Leviatan sa prebúdza

Leviatan sa prebúdza
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540081/bmid_leviatan-sa-prebudza.jpg 4 474 474

Expanze série

1. díl >

Vitajte v budúcnosti! Prvý diel série Expanzia Jim Holden velí lodi, ktorá ťaží ľad v prstencoch Saturnu a rozváža ho k staniciam v Páse asteroidov. Spolu s posádkou narazí na opustenú loď Scopuli, kde mu do rúk padne tajomstvo, o aké nestál. Tajomstvo, pre ktoré je niekto ochotný zabíjať. Detektív Miller hľadá medzi miliardami ľudí jedno dievča, ktoré má šťastie, že jeho rodičia sú dosť bohatí, aby si pátranie mohli dovoliť. Stopa ho zavedie k Scopuli a Jimovi Holdenovi, a on si postupne uvedomí, že dievčina môže byť kľúčom k všetkému.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Leviathan Wakes, 2011


více info...

Přidat komentář

Mabie
30.08.2024 5 z 5

Tak to bylo skutečně výborné a připomnělo mi to dobu, kdy jsem hltala autory jako Arthur C. Clarke, Issac Asimov, Ray Bradbury nebo Stanislav Lem.
Jedná se tak trochu o sci-fi hororovou detektivku s prvky postapo. Nebyla jsem ovlivněná žádným filmem, protože jsem o seriálu nikdy předtím neslyšela, takže jsem si užila jak přesvědčivě popsané soupeření mezi Marsem, Zemí a Pásem, tak mimozemský organismus, boje ve vesmíru i politiku a boj o moc ve velkém měřítku. A samotnou mě překvapilo, jak mě tato v zásadě "technická" záležitost pohltila.
V knize je několik výrazných postav, ale naprosto výjimečná byla ta Josepha Millera, kterou jsem si ztotožnila s postavou Harryho Stampera (Bruce Willis) z Armageddonu.
Jako celek je to opravdu velkolepé.

"Najednou pocítil vlnu euforie. Ve vesmíru byl cizí život, a on se na něm vezl jako klíště na psu. Stanice Eros se z vlastní vůle pohnula."

Silber
06.08.2024 5 z 5

(10/10, přidávám do Doporučených) S překvapením jsem zjistil, že si z těch dvou sérií seriálu zhlédnutých před lety nepamatuji skoro nic - takže mi chvíli trvalo se zorientovat. Co si ale pamatuji, je že mě to hodně bavilo, takže očekávání byla vysoká a zatím se je povedlo splnit. Máme tu zajímavý, trochu detektivní příběh z pohledu dvou postav, které jsou svými postoji tak trochu v konfliktu, i když stojí na stejné straně - což mě bavilo. Baví mě i to, co bylo trefně zmíněné v závěru knihy - máme spoustu sci-fi z blízké budoucnosti a nebo naopak té vzdálené, kdy lidstvo běžně létá po celé galaxii a málo těch, které popisují něco mezi tím. Takže tu máme sice sci-fi, ale prozatím omezené na naši sluneční soustavu, pro delší cestu by byla potřeba mezigenerační loď a přesto víme, že tam venku "něco" je... jsem napjatý, jak to bude dál.


murdoch
13.05.2024 4 z 5

(SPOILER) Čitelné. Velmi. Fanoušek TV seriálu zde najde odpovědi na některé otázky, které ho při sledování nutně napadnou a na jejichž zodpovězení tam nebyl prostor. Hvězdičku ubírám jen - teď pozor, spoiler - za tu izolaci EMP pulzu vakuem - tam se podle mě šíří bez překážky. A úplně mi nesedí ovládnutí kolektivní mysli Erotu právě Julií... Ale jinak dobrý, doporučuji.

CalwenRamones
09.05.2024 5 z 5

Moje snad úplně první dočtené ryzí scifi? Jsem hlavně fanda fantasy tak mě žádná "space opera" nikdy nechytla.
Asi to bylo tím že v knihách bylo moc technických názvů a v tom se ztrácím a knihu odkádám.
Expanze první díl mě chytla hned od první stránky, nejoblíbenější postava zaručene Miller, prostě top polda. Trošku mě nějaké části dali zabrat hlavně politika, ale nic co by se nedalo při větší pozornosti přelouskat. A zafixovaná "detektivka" z pohledu detektiva byla taky skvělá. Cca druhá polovina takový lehčí horror či postapo byla vážně super. Konec lehce přitažený za vlasy ale ok beru to.
Nejdřív jsem viděla pár dílů seriálu a pak jsem zjistila že je dle knih takže jsem si sehnala komplet a láska na první pohled/čtení.

Las_T
11.04.2024 4 z 5

Nic složitého na čtení, žádnou hard scifi space operu od toho nečekej. Politický konflikt a zasazení příjemné, bohužel konflikt mezi dvěma protagonisty je až moct na sílu. Ohledně hlavních postav... Holden je nejméně sympatická postava jakou jsem kdy v scifi žánru potkal. Nejspíš jsem mu měl fandit, což bylo nad moji sílu. Z představy, že je hlavní postavou celé série mi trochu běhá mráz po zádech.

