Levhart
Jo Nesbø
Harry Hole série
Spletitý případ z prostředí drsných norských hor a Afriky, kde Harry Hole pátrá po netradičním mučicím nástroji. 8. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit – Harryho Holea.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2021 , Kniha ZlínOriginální název:
Panserhjerte, 2009
V tomto díle už Nesbo své klasické postupy trochu přehání, prospělo by tomu navíc výrazné zkrácení. S uvěřitelností některých dobrodružství už je to dost na hraně (i za ní). Nicméně ani v tomto dílu nelze upřít Nesbovi řemeslnou zručnost, s níž si umí čtenáře omotat a vodit ho pak 700 stran za nos.
Nemít už přečtených zbývajících 9 knih, asi bych po přečtení knihy projevil trochu víc nadšení. Takhle jsem jen víceméně rád, že už je to za mnou. Ve zkratce: vrah, podstrčený vrah a několik stovek stránek balastu, který slouží jako podklad pro další díly. Knihy měla být evidentně minimálně o 200+ stran kratší.
Kniha by určitě byla na plné hodnocení, kdyby neměla několik chybiček na kráse. Je příliš dlouhá, což souvisí s natahovaným dějem - vrah je chycen, ne, ten to není. Znovu. Vrah je chycen, ten to taky není. Až se nakonec kruh uzavírá, ale Harry si mezitím vytrpí vzestupy i pády. To slovo "vytrpí" se sem hodí doslova, protože několikrát v příběhu přežije vlastní smrt. Závěr je dobrodružný skoro jako z knih Karla Maye. Celou knihou se prolíná věčný boj mezi osloskou kriminálkou a státní kriminálkou, kdy Harry a jeho protivník na střídačku vítězí a prohrávají. Kdo nakonec zvítězí, se dá tušit...
V rovině osobních vztahů se mi líbí, že Ráchel zůstává i nadále Harryho femme fatale. Dechberoucím způsobem také působí popisy zasněžené odlehlé norské přírody. A nutno dodat, že každý Harryho díl se třeba jen chvilkově dotýká nějaké cizí země - tentokrát nás autor zavede do Konga sužovaného občanskou válkou.
Prvá Nesbova kniha, totálna zamilovanosť už v štvrtine. Zimomriavky na tele a po zhasnutí lampičky pocit, že v miestnosti nie som sama. TOP3, čo sa Nesba týka.
Kniha mě nesmírně bavila, od začátku do konce, neměla jsem problém se začíst. Hodně odkazů ke Sněhulákovi, kterého jsem předtím nečetla (ale pak to hned dohnala), nicméně to nijak nekomplikovalo četbu Levharta. Prostě klasickej, skoro nesmrtelnej, trochu MacGyver, Harry Hole.
Harry Hole je opět povolán z drogových orgií do služeb norské policie. Tentokrát nebojuje jenom s nebezpečným sériovým vrahem, ale také proti svým kolegům z útvaru Kripos, kteří chtějí monopol na vyšetřování vražd.
Levhart je již v pořadí osmá kniha o tomto svérázném policistovi, a v některých věcech se od svých předchozích dílů neliší. Nikoho asi nepřekvapí, že Harry opět zápolí se svými periodicky opakujícími se chutěmi na alkohol, převážně na Jima Beama. Bohužel vrahů v Norsku je více než by se mohlo zdát.
Sotva se hlavní norské město Oslo oklepalo z hrůzných činů sériového vraha přezdívaného Sněhulák, objevuje se jeho zdatný nástupce. Jeho obětmi jsou z velké části ženy, a až na výjimky jsou zavražděny pomocí děsivého nástroje, který se celkem nevině jmenuje Leopoldovo jablko. Policie i Kripos jsou v koncích a jediný kdo jim může pomoci je Harry Hole. Ten ovšem jako detektiv skončil, ale po krátkém přemlouvání k případu nastupuje.
Harry je jako vždy super, celou knihu táhne jenom on, zbytek jsou spíše takové nevýrazné osoby. Bohužel je to asi půl roku co jsem četl Sněhuláka a za tu dobu jsem úspěšně zapomněl všechny vedlejší postavy. Nepamatoval jsem si jaký úkol má určitá postava, a proč je někdo v blázinci ani, kdo je hodný, či zlý.
Knížka má přes 700 stránek, což je zatím nejvíc ze série. Případ je zase neskutečně komplikovaný, není zde nouze o nečekané zvraty a intriky. Zhruba od poloviny knihy jsem se začal v případu ztrácet, nedocházeli mi souvislosti a nechápal jsem ani postup vyšetřování. Naštěstí ke konci do sebe vše zapadá, ale rozhodně se nedá říci, že by mi kniha dávala větší smysl. Hlavní pointa, jestli jsem ji pochopil správně, mi přišla neskutečně hloupá a dementní, ale to je jen můj subjektivní názor.
