Dítě číslo 44

Dítě číslo 44
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242949/mid_dite-cislo-44-93L-242949.jpg 5 2319 2319

Lev Děmidov série

1. díl >

Strhující kriminální příběh s reálným pozadím zasazený do Sovětského svazu 50. let minulého století. Brutální stalinský režim udržuje všechny občany ve strachu a přikazuje jim věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Mrtvý chlapec nalezený u železniční trati v Moskvě proto nemohl být zabit, jak tvrdí jeho příbuzní. Příslušník ministerstva státní bezpečnosti Lev Děmidov splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se společně s manželkou Raisou ocitnou ve vyhnanství na Urale. Zdá se však, že k vraždám dětí dochází i tam… Román Dítě číslo 44 vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila. Byl přeložen do 36 jazyků, nominován na 17 mezinárodních cen (mj. Man Booker Prize) a ověnčen sedmi z nich. Filmovou verzi – natáčení proběhlo v létě 2013 v Česku – produkoval Ridley Scott, v hlavních rolích se představí Tom Hardy, Gary Oldman a Noomi Rapaceová, známá ztvárněním Lisbeth Salanderové ve švédských adaptacích thrillerů Stiega Larssona.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub

Child 44, 2008

klokan.1905
30.12.2013 5 z 5

Dítě číslo 44...
Výborně napsané, skvěle se četlo, téměř žádná hluchá místa... Postavy perfektně popsané, neustálé zvraty... Člověka až mrazí z toho, co vše bylo v té době možné... Nevím, jestli by bylo možné, že by MGB Lva Děmidova po dopadení nezlikvidovala, ale chápu, že Tom Rob Smith si tímto ponechal místo na další pokračování... ;-)
Tuto knihu mohu ostatním jen a jen doporučit, rozhodně se nebudete nudit.... U mě jasných 5 hvězdiček.

cace
22.12.2013 5 z 5

kniha je hodně poutavá, hodně krutá, ale hodně poučná. Stojí za přečtení, propracovaná psychologie postav, režimu, člověka. Důvěřuj, ale prověřuj. Něco, co jde proti sobě. Dobro a zlo. Souhlasím však s uživatelem triatlet, že od návštěvy rodičů se tam objevuje taková ta americká přehnanost, která to trochu znesvěcuje. Ve Lvovi je od začátku cítit i to dobré a to je vzrušující. Změna v supermana nemusela proběhnout zcela. Ale to jsem hodně náročná. Už dlouhou dobu jsem si tak dobře nepočetla. Navíc je to žánr, který cíleně nevyhledávám, takže je až s podivem, jak mě kniha upoutala. Doporučuji. Velmi oceňuji, že otvírá oči ve srovnání s dneškem. Jak poučné.

kikina28
17.11.2013 5 z 5

Právě dnes jsem tuto knihu dočetla, trvalo mi to celý víkend ... Takže byla fakt super. Hlavně že jsme museli volat "Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak" - ale tohle, co bylo vykresleno v této knize, to nám nikdo neřekl. Děs, hrůza... Lidé byli bráni jako ten nejhorší póvl a ne jako lidské bytosti. Ale kdo nečetl - vřele doporučuji.

Radůz
16.11.2013 3 z 5

Musím říct, že kniha mi hned na začátku chytla a už nepustila. Atmosféra strachu a režim v tehdejším Sovětském svazu je vykreslen opravdu dobře.
Jedna věc mi ale docela dost zklamala. Když nebudu počítat nějaké části, které byly chvílemi přitažené za vlasy, tou nejpodstatnější je to, že román je sice založen na skutečných Čikatilových případech, ale je zasazen do úplně jiné doby. Čikatilo v téhle době sice žil, ale musel by tady vraždit už jako mladý kluk! A to už vůbec nemluvím o tom, že to tu s ním dopadlo úplně jinak než ve skutečnosti.
Z tohoto důvodu dávám 3 *

