Dítě číslo 44

Dítě číslo 44
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242949/mid_dite-cislo-44-93L-242949.jpg 5 2315 2315

Lev Děmidov série

1. díl >

Strhující kriminální příběh s reálným pozadím zasazený do Sovětského svazu 50. let minulého století. Brutální stalinský režim udržuje všechny občany ve strachu a přikazuje jim věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Mrtvý chlapec nalezený u železniční trati v Moskvě proto nemohl být zabit, jak tvrdí jeho příbuzní. Příslušník ministerstva státní bezpečnosti Lev Děmidov splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se společně s manželkou Raisou ocitnou ve vyhnanství na Urale. Zdá se však, že k vraždám dětí dochází i tam… Román Dítě číslo 44 vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila. Byl přeložen do 36 jazyků, nominován na 17 mezinárodních cen (mj. Man Booker Prize) a ověnčen sedmi z nich. Filmovou verzi – natáčení proběhlo v létě 2013 v Česku – produkoval Ridley Scott, v hlavních rolích se představí Tom Hardy, Gary Oldman a Noomi Rapaceová, známá ztvárněním Lisbeth Salanderové ve švédských adaptacích thrillerů Stiega Larssona.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub

Child 44, 2008

Lucie Luu
18.08.2015

Ruské válečné historické knížky mě nezajímají. Předem jsem se děsila toho, jak budu přeskakovat nudné pasáže. Ve skutečnosti jsem se nemohla dočkat, až otočím stránku a knihu přečetla za 2 dny. Děj v poválečném Rusku je mi známý obecně z dějepisu, ale díky knížce se na to dívám úplně jinak, Dnes si člověk skutečně neuvědomuje a hlavně neváží svobody slova a myšlení. Určitě si přečtu více knih podobného tématu a i další díly od autora DÍTĚ ČÍSLO 44.. Knížku skutečně všem doporučuji. A PS: absolutně mě ta souvislost nedošla :) Konec byl proto fakt překvapující.

kleria
17.08.2015 5 z 5

Tak nakonec se mi to hodně líbilo :). Především konec byl vážně skvělý a překvapující a proto jsem knize i musela dát nakonec 5 hvězdiček. VŠEM KNIHU MŮŽU JENOM DOPORUČIT!! :)

Evelin13
17.08.2015 5 z 5

Skvělá kniha! Nejdříve jsem četla 3 díl (Agent 6) a děj mě zaujal, proto jsem si musela přečíst i předchozí 2 díly. Ve srovnání má Dítě č. 44 rozhodně na začátku poutavější děj. Místy mi přijdou některé pasáže málo věrohodné, ale celkový obraz příběhu je výborný. Napínavé od začátku do konce, pokud nedočtete nikdy nezjistíte závěr :).

Jordyz
17.08.2015 5 z 5

Neskutečná kniha - přečtená jedním dechem! Neskutečně napínavá, děj zasazen do doby a místa o kterém jsem dosud až tolik nevěděla.....člověk má trochu představu o obojím,ale hodně věcí mě teda šokovalo....Doporučuju!

Denninka
12.08.2015 5 z 5

Přidávám další pozitivní ohlas na tuto knížku. Dlouho se mi nestalo, že bych při čtení nenašla pasáž, která by mě nebavila. Vše bylo tak napínavé a tak realisticky popsané, že se při čtení nešlo nudit. Závěr byl pro mě hodně překvapivý a to jen podtrhlo tu dokonalost. Hned se plánuji podívat na film, ale jsem si jistá, že knížku to jistě nepřekoná.

kofina
11.08.2015 5 z 5

Absolutní top, po dlouhé době nemám, co bych vytkla! :-)

BlaFre
11.08.2015 5 z 5

Ta knížka má všechno! Přečetla jsem ji za jeden den, prostě jsem se od ní nemohla odtrhnout.

Mia77
11.08.2015 5 z 5

Mám ráda, když mě každá knížka trošku o něco obohatí a tenhle styl mi vážně sednul. Prostředí vycházející ze Stalinovské éry mě děsil a připomenul krutosti komunistického režimu. Nevím jak úplně moc je to nadsazené, ale ikdyby byl popis tohoto režimu jen z 50 % pravdivý, je to děsivé. Zajímavě napsaná "detektivka", která mne donutila si přečíst hned další díl ....

Kee
10.08.2015 5 z 5

Dítě číslo 44 je mistrně vybudované především na děsivé atmosféře stalinského režimu, syrových charakterech, které jsou ve své upřímnosti nesmírně věrohodné, a spádu, neboť jakmile se do této knížky pustíte, a osloví Vás, musíte neustále obracet stránky, jelikož Vás autor prostě nenechá ji odložit.

Líbilo se mi popisování transformace Lva Děmidova, z oddaného vykonavatele "spravedlnosti" s bezmeznou naivní vírou v chod společnosti na vyvrhele a rebela, který vidí všechny pochmurné, temné strany děsivého života ve stalinském Rusku, a hodlá s nimi něco udělat.

