Levhart
Jo Nesbø
Harry Hole série
Spletitý případ z prostředí drsných norských hor a Afriky, kde Harry Hole pátrá po netradičním mučicím nástroji. 8. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit – Harryho Holea.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2021 , Kniha ZlínOriginální název:
Panserhjerte, 2009
Pokazde, kdyz doctu knizku s HH nemuzu nenapsat..."pro me zatim nejlepsi dil s HH" :-) Cim to je? No, takze...pro me zatim nejlepsi dil s HH :-D
Tohle bylo už podle mého moc i na Harryho. Proto jedna hvězdička dolů, jinak by to byl plný počet.
Opět skvělá detektivka s úžasným Harrym Holem, odehrávající se v temném, zasněženém Norsku. Skoro až do konce jsem netušila, jak to celé dopadne. Škoda, že už zbývají jen dva díly.
Víc než jen super kniha,miluju Nesba a jeho Harryho, a ač je Harry jakýkoliv na konci knihy mi přisel fakt drsnej jak vyřešil svou situaci v domě...klobouk dolů.
Temné, zamotané, v podstatě dokonalé. Nesbovi se dá máloco vytknout, po tolika dílech už ho čtenáři znají a vědí, co mají čekat, zklame málokdy. Levharta řadím k těm lepším a povedenějším, i když ta délka mě zprvu děsila. Je fakt, že vypátrání vraha bylo neskutečně komplikované a furt se našlo něco, co mohlo být vyloženo jinak, ale jsem docela ráda, že Harrymu nezemřel další parťák... ale co si, proboha, jako myslí, že dělá v tom Hongkongu? :-o
V případě Harryho Holea jsem nenapravitelná, vždy propadnu doslova šílenství a jsem tak zasažena a pohlcena, že alespoň čtením mu pomáhám a je to tak usilovné, že bohužel zapomínám na čas a po necelých dvou dnech čtení připomínám zombie. Ale jinak to prostě nešlo...
Ano Nesbo má svůj specifický rukopis, ostatně jako každý autor, ale sama za sebe na sérii obdivuji právě to, že ačkoli je dějem propojená, každý díl je v něčem originální a má trošku jiné vyznění.
Levhart se po Sněhulákovi četl asi nejlépe, ale také byl místy až moc akční. Nějakou velkou kritiku ode mne však nečekejte, jsem již dlouho nekritickou fanynkou.
Jako obvykle se mi můj tip vyplnil, ale že bych dala dohromady souvislosti, natož takový rozsah to ani náhodou. Nesbo prostě umí.
Moje předsevzetí sérii si šetřit, už asi bohužel padlo za vlast a já bych se nejraději hned pustila do další knihy, jen by se ze mne asi také stal přízrak:).
Doporučuji!
Pustil jsem se do série o Harry Hole a během 7 týdnů jsem se propracoval až k Levhartovi. A za sebe mohu říct, že předčil Sněhuláka. A poznámka na okraj. Tvrzení, že je celkem jedno, v jakém pořadí se tato série čte, je mylné. :-) Naopak.
Napínavé,místy hodně kruté ale skvěle napsané. A Harry je prostě Harry,to snad ani nejde ho nemít rád.
Harry Hole opet nezklamal. Musim rict, ze mi chvili trvalo, nez me zcela pohltil.
Levhart byl jeste o trochu napinavejsi, nez snehulak.
Zasahoval do jeho osobniho trochu jinak, nez vzdy a ja uz se tesim na dalsi pokracovani :-)
Jakmile je v knize Harry Hole, vím, že nebudu zklamaná. A to se mi opět potvrdilo. K Nesbovi nemám co víc napsat, ten se prostě musí přečíst :)
Mistr Nesbo opět nezklamal. Naprosto perfektní detektivka. Za mě jednoznačně nejlepší autor tohoto žánru.
Harry a jeho nálady, osudové ženy a hlavně jeho počateční ignorace cokoliv řešit, mě na začátku každé knihy trochu nudí, škoda že víme kolik má kniha stran a proto, když se vrah najde na str. 200 z 700 je už předem jasné jak to bude pokračovat. Oproti Sněhulákovi mi tam chyběla trochu brutálnější a vypsanější popis vraždění, ale Nesbo si v tomhle díle našel něco jiného čím nás uchvátil..
Od začátku do konce mě kniha nepřestala překvapovat, jedna z nejlepších od Nesba, za mě 5* a další díl!!
Napínavé, kruté, akční, s překvapivým koncem. Překombinovanost mě bavila. I love Harry Hole …
Afrika norská literatura severské krimi norské detektivky
Moc pěkná kniha, dokonce bych řekl jedna za autorových nejlepších. Velmi neobvyklé (a děsivé) metody vraždy a prostředí ve kterém se kniha odehrávala jí dodaly zvláštní nádech.