Letní bouřky

Letní bouřky
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516121/letni-bourky-UjS-516121.jpg 4 196 196

Tohle léto bude stát za to! Paulie a Floyd mají spoustu plánů: jezdit na kolech v bikeparku, hrát videohry, chodit na procházky se psem nebo na jídlo do Blinku, a hlavně si konečně sehnat nějaké holky na školní ples. Jeden okamžik ale všechno změní. Ona je to totiž pořádná změna, když se do vás nejlepší kamarád zamiluje, ne? Přinejmenším to může vyústit v nedorozumění obřích rozměrů, které by se dalo vyřešit mnohem dřív, kdyby spolu ti dva paličáci zkrátka mluvili. Takže oprava: Tohle léto bude peklo! Romantický letní příběh o dvou nejlepších kamarádech, jejichž přátelství se začne násobit láskou.... celý text

holloway
18.09.2024 4 z 5

Kdo někdy něco od holek četl, pravděpodobně se připravil na strastiplný příběh s hutnou atmosférou, osudem stíhané hrdiny a na to, že snad ani v předposlední kapitole si netroufne odhadnout, jak to nakonec dopadne (a jen doufá, že aspoň ty kluky nechají spolu...). Autorky vždycky něčím totálně překvapí, v tomto případě tím, že napsaly naprosto pohodovou, lehce předvídatelnou a hrozně zábavnou knihu o dvou ztřeštěných kamarádech na život a na smrt (tedy do té chvíle, než tohle přátelství jednoho z nich přeroste v lásku).
O příběhu toho víc psát nebudu, ale prozradím (bez spoilerů) o Pauliem a FLoydovi pár věcí, které mi přišly fakt originální, a které by mohly nalákat k přečtení.

Paulie a Floyd se spolu dělí o všechno - oba jejich pokoje (vlastně asi i domy) považují za společné, u oblečení si nepamatují čí je co, takže si oblékají to, co mají zrovna po ruce. Paulie sice bydlí s mámou a Floyd s mámou a tátou, ale pro oba jsou to prostě máma Paula, máma Melinda a táta James.

Mají společného psa a protože se nedohodli, jak ho pojmenují, jeden mu říká Noob a druhý Škorpion.

Jsou schopní sníst neuvěřitelné množství jídla.

Stačí, aby jeden z nich plácnul jakoukoliv hovadinu, ten druhý se toho chytne a skončí to buď ve smrtelně vážnou debatou nebo sázkou (do které se hned po hlavě vrhnou).

Než jsem se do knihy pustila, trošku jsem se bála, jestli mě tohle lehčí romantické téma bude vůbec bavit (většinou potřebuju trpět spolu s hrdiny :-D), ale byly to úplně zbytečné obavy. Letní bouřky jsou čtivé (četla jsem je třikrát a pokaždé jsem je zhltla na jeden zátah) - obzvlášť jsem ocenila přirozeně působící dialogy a popisy pocitů, které holky prostě umí. A k tomu je v příběhu vážně hodně vtipných situací.
Kdo jste od holek ještě nic nečetl (protože kdo jo, tak nejspíš četl i tohle) doporučuju začít touhle knihou.

Marry123
16.09.2024 3 z 5

Potřebovala jsem oddechovku a tu jsem taky dostala. Nemůžu říct že bych si z toho sedla na zadek (protože jsem na tohle už moc stará :D), ale bylo to fajn a milý. AMEN.

