Musím se přiznat, že ačkoli čtu převážně detektivky, tahle knížka mě někdy nutila číst dál ještě víc než nějaká detektivka. Zápletka je prostě nejlepší. Představovat si pravou lásku jak z romantické komedie plus písničky a tomu je tak milovat, je prostě super. Liz mi opravdu sedla. Hrozně mě bavilo, jak ke všemu vyráběla playlisty a přidává si ke každému momentu nějakou písničku. Asi to mi nejvíc sedlo, protože to mám úplně stejně. Taky vytvářím skoro ke všemu playlisty, včetně knížek. Už mám bezpečně vytvořené album Wese a Liz. Akorát no, s Liz poněkud nemáme stejný hudební vkus. Bonus k tomu je, že jsem si ty všechny písničky pouštěla k samotnému čtení. Liz byla fajn, ale někdy se teda chovala vážně na praštění. Chápu, možná to neměla tak lehké, ale nemusela být vždy tak zlá na svou nevlastní mamku – blonďatou Lorelai Gilmor. Ta mi ji opravdu hodně připomínala. Hlavně v tom Starbucksu :)
Hrozně moc bych si přála, aby se přeložila i dvojka. Zároveň se Wes s Liz rozejde, tak nevím. Ale jo, stejně jo.
Wes byl prostě boží – vtipný, hodný, geniální. Upřímně si mě Wes už získal z anotace, kde se psalo, že jako malý dal Liz do knihobudky hlavu zahradního trpaslíka:)
A no k 'Místu' nejde prostě nic říct. A ani k tomu názvu ten prostě vystihuje všechno:)
P.S. Wessy a Libby = Nejlepší dvojka ever. Stala se opravdu mojí favorite.
Těch úryvků bylo tolik, že sem musím aspoň ještě jeden dát:
,,Ale proč tolik bílé ?"
Prohlásil ,,Zrzkám bílá sluší. Neměla bys to vědět?"
Jen jsem šla za ním a snažila jsem se neusmívat nad tím, jak sebevědomě rozhlašuje svoje módní přesvědčení. ,,Tohle mi uniklo."
Vzal hrst triček a přehodil je na hromadu ,,Zelená a bílá, kámo. To jsou tvoje nejlepší barvy."
Neubránila jsem se smíchu. Kámo. ,,Jasně."
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mojí recenzi, klikněte prosím na like ne z důvodu že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mojí recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)

Ocásek
23.07.2024 4 z 5

Pokud hledáte skvělou YA romantickou komedii, tak by vás určitě neměla mírnou kniha Lepší než ve filmu. Já si tuhle knížku opravdu užila, protože byla čtivá, roztomilá a vtipná. Ano, sice už od prvních kapitol tušíte, kam bude příběh směřovat, ale tady mi to vůbec nevadilo.
Hate-to-love romantická linka je moje nejoblíbenější a tady byla sakra dobře napsaná, to vzájemné pošťuchování mezi Wesem a Liz jsem milovala.
Sice mi občas lehla na nervy hlavní hrdinka Liz, oproti tomu Wese jsem si oblíbila hned.
Taky se mi moc líbily citáty z romantických filmů, kterými začíná každá na mě až zbytečně příliš dlouhá kapitola. A soundtrack pro Wese a Liz na samém konci knížky je taky skvělý nápad, navíc tam není jen tak, ale prolíná se s příběhem.
Za mě ideální oddechové letní čtení!

Knížka mi byla poskytnuta za účelem recenze. #spoluprace @knihydobrovsky @nasenakladatelstvi

michaelakoc
17.07.2024 4 z 5

Toto je asi nejroztomilejší kniha, kterou jsem v letošním roce četla. Ten námět a zpracování jsou nádherné a já si četbu užila od první do poslední stránky. Každá kapitola začíná citátem z nějaké známé romantické komedie, navíc tam je playlist, krásná obálka, povedený překlad … Co více si přát.

Já se navíc dozvěděla, že v září v originále vychází druhý díl, který bude se stejnými hrdiny, tedy s Liz a Wesem. A už teď se nemohu dočkat, protože si jich chci užít ještě mnohem více, nestačilo mi to.

Knihu bych rozhodně zařadila do young adult, ale je napsána tak vtipně a originálně, že si zde přijdeme na své i my dospělí. Prostě jako dobrá romantická komedie, rozumíme si.

Liz a Wes jsou sousedé, navštěvují poslední ročník střední školy a tak trochu se nesnáší. Liz by ráda zažila lásku právě jako z romantické komedie, protože na ty se vždy koukala se svou zesnulou maminkou. Její okamžik možná přišel, protože se do města vrací Michael, kluk, do kterého byla jako malá zamilovaná.

