Levanduľová záhrada

Levanduľová záhrada
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485564/bmid_levandulova-zahrada-6LX-485564.jpg 4 359 359

Aristokratická francúzska rodina, legendárny zámok v Provensálsku a skryté tajomstvá, ktoré ničia dve generácie, zmietané medzi povinnosťou a túžbou. Ako je u Lucindy Rileyovej zvykom, príbeh je vyrozprávaný v dvoch časových rovinách, ktoré sú navzájom majstrovsky skĺbené. Striedanie súčasnosti a minulosti len zvyšuje napätie románu.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

The Lavender Garden, 2013

Evar88
21.09.2022 3 z 5

Z knížky mám trochu rozporuplné pocity. Začátek mi přišel hodně úspěchaný a vadila mi naivita hlavní hrdinky. Poté, co se příběh přenesl do okupované Francie dostal nový impuls. Přesto nemůžu říct, že by byl kdo ví jak napínavý a dramatický. Zápletka mi přišla zajímavá, ale ne úplně dobře zpracovaná. Kniha uprostřed ztratila dech, aby dospěla k rychlému konci. Ve výsledku chválím téma a výběr prostředí, postavy však mohly být lépe propracované. Hezká knížka, ale nezanechala ve mně žádné emoce.

Cher
20.09.2022 5 z 5

Ze začátku mi příběh přišel trochu nudný, ale když začalo vyprávění o minulosti, tak se to rozjelo. Dokonce mi vyprávění z doby války přišlo zajímavější, než příběh ze současnosti.
Nakonec jsem se od knihy nemohla odtrhnout a přišlo mi až líto, že jsem ji dočetla.

Jiparis
12.08.2022 5 z 5

Opravdu moc pěkné čtení, mnohovrstevnaté. Nechybí složité rodinné vztahy, opravdové přátelství, odvaha a vlastenectví. Líbil se mi vnitřní přerod hlavní hrdinky.

Ďumbierka
11.08.2022 4 z 5

Veľmi pekný a dojemný príbeh.

Musím sa priznať, že som sa roky tešila na túto knihu a pôvodne som si ju chcela kupovať v češtine.
Ale potom, začali vydávať Lucindu u nás a ja som tak nejak tušila, že sa dočkám aj Levanduľovej záhrady - v tých našich obákach a rovnakej veľkosti a tak som si počkala a dočkala sa.

Pokiaľ ide o začiatok knihy, tak ten bol pre mňa trošku zvláštny, nevedela som sa stotožniť s hrdinkou Emilie.

Do toho prišiel Sebastian a ja som sa obávala, že knihu zatvorím a nedočítam, pretože úvodná romanca v knihe - to bolo trošku ako zlá a rýchla telenovela.
Fakt som sa na začiatku zľakla a pochybovala, či toto je tá Lucinda, ktorej knihy som čítala.

Neprispelo tomu ani úmrtie psíka, ktoré tam proste podľa mňa mohla autorka za týchto okolnosti vynechať, alebo teda to nejak zmeniť - pretože, naša hlavná hrdinka bola veterinárka a mne to proste rozum neberal, čo sa stalo a že len tak zabudla.To že sa stala nehoda je jedna vec, to, že sa nezaujímam a zabudnem na starého a slepého psíka je vec druhá.
To bol však môj subjektívny problém a ja som si nakoniec povedala, že možno v tom mal prsty aj niekto iný, tak sa mi kus lepšie spalo.

Ale teda inak vám poviem, toto bolo tak čtivé!!! Tak moc, že ani neviem ako, som za deň zhltla 200 strán a to sa radím k čitateľom slimákom.

Písala to Lucinda, už som si bola istá :) , chcelo to len vydržať a sledovať dej. Jednej aj druhej hrdinky.

Ako sa príbeh v knihe rozvíjal, našla som si puto aj k Emilie a veľmi sa mi páčilo sledovať ju, ako sa ako žena mení a ako dozrieva. Ako ju rôzne životné situácie stavajú do pozícií, v ktorých sa nie vždy cítila komfortne a súčasne bola nútená spoznať a vážiť si seba samú a prijať sa. Prijať minulosť a uvedomiť si, že ďalej je to všetko v jej réžii.