Skjaninka
10.11.2013 5 z 5

Mrazivo desivé a strhujúce. Smith ma dostal. Skutočne ma celý príbeh držal v napätí od začiatku do konca. Alebo lepšie povedané, skoro do konca. Posledné kapitoly si mohol odpustiť. Celý príbeh sa odohráva v drsnom a prísnom totalitnom režime, z čoho čiší neznesiteľná dusnota vtedajšieho života a zmieňovaný hollywoodsky koniec, mu naozaj nesluší. Za to, pol hviezdičky dole.....4,5/5

maky86
09.11.2013 5 z 5

Výborná kniha! Místy mi brala dech... Neuvěřitelně věrohodně vykreslená atmosféra, napětí na každém kroku.

triatlet
30.10.2013 3 z 5

Autor sice zachytil atmosféru strachu s Sovětském svazu r. 1953 dokonale, ale vztahy mezi postavami tak překombinoval, že jsem závěr přečetl bez předchozího nadšení. Od chvíle, kdy Lev jde navštívit svoje rodiče, se kupí jedna nelogičnost za druhou (návštěvu rodičů by zvládli snad jen s neviditelnm pláštěm; supermanský obrat Lva po výslechu v transportu mi přišel taky dost nevěrohodný; 2/3 příběhu se lidé vzájemně udávají za maličkosti, v závěru stojí svorně proti režimu?) . Ačkoli hlavní "hrdina" část dopisu od rodičů roztrhal, čtenář se dovtípí, co v něm bylo...

iampatrik
30.10.2013 5 z 5

Málo kdy se stane, že by každá kapitola převyšovala tu předchozí (a to si pište, že hned první kapitola vás chytí). Napínavý krimi příběh z dob sovětského Ruska, kde vše umocňuje tehdejší společnost, systém. A jsem rád, že jsem si nepřečetl ani o čem děj pořádně je, protože když si myslíte, že už víte o čem příběh bude, otočí se o sto osmdesát stupňů. Ale abych knize taky něco vyčetl, tak snad jen to, že druhá polovina, možná spíše poslední třetina je až moc rychlá a "zkrácená". Někdo taky příběh může prokouknout docela brzo. Přesto pokud můžete, určitě po knize sáhněte.

jarin58
30.10.2013 5 z 5

Sovětský svaz,náš přítel a náš vzor.

Gaara1
12.10.2013 5 z 5

Musím říct, že si mě autor získal na prvních stránkách a dokonale popisuje tehdejší diktaturu v Rusku, kdy si člověk nebyl jistý ani před svým bratrem, sousedem a kde strach umlčel svobodu a spravedlnost. Doporučuji.

malkveta
22.09.2013 4 z 5

Chvílemi až moc přitažené za vlasy. Začátek je velmi dobrý, dobré vtáhnutí do děje. Skvěle vylíčené prostředí a charakteristika postav. Konec už není tak skvělý. Připomíná mi to tak trochu Dextra, ale budiž. Nicméně, hlavní postavy měli být nakonec popraveny, pak by možná kniha mohla vzbuzovat ten pocit beznaděje jaké docílil Orwell, jenomže to by se pak na to těžko navazovalo..

klarka61
22.09.2013 5 z 5

Výborná knižka, urtčitě doporučuji.

egan
20.09.2013 5 z 5

Jedným slovom: STRHUJÚCE!
Knihu okamžite radím k svojim obľúbeným. Ani sa mi nechce vypisovať všetky superlatívy, ktorými pre mňa tento román disponuje. Snáď len, že je veľmi prekvapivý na každej stránke a nedá sa od neho odtrhnúť. Postavy sú skutočne plnokrvné a rozhodovanie v tak hraničných situáciách, im nemôže nikto závidieť. Kniha určite presahuje žánrové hranice "obyčajného" thrilleru.
Ak by som mal niečo vytknút, snáď len, že je v niektorých detailoch cítiť, že autor pochádza zo "západného" sveta :) Ale aj tak mu patrí veľký obdiv za dôkladnú prípravu pri písaní tohto príbehu.

honza66
13.09.2013 4 z 5

Zhruba do poloviny knihy jsem měl pocit, že jsem našel důstojného nástupce G. Orwella a jeho románu 1984. Přesně a mrazivě vykreslená atmosféra stalinské diktatury, výborně popsané realistické postavy. Bohužel, pak si autor patrně řekl, že musí napsat bestseller a začal knihu plnit superakčním dějem a nevěrohodným, občas zcela na hlavu postaveným chováním hlavních postav.
Takže na poměry běžného thrilleru nadstandardní, jinak ale zahozená šance - Orwell zůstal na svém trůnu zcela nedotčen.

pavlinda
31.08.2013 4 z 5

Bohužel dost kruté.