veronikaJ36e
06.08.2024 4 z 5

Trochu jsem váhala v hodnocení, protože holky sleduji a vzhledem k tomu, že ví, že právě čtu, a ví, že jsem ráno regulérně brečela, protože jsem to přiznala ve stories, a také proto, že tuhle knihu dost lidí doporučuje…
Nemůžu říct, že mě kniha zklamala, to ne, ani že bych postavy neměla ráda. Sakra, brečela jsem u ní a brečela jsem pro Paulieho, ale… Místy jsem se trochu nudila, protože to jejich nemluvení spolu bylo prostě na můj vkus moc dlouhé.
A vím, že na tom ten příběh stojí a je to vlastně super, jen jsem měla kolikrát chuť už je oba proplesknout a ukončit tu jejich zbytečnou nevraživost trochu dřív, ať mají víc prostoru pro svůj vztah. To mě asi štvalo nejvíc, že toho prostoru pro to hezké zas tolik nedostali.
Ale byly tam skvělé momenty, jako ten paintball nebo hecnutí se v Blinku s tím jídlem. Jo, to bylo fajn, to mě bavilo.
Ráda si přečtu něco dalšího od holek, jen příště poprosím víc toho hezkého a míň pochmurného.
Každopádně příběh o dvou kamarádech, co se znají skoro od plenek a časem jim dojde, že by se rádi viděli bez nich… totiž… bez kalhot, ne bez plenek… i když s nimi asi ještě míň… Ehm, no, totiž… Prostě příběh o dvou zamilovaných puberťácích, z nichž ani jeden si to neumí normálně říct, byl v kostce docela bezva a rozhodně ho doporučuju.

Etule
05.08.2024 3 z 5

(SPOILER) 3,5*
Od příběhu jsem čekala něco úplně jiného. Tak nějak jsem si představovala prostě léto, koupačky a mezitím nějaké to jiskřeníčko mezi hlavními postavami a poznávání toho, co se mezi nimi vlastně změnilo. Spolu.
A je pravda, že tohle jsme vlastně dostali. Jen to jiskřeníčko mělo trochu jiný náboj, než v který jsem doufala. A poznávání se odehrávalo tak nějak zvlášť. Což bylo trochu zklamání. Nicméně i přesto se to četlo velice dobře, bylo mi za ně smutno a někdy jsem si říkala, tak už si zatraceně promluvte! Jen bych tedy jejich udobření dala o pár stránek dříve, abychom mohli trochu víc prozkoumat, jak se z nich stal pár místo kamarádů.
To je nejspíš ono, co mi ve finále chybělo. Že jsme neměli moc prostoru je poznat jako pár.
I tak se ale na další knihu autorek moc těším a jsem zvědavá kam nás opět zavedou. :)

Bety093
31.07.2024 5 z 5

Skvělé letní čtení, které se autorkám vážně povedlo. Kniha má akci, spád a vtip, přičemž vlastně nic jiného ani nepotřebujete. Sympatické postavy, pohled ze dvou perspektiv jsem si taky oblíbila a celkové prostředí a energie, s jakou je kniha napsána, jí dodávají šmrnc. Doporučuji.

Artep071
31.07.2024 5 z 5

Velmi vtipné a milé počteníčko:) :) kluci byli skvělí a jejich příběh patří mezi top u kterého si odpočinete a pobavíte se.
Doporučuji :)

Sigurd_Lesandi
31.07.2024 3 z 5

Pokud hledáte nějakou příjemnou lehkou letní jednohubku, tak jste tu správně, pokud ale hledáte propracovaný příběh, který budete hltat po douškách, tak úplně ne.
Problém, který s knihou mám, je jednoduchý. Jedná se o příběh, který zkrátka hraje s tím, že ačkoliv se v něm toho tolik neděje, tak vy to budete hltat, protože milujete postavy. A neberte mě špatně, já mám takové příběhy poměrně rád, jenže aby fungovali, tak se opravdu musíte s postavami propojit. Tady se to nestalo. Já o nich až do konce téměř nic bližšího nevěděl, proto se mi taky celou první polovinu stávalo, že jsem si je pletl, protože oni od sebe nemají ani nějaká výraznější odlišení.
Stal se z toho tak pohodovej příběh, který mě u sebe ale nějak přehnaně nedržel. Jak jsem zmínil na začátku, tak jako letní jednohubka to je fajn, ale nic víc bych neočekával.