Minulá linka sa mi páčila ešte viac a Connie som si obľúbila hneď, vedela som pochopiť aj Sophiu, pretože láska, láska sa na nič nehrá… a všetko čo sa tam dialo, bolo pre mňa uveriteľné, dychberúce a naozaj som im držala palce do posledných strán.

Vymyslela to zase raz výborne a ja som rada, že som si knihu prečítala a som si istá, že som ju nečítala naposledy.

cherubinka
30.07.2022 5 z 5

Knihu jsem si půjčila kvůli Výzvě. Autorku jsem neznala. Styl psaní i příběh mě příjemně překvapili.

vierak
14.07.2022 5 z 5

Autorka vystava dej románu vo Francúzsku v dvoch časových líniách. Jedna sa odohráva v súčasnosti a druhá počas vrcholiacej druhej svetovej vojny. Mladaá Emilia de la Martines je dedičkou zámožnej rodiny a práve jej zomrela matka. Zármutok je však viac spôsobený chýbajúcou citovou väzbou, pre ktorú Emilia dlhé roky strádala, ako matkiným odchodom. Pri riešení dedičstva sa mmladá žena rozhodne zrekonštruovať staré rodinné sídlo. Na scéne sa však objaví Sebastian, pôsobiaci dôveryhodným dojmom ...
So sídlom je však spojený i príbeh francúzskeho odboja. Schopná mladá angličanky Connie, vycvičená ako agentka, prichádza pomôcť hnutiu odporu. Zhodou okolností hneď v prvý deň zaklope na dvere rodiny de la Martines.
Zaujímavý príbeh, pekne vykreslený, pozoruhodne vystavaný.

lidunka1
26.06.2022 4 z 5

I když jsou některé zápletky jen těžko uvěřitelné, musím autorce vyseknout poklonu. Její styl psaní je strhující. Když jsem četla byla jsem úplně ponořena do příběhu. A oceňuji psychologickou propracovanost postav.

Jenny46
07.04.2022 5 z 5

Autorku jsem náhodně objevila před rokem její série Sedm sester mě okouzlila a začala sledovat všechny její knihy a postupně číst...
Krásná obálka, autorka má velmi dobrý styl psaní a příběh si mě získal, akorát jsem netušila, že kniha, jejíž autor už nežije budu dávat do výzvy...

Kniha, která se odehrává ve dvou časových rovinách - současnost 1998 a druhá období druhé světové války ve Francii. I když vypadá, že každý příběh je jiný krásně se prolíná současnost s minulostí, poutavé vyprávění.
Silný příběh, doporučuji

Petronelka123
08.02.2022 5 z 5

Tak jsem, myslím, objevila dalšího svého oblíbeného autora, v tomto případě tedy autorku. Příběhy Emilie i Connie byly napsány tak poutavě, že jsem knihu jen nerada odkládala. Příběhy byly plné napětí, zvratů a romantická linka u Emilie neměla chybu. Tolik jsem si přála, aby jim to s Alexem vyšlo!

Arsi
08.02.2022 5 z 5

Krásná kniha, která chytí za srdce. Kniha se silným příběhem. Moc jsem si jí užila.

tinka1974
05.02.2022 5 z 5

Tak trochu nevím, co napsat. Další hezký, čtivý román. Vřele doporučuji. Moc se mi líbilo, jak Emilia během roku dokázala vyzrát, postavit se nepříjemnostem, smířit se s minulostí a najít životní lásku a rodinu, po jaké vždy toužila.

pavlinkaa
12.11.2021 5 z 5

Nejspíš mi něco uniklo, neboť jsem nepochopila název knihy Levandulová zahrada?
Další výtkou je opakující se ,,Musíte pochopit,, ... Některé věci nejdou pochopit.
Ale jinak se mi kniha velmi líbila a mile ráda jí doporučím dál.