Mimo vyšetřování je zde také více vedlejších zápletek, zejména Harryho otec a Harryho touha k alkoholu. Zatímco první bych klidně vynechal, s opilým Harrym je daleko větší sranda, než se střízlivým. Jo Nesbo tohle asi pochopil a přijde mi, že v knize hledal záminky, proto aby Harry smočil jazyk v bourbonu.
Levhart je knížka, která rozhodně neurazí, myslím, že ale oproti předchozím dílům v ničem nevyniká a řadí se spíše do průměru, což je škoda protože od Sněhuláka měl Nesbo velmi dobře nakročeno. Jediné co z knihy dělá zapamatovatelnou detektivku je Harry, ten by zachránil jakkoliv špatnou knihu a díky němu dávám 80%.
Jo Nesbo – Levhart 80%
Další recenze na www.mojeknizky.estranky.cz
Opět velmi dobrá kniha, trochu mě zarazil počet stránek, ale začátek a konec jsem četla jedním dechem. Nicméně Sněhulák byl lepší, proto dávám jen čtyři hvězdy +.
Grandiózne!!!
Aj keď neviem, či by Harry rozchodil v reálnom živote, toto, čo mu naložil Jo Nesbø na konci knihy, ale aj tak je to vrchol severskej krimi.
Tenhle díl se mi moc líbil, ani bych neřekla, že měl tolik stránek. Nesbo je s každým dílem lepší a lepší.
Nesbáči ty pacholku, ty mi dáváš...
Perfektní, zase, nečekaně. Jo Nesbø mi hodně dává. Věřte nebo ne ale tím myslím i do života. Pohledy na svět, emoce, uvědomění atd... DĚKUJU!
K Levhartovi komentář napsat prostě musím. A to z několika malých důvodů. Prvním je pro mě nepochopitelné hodnocení. Po přečtení jsem čekal maximálně 80 %. Proč ale? Ne že by Levhart byl prostě špatný, jen je to docela jiný Harry Hole.
První, co čtenáře trkne, je tloušťka knihy. 700 stran je 700 a když si přičtu tento počet s názorem, že Nesbo zdržuje děj, že Nesbo píše o věcech, které nemají s dějem nic společného, pak mi za rovnítkem vyjde "zasraní pokrytci". Zlobte se jak chcete, ale u mnoha dílů vyčítají čtenáři Nesbomu rozsah románu a najednou tečou skrz podlahy z Levharta. Pokrytectví v nejlepší formě.
Druhým aspektem je akčnost knihy, která se prostě s Harry neslučuje. Harry sice nějakou tu honičku zmákne, ale ten maras na konci knihy... James Bond by byl pyšný.
Poslední věcí, která mi vadila, byla překombinovaná zápletka a přetažený 100 stránkový začátek. Zní to jako bych ji nerozuměl, ale to se pletete. Nesbo umí vyprávět dobře a srozumitelně, ale měl to utnout u domnělého konce. Ušetřil by tím 200 stran a zvrat by byl řekněme obohacující.
Tolik k negativní kritice (v psaní komentářů ke knihám jsem panic), jinak je to typický Jo Nesbo, tak jak ho známe, se všemi svými stereotypy. Jenže já je zbožňuji. I přes to, že je mým oblíbeným autorem, se snižuji ke 3* (kterými všeobecně budu docela šetřit, doufám).
Jako celkové hodnocení knihy bych si dovolila zvolit větu přímo z knihy:
Dobré, ale přeceňované. Až moc témat. Aranžmá děj zbytečně komplikuje.
Je zvláštní, že Červenka, která pro mě byla utrpením, je Levhart už druhým (po sobě jdoucím) díle, kde můžu říct 'paráda'. A už mi ani nevadí, že vrah je chycen až na několikátý pokus....Asi už jsem si prostě na to zvykla a kdyby jej chytil na první dobrou, tak bych asi protestovala :)
No, Snehuliak sa bude tazko prekonavat. Ale, tato cast bola tiez dobra. Konecne nova zenska, lebo uz som si zacinal mysliet, ze je Harry v prechode. Dej klasicky zaujimavy, len tie prechody do Afriky mi prisli take podivne. Len tak si lietat do Rwandy a Konga, no neviem, neviem. A jasna paka, Harry by prezil asi vsetko. Uz nema prst, teraz si roztrhal usta kvoli gulicke, no srandy kopec. Ale zapletka a vvrcholenie fajn. A na konci odmietnutie novej lasky kvoli starej. Ach jo, ty bedar jeden. Uzil si si a dost. Spravne, ved ta zradila.
Afrika norská literatura severská krimi norské detektivky
Dlouhá, napínavá, propletená, temná a tajuplná jízda... ;-) Moc se mi líbila rovina Harryho jako syna. A taky vztah Harryho s Øysteinem. A exkurze do hlav jednotlivých postav... A vůbec - skvělé!!! :-)