Zlosynus
31.08.2013 4 z 5

necháte se inspirovat psychopatem Čikatilem, přidáte stalinistické Rusko (tvl jak z 1984!), pak to promícháte a výjde vám tadle knížka - výborná/strhující/mrazivá ... Těším se na film ( Tom Hardy se na Lva fakt hodí) ;-)

Wichita
24.08.2013 5 z 5

Pro mě obrovské překvapení, v určitém slova smyslu objev roku. Mám odpor ke všemu Ruskému, proto jsem se jí dlouho vyhýbala, i když jsem slýchala velmi kladné recenze. Nakonec si ke mně cestu našla, dostala jsem ji k narozeninám. A výsledek? Přečteno za jediný den, tak moc si mě Dítě číslo 44 získalo. Určitě se k dílu vrátím.

Jsem velmi zvědavá na filmovou adaptaci. Doufejme, že to Daniel neposere.

Eevina
14.08.2013 5 z 5

První kniha u které mi naskočila husí kůže, kniha, kterou jsem musela občas na chvíli odložit, pořádně se nadechnout, nabrat sílu a pokračovat ve čtení. Nádherně popsaný stalinovský systém, vykreslena brutalita a hrůza tehdejší doby. A před panem spisovateleme smekám, na to že to je jeho prvotina a že vůbec nežije v Rusku... Možná to je právě to, co dává knize její genialitu, že jí napsal člověk, který tyhle hrůzy nezažil a může tudíž napsat knihu bez osobních vazeb a možná proto, se mu podařilo Rusko tak vykreslit.

Petrasuvicka
26.06.2013 5 z 5

Kdyby mi někdo někdy řekl, že budu číst, ba dokonce hltat knihu o stalinovském Rusku z roku 1953, nevěřila bych mu. Směle si dovoluji říct, že Dítě číslo 44 je jedna z nejlepších knih poslední doby a z těch, co jsem nedávno četla. Po neduchaplných padesáti odstínech čehokoli by člověku připadalo dokonalé snad všechno. Tohle však předčilo má očekávání. Skvělé, brutální a drsné, člověku leze mráz po zádech, dělá se mu nevolno z šílených popisů skutečnosti. Možná že dokonalost je právě v té neuvěřitelnosti a zvrácenosti systému...

Nepatrně rozšířím původní komentář. Knížku čtu už po čtvrté a jsem stále stejně nadšená, jako poprvé, i když vím, jak to skončí. Postava Lva mi naprosto přirostla k srdci. I když se to může zdát divný, tak je mi toho chudinky zklamaného vlastním bludem i režimem strašně líto. Letos vyjde film a nemůžu se dočkat, jak se s tímhle kouskem filmaři poprali

Lady Dracula
19.06.2013 5 z 5

Tahle kniha mladého nadaného spisovatele mě naprosto uchvátila! Dokonalost slovní zásoby,lehkost vtáhnutí do děje a holá krutost režimu se snoubí v knize,která mě zaujala už v knihkupectví. A to jsem netušila že ji najdu opět v naší školní knihovně...
Je pravdou,že toto dílo není pro slabé povahy,jelikož se autor opravdu nepáře s popisy vražd,kanibalství a vším co se děje cestou do gulagů.. Na reálném pozadí je vykreslen zcela nečekaný příběh, s nečekanými zvraty a úžasnou zápletkou. Jo,stalinosvká éra byla doba krušná a Hitler byl oproti němu "beránek".