Letec a živly

Letec a živly
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235593/bmid_letec-a-zivly-235593.jpg 4 34 34

Poeticky vylíčený let, při němž šlo o život. Z francouzského originálu doslov napsala Zdenka Stavinohová. Ilustrace Jan Hísek. Druhé vydání povídky Antoina de Saint-Exupéry, v níž strhujícím způsobem líčí svůj vlastní zážitek: souboj pilota malého poštovního letadla s jihoamerickým cyklonem.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Vyšehrad

Pilote et les puissances naturelles, 1939

tomas6658
19.10.2024

Popis jednoho dramatického letu. A jeho myšlenkový přesah. I tak by se dala charakterizovat kratičká Exuperyho novela, líčící jeho vzpomínku na let v Patagonii, který uskutečnil v době, kdy působil jako ředitel letového provozu letiště v Buenos Aires v Argentině.

V intencích autorova filozofického humanismu se jedná v prvním plánu o popis komplikací souvisejících s ocitnutím se během letu do Patagonie v bouřkových vzdušných vírech a s následným zápasem o přežití. V druhém se jedná o reflexi tohoto zápasu, jeho jedinečnosti a neopakovatelnosti stejně tak jako faktické nemožnosti přenést takové okamžiky ve vyprávění ostatním lidem. Ústřední myšlenkou je, že význam fyzického utrpení působí na ostatní tehdy, pokud je ukázáno ve svém duchovním smyslu. Působivé a humanistické, ostatně jako všechna autorova díla.

Česneksmedem
29.08.2023 4 z 5

Rozhodně to není žádný špalek, ale i na pár stránkách je zřejmé, že autor umí. Popisy jsou barvité a emotivní. Pokud jde o pilotní manévry, musíme jim věřit. Jen si nejsem jistý tím, že letadlo má volant.

koudja
19.03.2019 4 z 5

Kráťoučká knížka o tom, že vyprávění příběhů z odstupem je vždycky zkreslený a o tom, že vlítnout do bouře neznamená nutně míti strach.

Kuža007
25.01.2019 4 z 5

Exupériho Válečný letec na mě zapůsobilo víc.

Dagros

1962  77%Noční let
1965  87%Země lidí
1967  82%Válečný pilot
1976  84%Moje planeta
2009  78%Malý princ (komiks)