Lev, čarodějnice a skříň
C. S. Lewis (p)
Letopisy Narnie série
Letopisy Narnie dnes neodmyslitelně patří do světového fondu dětské literatury. V prvním příběhu se čtyři anglické děti – Petr, Zuzana, Edmund a Lucie –, kteří tráví čas u svého strýčka, skrze jednu starou skříň projdou do Narnie. Země, jíž vládne Lev Aslan, žijí trpaslíci a mluvící zvířata, rozmáhá se zlo a čas běží úplně jinak, než ten náš. V tomto dílu se děti seznámi s Aslanem i Bílou čarodějnicí a dostanou lekci o přátelství a o sebeobětování se pro druhé…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 1998 , Návrat domůOriginální název:
The Lion, the Witch and the Wardrobe, 1950
"Bless me. What do they teach them at these schools"
Do Narnie jsem se vrátil po dlouhých letech, kdy jsem v mládí viděl film (který v porovnáním s touto knihou je žalostně bídný) no a nestačil jsem se divit, co všechno se dalo v zemi za skříní nalézt. Prvotním impulzem byla jednoznačně zvědavost na styl pana Lewise, kterého chovám spolu s dalšími spisovatelskými anglickými esy tipu Tolkien, Rowlling, nebo Caroll v posvátné úctě. Rozhodně mě nezklamal. Přiznám se, že momentálně se mi čtou kratičké knihy daleko lépe, a tohle se dá slupnout jako malinu. To, co film nezachytil vám kniha poodkryje na výbornou. Ke každé postavě má člověk osobní vztah a přebírá si spolu s ní všechna rozhodnutí. Původně jsem o čtení nějakého pokračování neuvažoval, ale možná by to nestálo za hřích. Že je kniha určena pro děti, je hloupost.
Přiznám se, že nejprve jsem viděla film až pak četla knihu. Přestože se mi film líbil, tak kniha se mi líbila ještě více. Byla skvěle napsaná a poutavá.
Za nejlepší postavu považuji pana Tumnuse, který mi byl velmi sympatický. Ostatní hlavní hrdinové mi byli také poměrně sympatičtí.
Druhý diel Kroník Narnie sa jednoznačne môže rovnať jeho "predchodcovi", aj keď bola táto kniha napísaná ako prvá série. Príbeh je opäť výborný, veľmi sa mi páči ako C. S. Lewis zakomponoval do deja rôzne mýtické postavy a hlavne viacero kresťanských tém. Pôsobí to veľmi pútavo a dobre sa to číta. Svetová literatúra ako žáner bola týmto fantasy románom skutočne obohatená. Prišlo niečo nové, čo pred tým nebolo vo zvyku písať. Práve preto obdivujem túto sériu. Aj v dnešnej dobe sa tam nájde stále niečo nové. Či už v príbehu, vlastnosti postáv, alebo v samotnom posolstve, ktoré je stále aktuálne.
Ještě nikdy se mi žádná kniha nečetla tak dobře a snadno. Toto je pro mne vzor dobře napsaného příběhu, dobře zkomponované knihy. Perfektní...!
Skvelé pokračovanie, ktoré nijako nezaostáva za prvým dielom - ani pútavým a napínavým príbehom (pravdovravnej uverili, zradca sa napokon pokajal a bolo mu odpustené, nevinný sa obetoval, čím sa pozdvihol ešte vyššie, zlo bolo porazené a nastal mier), ani víťazným dobrom s pomocou Aslana, samozrejme. Digoryho a Polly síce nestretneme, ale myslím, že Peter, Edmund, Zuzana a Lucia sú rovnako milými spoločníkmi po výletoch v Narnii, kde sa opäť s radosťou vydávam... :).
Krásna knizka myslela jsem si jak je dlouha nakonec za den přečtena už se moc těším na další díl
Úžasná pohádka, která nenudí ani dospělé. Občas je potřeba přečíst si nějakou oddechovku, ve které dobro vždy zvítězí nad zlem. Jednou ji určitě budu předčítat svým dětem.
Krásná jednohubka, kterou přečtete za pár chvilek. I když je knížka určená spíše dětem, dospělého neurazí. Jediné co bych ocenila, by bylo víc popisů, detailů apod. U knihy pro děti je to ale zbytečné. Určitě se ráda pustím do dalších dílů.
V mládí jsem tuto knihu prošvihla, tak si to vynahrazuji při čtení s novou generací. Kniha je napsaná tak, že zaujme už šestiletého a zároveň neurazí ani jeho rodiče, což je pro mě ideál. Nedá se ovšem čekat Tolkienova propracovanost.
Nejlepší díl, bez debat. Popisy jsou někdy trochu rozvláčné a Aslanovu povhu jednoduše nechápu, ale stejně... tahle kniha je prostě boží! A úžasná a skvělá!
Bylo to trochu strašidelní a akční. Ta skříň byla nejlepší!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Narnii jsem brala jako čtenářský rest, který musím dohnat. A dojem... Je to... milé. Je to prostě pohádka. Jsou to tenoučké knížky, které člověk přečte raz dva, popisy jsou jednoduché, strohé. Jednou si ji ráda přečtu s dcerou, ale mě už to neoslnilo.
Kniha mého dětství. Není moc knih z dětství, ke kterým bych se ráda vracela, ale Lewis píše tak skvělým způsobem, že to prostě nejde nevrátit se ♥
Prijemna pohadka na cestovani salinou nebo uvolneni pred spanim. Nutno dodat uvolneni tak jedno, maximalne dve. Pribeh je vypraven okouzlujicim zpusobem a slupnete ho ke kave. Vezmete i vy svoje deti na dobrodruznou vypravu plnou kouzel, ocekavani i odvahy.
Musím říci, přátelé, že mě Lucinčini sourozenci pěkně štvali. Takhle rubat nejmladšího z rodiny a říkat mu, že lže, místo aby se třeba radovali z jeho bujné fantazie :-) Kniha se četla svižně. Boj mezi dobrem a zlem. Krásný popis jara :-)
Čekala jsem, že v knize toho bude mnohem víc než ve filmu, ale spletla jsem se. Na druhou stranu jsem již dlouho nezažila film, který by natolik kopíroval knihu, což je samozřejmě úžasné.
Bylo to rychlé čtení, do kterého jsem se okamžitě začetla. Líbí se mi, že autor nevykresluje děti pořád v nejlepším světle, přece jenom každý má své chyby. Ke knize se bude i nadále ráda vracet, to vím jistě.
Krásné napsaná kniha s napínavým originálním příběhem. Doporučuji přečíst všechny knihy ze série :)
přátelství děti křesťanství zfilmováno fantasy pro děti dobrodružství rozhlasové zpracování fantasy mluvící zvířata
1991 | Lev, čarodějnice a skříň |
2008 | Rady zkušeného ďábla |
1993 | Čarodějův synovec |
1992 | Princ Kaspian |
1993 | Poslední bitva |
Bol som zvedavý, ako príbeh nadviaže na prvý diel, resp. prequel a ako autor pospájal rôzne čriepky pozadia a udalostí. Nuž, nie všetko bolo vysvetlené a nie všetko dáva perfektný zmysel, ale predsa len, zostáva ešte 5 dielov a vyzerá to tak, že autor sa viac zameral na dobrodružný aspekt príbehu, než na prepracovanú mytológiu.
V príbehu mi chýbala postava dospelého človeka, ktorá by ponúkla podobne ako v prvom dieli kontrast k tej detskej milosti a nevinnosti. Ale inak, detské-nedetské, dobre som sa bavil.