Levanduľová záhrada
Lucinda Riley
Aristokratická francúzska rodina, legendárny zámok v Provensálsku a skryté tajomstvá, ktoré ničia dve generácie, zmietané medzi povinnosťou a túžbou. Ako je u Lucindy Rileyovej zvykom, príbeh je vyrozprávaný v dvoch časových rovinách, ktoré sú navzájom majstrovsky skĺbené. Striedanie súčasnosti a minulosti len zvyšuje napätie románu.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , Tatran (Bratislava)Originální název:
The Lavender Garden, 2013
![Damato Damato](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha na mě čekala pod stromečkem a celá rodina ví, že levandule je moje nejoblíbenější a její vůně je v mém šatníku a všude kam se doma vrtnu. Po návštěvě Provence jsem se do této části Země zamilovala. O to víc mě tahle kniha dostala a za mě rozhodně *****.
![jluky jluky](https://www.databazeknih.cz/img/users/84_/8432/8432-bN6.jpg?v=1456994819)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nedala som sa odradiť po počiatočných rozporuplných pocitoch z knihy tak, ako niektoré čitateľky predo mnou, a urobila som dobre. Akonáhle sa "objavila minulosť" kniha si ma doslova pripútala k sebe. Vydarený kúsok tento môj vianočný darček, ........... doporučujem.
![cmelda87 cmelda87](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/51728/m_cmelda87-gx1.jpg?v=1540845002)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moje první knížka od této autorky a naprosto mě uchvátila. Celá. Dlouho jsem nečetla něco tak pěkného, napínavého a čtivého. Kdyby na konci autorka neuvedla, že příběh je smyšlený, i bych byla schopna uvěřit tomu, že byl podle skutečnosti, jak dobře byl napsaný.
Těším se na další knihy této autorky :-)
![ivulka15 ivulka15](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pohlazení pro mou duši romantika.Děj odehrávající se za 2.světové války byl poutavější ale celkově se mi to moc líbilo.
![Paja85 Paja85](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27218/27218-Jc5.jpg?v=1441465085)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Chtěla jsem knihu po prvních 60 stránkách odložit. Jen dobre recenze zde mě udržely ve čtení. A výsledek? Nelituji. Z počátku červena knihovna...prolínání minulosti z obdobi 2.světove války bylo asi nejlepší a pak už jen napětí jak to dopadne v přítomnosti. Paráda.
![cérka cérka](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/65805/m_65805-Zr7.jpg?v=1459854943)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Po knize Tajemství černé orchideje jsem váhala zda knihu vůbec číst. Byla ovšem doma a více kladných komentářů mě donutilo ji otevřít...
Kniha má dvě dějové linky a mě naprosto uchvátila ta válečná, ač vůbec nevyhledávám válečnou literaturu!
Emílie na mě byla až moc naivní (slušně řečeno), ale kdo ví, třeba je to u bohatých dědiček normální stav :-).
![hanča34 hanča34](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58232/m_58232-83r.jpg?v=1459854939)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Náhodně vybraná kniha v knihovně mně zaujala. I když se část děje dala předvídat, bylo to čtivé, poutavé. Zkusím tu Černou orchidej.
![mschmidtova mschmidtova](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34114/m_mschmidtova-Roo.jpg?v=1687818017)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nejdřív jsem chtěla knihu odložit. Začátek vypadal jako červená knihovna a na mě kniha byla už moc "sladká". Všem, kdo má podobný pocit, doporučuji vydržet. Za tímto úvodem se totiž skrývá nádherný a velmi poučný příběh. Při čtení jsem se znovu utvrzovala v tom, jak krásně se nám dnes žije a že problémy, které prožíváme, jsou jen drobnosti oproti tomu, čemu museli lidé čelit za války. Pro mě je tato kniha velkým pokladem a jsem ráda, že jsem ji neodložila.
![Selinute Selinute](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25308/selinute-wwE.jpg?v=1586348252)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příjemná, hodně předvídatelná oddechovka. Jako dovolenková četba se mi moc líbila i přesto, že cikády, které mi při ni dělaly společnost, nebyly francouzské.
![Janeee Janeee](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69453/m_69453-6j5.jpg?v=1500230130)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprosto fantastická knížka!!! Moc se mi líbil styl podání i téma a konec byl krásný! :-)
![Liduka Liduka](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/94129/m_94129-32e.jpg?v=1493401069)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Emilia přijíždí do Franice, aby převzala rodinné jmění. Seznámí se tam se Sebastianem, jehož babička Connie se znala s jejím otcem. Jak se ale vlastně poznali, když ona žila za války v Anglii a on ve Francii a jaký byl jejich příběh? Popravdě jsem od knihy moc nečekala, ale byla skvělá! Obahovala lásku, zradu, intriky i napětí a i když moc nemusim knihy, kde se píše o válce, tady mi to vůbec nevadilo. Střídání částí minulost-současnost vás nutila číst stále dál a dál. Sebastianovi jsem od začátku nevěřila, že má čisté úmysly a to jeho tajemství mě dostalo!
![chezzie chezzie](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Víc než děj ze současnosti mě bavila doba válečná... ale i tak knihu můžu jen doporučit, hezky napsané, čtivé...
![mariva mariva](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22321/22321.jpg?v=1381127959)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Poslední dobou mám pocit, že mě neodolatelně přitahují knížky, které mají něco společného s Provencí a proto nešlo odolat "levandulové" v názvu. Určitě nelituji. Krásný příběh s prolínajícími se časovými rovinami mě chytil a i když se dalo celkem brzy odhadnout, jak to dopadne, stejně jsem se od knížky nemohla odtrhnout.
![Polík Polík](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/122214/m_polik.jpg?v=1729247094)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Za sebe musím říci, že jsem knihu četla jen kvůli ději z 2.světové války. Prakticky neustále jsem měla pocit, že s tou Emilií musím zatřepat, aby se probrala a začala být konečně trochu rozhodná a samostatná. Vždyť ji vůbec nic pořádně nezajímalo, ani (ze začátku) zámek, vinice, knihovna, jídlo, peníze, historie rodu, ani snad ta zvířata (i když jméno Frou-Frou je skvěle vymyšleno). A to mají veterináři můj neskonalý obdiv! Kniha sice nebyla špatná, ale nenadchla, nezanechala ve mně vůbec žádný pocit, možná mírné znechucení. Nemohla jsem to přestat srovnávat s knihou Krycí jméno Verity - ta byla oproti tomuto dílu naprosto brilantní.
![olejnice olejnice](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
První a doufám, že ne poslední kniha od této autorky. Jakože nemám ráda knihy z válek, tuhle jsem přečetla jedním dechem a byla jsem úplně vtažena do děje. Všem ji teď doporučuji a jsem sama ze sebe nadšená, že umím přečíst knihu z války a dokonce se i u toho pobavit...
druhá světová válka (1939–1945) Francie Provence protifašistický odboj prolínání minulosti a současnosti retrospektivní vyprávěníAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2015 | ![]() |
2017 | ![]() |
2014 | ![]() |
2012 | ![]() |
Díky této knize jsem si zakoupila od autorky i další knihy..Nádherný příběh a napínavý.