Ze stránek na mě doslova vál mrazivý vítr zmrzlých pustin, padal na mě sníh z větví jehličnatých stromů, když jsem utíkala společně s hrdiny, cítila jsem bezmoc v stísněných místnostech a především jsem stejně jako Lev s Raisou toužila dopadnout vraha.

Za mě pět hvězdiček, jde o opravdu inteligentní thriller s brilantním popisem prostředí, do něhož je zasazen. A motivace knižního vraha - nad tou mi zůstává rozum stát.

Paja85
08.08.2015 5 z 5

Knížka se mi líbila moc. Měla spád a nechyběla ani šokující odhalení...:-) dobrá práce!

Lady S.
05.08.2015 5 z 5

Období knihy šlo úplně mimo mě, proto jsem byla zpočátku skeptická ohledně tohoto výběru, ale kniha mě natolik dostala, že jsem musela všeho nechat a knihu dočíst. Doslova jsem hltala větu po větě. Rozhodně si přečtu i další knihy ze série, jen se bojím, že už nebudou tak skvělé.

andrea5516
03.08.2015 5 z 5

Knihu jsem nečekaně dostala a upřímně jsem byla ze začátku skeptická, jestli se mi bude vůbec líbit. Což bylo úplně zbytečné. Chytlavý děj, čtivě napsané a jedno šokující odhalení za druhým. Vřele doporučuji, nebudete se chtít odtrhnout! Na film jsem se strašně těšila, ale ani skvěle obsazený Tom Hardy ho nezachránil.

Michaela91
26.07.2015 5 z 5

Jedním slovem skvělá. nečekala jsem že tato kniha bude tak dobrá, začátek byl trošku slabší ale potom kniha dostala spát a já jsem ji četla se zatajeným dechem. Úplně mě dostala, neodolala jsem a během četby jsem zkoukla film, který mě teda zklamal a přesvědila jsem se, že knihy jsou vždy mnohem lepší.

happy-smile
19.07.2015 4 z 5

První a druhá půlka knihy se od sebe dost liší, nejde podle mě však paušálně říct, která z nich je lepší. To záleží na tom, jestli dáváte přednost historickému románu nebo detektivce. První část obsahuje detailní popis komunistického Ruska, která vás vtáhne do tehdejší doby, do tvrdého režimu. Druhá půlka už se pak zabývá snahou odhalit původce děsivých vražd a přináší celkem zajímavé rozuzlení. Může se to zdát jako nevyvážená kombinace a možná to dost lidí odradí, mně se i tak obě části líbily a nakonec se dá říct, že tvořily zajímavý celek.

JajaCZ
17.07.2015 5 z 5

Kniha bola veľmi čtivá, bavila ma. Odporúčam. 5hviezdičiek!

DeniskaD
14.07.2015 4 z 5

První polovina knihy mě moc nenadchla a pořád jsem se divila, co je na ní tak zajímavého, že má tak vysoké hodnocení.. Ve druhé polovině jsem se od knihy nedokázala odtrhnout, vše začalo dávat smysl a závěr mě velice překvapil. Zajímavý příběh, který se moc dobře čte.

petrulka
12.07.2015 5 z 5

Takže - za mě jedna z nejlepších knih, co jsem za poslední roky četla. Od prvních řádek jsem byla lapená a nedokázala jsem se odtrhnout do samého konce. Trochu mrzel prapodivný happyend.
Jako matce malého syna se mi chvílemi četlo těžce. Nebo spíš jsem se přistihla, že se mi oči samy odtrhly od textu a odmítaly pokračovat ve čtení. Jako dítěti z rodiny režimem sledovaných lidí, jsem snad byla vděčná za to, že tito lidé žili jen pár stovek kilometrů na západ od místa děje příběhu. Je to brutální, syrové a dost drsně nastavující zrcadlo lidské společnosti. Jak málo chybí, aby se tohle všechno dělo znovu? Možná bych byla pro zavedení do školních osnov.

Drea
08.07.2015 3 z 5

Nevím, nevím. Nějak jsem se do toho nemohla dostat. Pořád jsem čekala, až mě to konečně vtáhne a ono ne a ne, takže nakonec jsem ji odložila s tím, že se spíš kouknu na film. No, podle těch ohlasů z toho asi ani ten film nebude. Možná jindy.

alexis818
05.07.2015 5 z 5

Naprosto strhující čtení.Jsem nadšená,moc se mi líbí autorův styl psaní.Určitě si přečtu další díly.Mohu vřele doporučit.

anisek989
01.07.2015 3 z 5

Uplně nechápu ten fame kolem téhle knihy.. První polovina pro mě celkem nuda, druhá polovina dobrá "akce" ale zase z pohledu fungování sovětského režimu celkem absurdní a neuvěřitelné. Takže podle mě celkem nadhodnocená kniha díky popularitě. A vlastně to nebylo ani tak šokující, nechutný a děsivý jak všichni tvrdili.