TPWK-writer
28.07.2024 5 z 5

Super, letní odpočinkové čtení. Nasmeje té se a také pochopíte, jak důležité je v kamarádství i vztahu komunikace :-)

maca1245
01.07.2024 5 z 5

Komunikace, komunikace, komunikace. Jak jednodušší by to bylo. Pěkné odpočinkové letní čtení.

HankaHail
03.06.2024 5 z 5

Při čtení jsem si přidala trochu nepatřičně, protože jsem si připadla že čtu tajné deníky dvou nejlepších kamarádů co se do sebe zamilovali a neví co s tím. Už jsem četla hodně LGBTQ+ knížek, ale stále ne moc od českých autorů. Takže tento skvost mi udělal velkou radost. Když jsem jsem četla jednu z posledních kapitol během deště, mělo to zvláštní magickou atmosféru. Většinou mi moc nesedí trope špatné komunikace, ale tady to sedělo (oba dva jsou puberťáci a neví jak se s věcma vypořádat a ne dospělí kteří kteří si drží tvář a snaží se tomu druhému ublížit) a hltala jsem jednu stránku za druhou.

Zuzunda
15.05.2024 5 z 5

Ze začátku jsem dost cítila, že nejsem cílová skupina. Ale ten pocit pak zmizel, události nabrali spád a já se jen přitrouble usmívala a hltala stránku za stránkou.

Je to neskutečně milé oddechové čtení. Moc mě knížka bavila a nemůžu jinak než rozhodně doporučit.

SimonaA.
22.04.2024 5 z 5

Za mne pecka, včetně doprovodných povídek. Všechno od holek miluju a pokaždé obdivuju, jak je to rozmanité, na kolik různých témat dokáží napsat úžasnou knihu. Všichni jejich kluci jsou jiní, každá kniha je jiná, společné mají pouze to, že baví od první do poslední strany. Smekám.

MaláKnihomolka
11.04.2024 5 z 5

Na tuhle knihu mě nalákala především moje milá kamarádka, která tyto autorky opravdu chválí a já začínám chápat proč. Tohle bylo takové milé čtení například ven k vodě, když už se nám blíží to léto. Určitě se budu muset podívat po dalších jejich knihách, třeba Neexistence prý opravdu stojí za to. Ale zpět k Letním bouřkám.

Ačkoliv už bohužel nejsem student, tak mě děj rychle vrátil do doby, kdy jsem se i já těšila na dva měsíce hezkého počasí, volna a žádného učení, stejně jako kluci z příběhu. Floyd s Pauliem se poznali už jako malí kluci. Od té doby jsou nerozlučná dvojka, kde je jeden, tam je i druhý a navíc nejspíš kují nějaké pikle. To mě na nich bavilo, chovali se na svůj puberťácký věk, neustále vtipkovali, dělali žertíky, ale hlavně jezdili na kolech. Kola, pes Škorpion/Noob, hry, jídlo.. to je takový hlavní výčet toho, co kluky spojovalo, není to však vše. Líbilo se mi, jak byl každý z nich svůj. Jeden nesnášel sladké, druhý by se ho klidně přejedl. Já jsem v tomhle s Pauliem. Mimochodem, kdo si ředíte džus vodou? Já ho ráda čím sladší, tím lepší.

Jako bonus mají ti dva již zmíněného psa, který s nimi tráví každou možnou chvíli a to bylo super (říkám jakožto pejskař). Že nebyla jen zmínka, ale prolínal se společné s kluky celým příběhem.

Co se týká romantické linky, ta byla taková vážně milá, nevinná, poznávací. Samozřejmě kdyby spolu víc a popravdě kluci komunikovali, bylo by to snazší, ale ty jejich naschvály, poznávání sebe samých, to si mě získalo. I jejich rodiče byli skvělí, jak se k nim chovali. Konečně zase příběh, u kterého se člověk mohl jen uculovat jako měsíček na hnoji.