Surikata369
27.10.2021 4 z 5

Dobrá kniha, četla se pěkně. Trochu mě na začátku zamrzelo, že Connie nebyla více součástí odboje, ale i tak to byl dost silný příběh. Ten ze současnosti už o dost méně, ale tak to bývá. Jen mě tedy dost překvapilo, jak až si je spousta věcí podobná jako v knize předešlé - Tajemství černé orchideje. Ale zároveň mě potěšila postava Venetie, kterou už známe, že tam byl trochu odhalen její válečný příběh. Pokud máte chuť na nějaký ten román, a ne úplně plytký, sáhněte po tomhle :)

Zuzana1959
18.10.2021 4 z 5

Příběh z válečné Francie zajímavý a krásně smutný ale vztah ze současnosti předvídatelny až moc. Dva bratři, jeden zlý a jeden hodný?

milena9798
02.10.2021 5 z 5

Přestože nemám ráda a nečtu příběhy z druhé světové války, a ani ty, které se jich okrajově dotýkají, tak tady jsem udělala výjimku. Doporučuji. Něco takoveho se opravdu mohlo stát.

EvikU.
20.09.2021 5 z 5

Další nádherná kniha autorky. Já její knihy miluju. Čtou se sami. I tenhle příběh protkaný druhou světovou válkou mě zase úplně pohltil. Zajímavé je, že Sebastiana jsem odhalila na začátku. I když to tam nebylo naplno řečený. Nějak na mě působil slizce... No a postupně se vybarvil sám.

Příběh z minulosti byl velmi dojemný a smutný. Asi jako všechny příběhy z války. Ale zase jsem získala další náhled na válku. Na speciální rozvědky, které školili, než je poslali na místo, aby škodili Němcům. Opravdu zajímavý pohled i na to, že ne každý Němec byl zastáncem Hitlera a jeho SS ideí. Byli i tací jako Frederik, který nenápadně pomáhali jiným lidem, ale museli to dělat nenápadně, jinak hrozila smrt i jim.

Moc si přejí, aby žádná velká válka už nikdy nebyla. Kniha je krásná, doporučuji.

Zdenas5
12.08.2021 5 z 5

Potřebovala jsem si trochu odpočinout od všech těch thrillerů, které v poslední době převážně čtu, a tak jsem sáhla po této knize a byla jsem nadšená. Jedná se vlastně o dva příběhy. Ten ze současnosti je lehce předvídatelná romantika a ten druhý o francouzském odboji během II. sv. války. Dohromady tvoří vyvážený a poutavý příběh, nemohla jsem se od něho odpoutat. Knize však velmi uškodilo velké množství chyb, především nesprávné mezery mezi slovy a chyby v interpunkci přímé řeči. Za to však autorka nemůže, proto dávám plný počet hvězdiček.

Terka1975
16.06.2021 5 z 5

Velmi krásný příběh, který me moc potěšil, asi i symbolicky jsem četla tuto knihu zrovna když Lucinda zemřela. Brala jsem to jako rozloučení. Propletené vztahy, i když z válečné Francie jsem měla trochu strach, mám na tyto knížky teď štěstí, ale příběh byl romanticky laděný, takže jsem nečekala velké drama. Bylo to tak akorát.

Renike
13.06.2021 5 z 5

Co dodat? Za víkend přečtený NADHERNÝ PŘÍBĚH! Sáhla jsem po knize 1.den po úmrtí autorky .. je mi moc líto, že už mezi námi není a nenapíše tak úžasnou knihu jako je tahle..RIP :(

Zlatinka.Emilly
18.05.2021 5 z 5

Moc krásná kniha, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Jen mi dělaly problém ty přechody rokových linií, příběhy si byly tak podobny, že jsem musela v paměti pátrat, kdo je kdo a do které doby patří :) Ne každý, kdo se jeví nepřítelem jím je a ne každý, kdo se mile usmívá a libuje hory doly má upřímné srdce. Kdybych mohla, dám 20 hvězdiček.