Liz se pouští do akce za svou velkou láskou, ale bude k tomu potřebovat pomoc Wese, který se nyní s Michaelem kamarádí.

Wes celé dětství Liz zlobil (žáby v domečku pro panenky, useknutá hlava trpaslíka v knihobudce) a ona na něj má nyní jasný, nehezký, názor. Ale my rychle vidíme, že Wes už takový dávno není. Je milý, hodný, sportovec, všichni ho mají rádi, jen Liz to nechce vidět.

Popsala bych to asi takto. Liz chce tak moc zažít její romantickou komedii, že si ani nevšimne, že už jednu prožívá.

Kniha má všechno. Já se u ní smála, brečela a rozhodně jsem si čas s ní užila.

Alaglesia
09.07.2024 3 z 5

Oddechové letní čtení, které mě vzhledem k jednoduchosti a předvídatelnosti bavilo. Líbila se mi myšlenka soundtracku ke knize a odkaz na písničky k jednotlivým scénam.

Aires
09.07.2024 3 z 5

Život občas nejde podle scénáře...

Občas si něco naplánujete- například sbalit pohledného kluka, prožívat lásku jako ve filmu a šťastně s ním odejít do západu slunce. Naivně si myslíte, že stačí použít deset zaručených triků z Bravíčka a další fígle. Ale ouha...Jakoby se proti vám spikl celý vesmír a vždy když se potkáte, přihodí se nějaká příšerná katastrofa!

Přesně to prožívá zoufale naivní romantička Liz. Její pečlivě sestavený scénář plný hudby doprovázející každé kouzelné slovo svého idola a nožky zvednuté při dokonalé líbačce za stoprocentně dokonalých okolností, se zhroutil. Místo dokonalosti tu je něco možná nedokonalého, ovšem skutečnějšího - její soused Wes. Na oko příšerně protivný soused, v reálu ale laskavý a všímavý kluk. Jak tohle může dopadnout??

No řekněme, že skoro špatně. Příběh je velmi jednoduchý, pohádkový a naivní. Přesto skoro skončí špatně, protože Liz trvá příliš dlouho se probudit ze svého snu. Kniha je milá, příjemná oddechovka na jedno odpoledne. Je to ale škoda, protože věřím, že do každého příběhu se dá vložit něco víc :)

Etule
06.07.2024 4 z 5

Tohle mi dost sedlo. Sice úplně nechápu ten hype kolem, ale bylo to čtivé, zábavné a opravdu milé a dojemné. Ačkoliv je to v podstatě od začátku předvídatelné, ale nevadilo mi to.
Wes byl skvělý, protože i když se choval jako idiot, tak jste si ho stejně zamilovali, protože v důležitých okamžicích se choval prostě skvěle. :) Liz sice byla chvílemi na pěst, ale na druhou stranu se to dalo celkem pochopit. Bylo fajn, že si nakonec uvědomila, co respektive koho doopravdy chce.
Jo, bylo to super. Doufám, že se dočkáme dalších knih v češtině.

kalinkacz
04.07.2024 4 z 5

Knihy Lynn Painter vídám v zahraničí čím dál tím častěji... Když nyní v českém překladu vyšla její novinka Lepší než ve filmu, tak jsem to brala jako příležitost zjistit, v čem tkví autorčina popularita.
Jedná se o young adult romantickou komedii, ve které se hlavní hrdinka snaží zalíbit své dávné dětské lásce... Pomoct by ji s tím mohl kluk, kterého zná od dětství a který je děěěsně otravný...
Ano, je to taková ta "prvoplánovka", kde od dvacáté strany víte, jak to dopadne.... Ano, je to plné momentů, kdy se hlavní hrdinka snaží zalíbit za žádnou cenu a nakupuje nové oblečení apod...
Ale mě bavil ten humor, čtivost a byť mi občas hlavní hrdinka lezla na nervy, tak to vlastně byla ve výsledku fajn oddechovka. Už chápu, proč v rámci žánru autorku tolik čtenářů doporučuje.
Takže jo, tohle bylo milé, vtipné čtení na oddech.
P. S. Moc mě bavily narážky na filmy a oblíbené písničky.

LuiSummer_
01.07.2024 5 z 5

Knihu jsem si vzala sebou na dovolenou. Nechtěla jsem nic náročného, ideálně nějakou roztomilou feel-good romantiku a byla to naprostá trefa do černého. Ano, už od začátku tušíte jakým směrem se bude příběh pravděpodobně ubírat, ale mě to vůbec nevadilo, i tak jsem si příběh užívala. Líz i Wess mě bavili neskutečně a doufám, že se i u nás dočkáme pokračování či dalších knížek od této autorky.