Moc děkuju za poslání knížky autorkám. Snad zase brzy u dalšího vašeho příběhu!

Katy_vKnihách
09.04.2024 5 z 5

Tohle bylo hodně příjemné čtení! Na chvilku jsem zase dostala dva měsíce letních prázdnin, a parádně jsem si je užila. Opravdu jsem se vžila natolik do příběhu, že jsem si vychutnávala všechny letní činnosti, které tam kluci podnikali. Jsem nesmírně příjemně překvapená tím, jak dobře se to četlo. Tak, jako obálka sama, příběh dýchá létem a přenese vás do léta. Pošťuchování kluků mě bavilo, a oblíbila jsem si oba (nejde si vybrat jen jednoho). Plus ten pes! Ještě jsem neviděla v knize tak úžasně šťastného psa! Tím si u mě autorky ještě více šplhly! Nemám co vytknout, oceňuji když něco není šablonovité a vybočuje to z řady. Bravo.

attila1
09.04.2024 4 z 5

Milé letní čtení. Příběh dvou kamarádů...

Zuzi_cte
05.03.2024 5 z 5

Tohle bylo tak mily. Oba kluci jsou trubky ale takovym skvelym zpusobem :) uplne z toho dycha atmosfera letniho malomesta a naprosta pohoda.
Ta klucici "naivni nevinnost" v oblasti lasky a vztahu mi pripomnela knizku Bunny od Lydie Strong. To je taky pecka.

Natyssa
08.02.2024 5 z 5

Do tohohle sem se zamilovala. Nejdřív mi to přišlo ztřeštěné, ale strašně se mi líbilo že je mezi kluky tolik lásky. Ani jim to nedocházelo, ale bylo znát, jak jim na sobě záleží. Líbí se mi, že je to vidět, i když spolu zrovna nemluví. A máma Paulieho byla super!! Chtěla bych takovou mámu. Celkově moc krásný zamilovaný příběh, u kterého jsem se celou dobu usmívala a někdy jsem se i zasmála nahlas. O knížce mi řekla kamarádka, ale pak jsem si knížku koupila. Nepíšu komentáře, ale tady jsem chtěla. Chtěla bych, aby u nás vycházelo víc takových příběhů. Děkuju holky, že jste ho napsaly.

lukas4507
07.02.2024 3 z 5

Mám z této knihy velmi smíšené pocity. Určitě není špatně napsaná, autorka psát umí a umí hrozně hezky a detailně popisovat situace a postavy. Ale číst na 150 stranách jak si dva lidé dělají naschvály a nedokážou si normálně promluvit bylo neskutečně frustrující. Úplně mi to knihu jako takovou znechutilo. Úvod byl dobrý, závěr dobrý, ale střed, ta největší část byla o neustále se opakujícím chování a ty postavy to vykreslilo jako impulsivní a neschopné řešit jakýkoliv problém.

sulzsova.anna
01.01.2024 4 z 5

Nejsem úplně cílovka, mám raději hlubší myšlenky a trochu více akce, ale pokud příběh pojmu jako milé YA letní čtení, tak zcela splňuje očekávání :) Je svižný často vtipný, nenudila jsem se. Takže doporučuji !

pogmanka
30.12.2023 5 z 5

Od této knížky jsem dostala přesně to, co jsem potřebovala. Oddech a vzpomínky na léto a jeho bezstarostnost. Na začátku jsem se sice ztrácela v tom, která postava je která, ale když se to rozjelo, já si to užívala společně s kluky, jejich přátelství i jejich naschvály a hádky :D u některých jsem se opravdu skvěle pobavila. Jsou to oba trubky, takhle zbytečně se rozhádat, ale tak to v životě bývá. Za mě super jízda, až jsem měla chut vzít kolo a někam vyrazit.