H67
07.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Seriál jsem neviděl, takže jsem ke knize přistupoval s čistou hlavou a bez předsudků. Proto je poměrně paradoxní, že z ní mám dojem jako kdybych koukal na klasický televizní seriál - není to nic extra, ale zabaví. Příjemně se na to kouká (čte), člověk si to pustí (vezme do ruky), když má zrovna volnou chvíli, ale že by hořel nedočkavostí, jak to bude dál, to zrovna ne. To ovšem neberu jako mínus, za mě klasické, příjemné sci-fi s poměrně předvídatelnými archetypy postav - kapitán lodi jako sympaťák se silným morálním kompasem/ sexy členka posádky, se kterou to zákonitě dá dohromady/detektiv jak vystřižený z noir románu atd. Jsem zvědavý na další díl.

Awča
28.11.2023 4 z 5

První půlka se četla skvěle, líbilo se mi prožívat příběh vždy jiné postavy a čekat, až se jejich linky protnou.
Budoucnost lidstva byla vylíčena zajímavě a uvěřitelně.
Pak se do příběhu dostalo více politiky, což by odpovídalo realitě, příběh se ale začal trochu utápět v pletichách, ústupcích.
A ten závěr, jak to říct a nespoilovat. Asi že Julie bylo až moc.
Je to skvělé dílo, na druhý díl se ale nechystám.

soupik2012
06.11.2023 4 z 5

Příběh je jako na houpačce. Některé pasáže jsou strhující a nedá se od nich téměř odtrhnout. Ale jiné, naštěstí jsou v menšině, jsou zase docela nudné, ve kterých se neděje prakticky nic zajímavého. Nejvíc mi ovšem vadilo, že v daném žánru tento příběh nepřináší prakticky vůbec nic nového. Vetřelec byl originální svou myšlenkou a nápadem, ale teď to chce vymyslet zase něco nového. Myslím si, že náš Jakub Mařík, napsal mnohem zdařilejší space operu, než je tato. Audioknihu lze onačit za velice vydařenou a na jejím načtení se podíleli tito narátoři: Ondřej Rychlý, Jiří Vyorálek, Anežka Šťastná, Zdeněk Maryška

Gindolfin
23.10.2023 1 z 5

Obrovské zklamání. Pozadní příběhu je opravdu dobře vymyšlené, originální a plné napětí. Ale hlavní hrdinové jsou opravdu nepříjemní. Nejhorší je Holden. Je to idiot. Jeho posádka ho v jedné kapitole seřve, že se chová jako idiot a v druhé kapitole přijme další kapitánovo idiotské rozhodnutí za své. Miller je proti Holdenovi zlatíčko, myslí mu to. Chová se logicky. Ale autoři z něj udělali outsidera a ta role mu vydrží dokonce knížky. A to je k nevydržení, protože plný vesmír idiotů, jeden rozumný člověk jménem Miller a oni mají za idiota jeho.

Jarda72
14.07.2023 5 z 5

Po dlouhé době jsem si užíval knížku, od které se nedalo odtrhnout. Příběh se velmi slibně rozjíždí a jsem velmi zvědav na další díly. Mám takový plán, že to nejdříve vše přečtu a pak mrknu na seriál.

olga8832
07.06.2023 5 z 5

Překvapivý a nádherně vykreslený příběh, suprové scifi a k tomu detektivka i s klasickým policajtem za zenitem ;-) Navíc mimozemský organizmus, který je tak strašidelný, že se člověk bojí číst dál, takže ještě trošku horor. Začátek série famózní, těším se, co bude dál.

R47
22.03.2023 5 z 5

Hodně nadprůměrná a vypiplaná žánrovka, kde nic nechybí (mimozemský organismus, boje ve vesmíru, generační lodě, hardcore prvky...). Oproti seriálu mi tu chyběly "hry o trůny", ta politika a detailnější vhled do soupeření Marsu, Země a Pásu. Na druhou stranu je tu víc pochopitelná detektivova motivace i jeho postupné upadaní do psychotického stavu.

rick6410
14.03.2023 5 z 5

Skvelý štart úžasnej série. Najviac ma na tom bavila tá pochmúrna a depresívna atmosféra, ktorá oveľa viac odzrkadľuje to, ako sa ľudia správali, správajú a budú správať, než veselá optimistická budúcnosť na štýl Star Treku. Najprv som videl seriál, až potom som začal čítať knihy, a musím povedať, že toto je asi jediní prípad, kedy ma seriálové spracovanie bavilo trochu viac.

tlllk
07.03.2023 3 z 5

Pri počúvaní tohto diela som bol ako na hojdačke. To ako fakt "zombie"´, potom sa to trochu rozbehlo, obľúbil som si komisára, skôr ako toho natrúbleho kapitána, dostalo to aký-taký širší rozmer, a potom ten záver mi prišiel unáhlený ako koniec diplomovky. Ešte že je ďalších zhruba 10 dielov tak sa to snáď utrasie..

jaroiva
13.02.2023 3 z 5

No, poslouchalo se to dobře, ale je to taková mužská space opera (teda spíš pro muže). V kombinaci s "biologií" mě to prostě moc nebavilo. Nechytl mě příběh, takže jsem to vnímala tak napůl spíš jako kulisu po cestě autobusem. Další díl nebudu už číst.

Wewrka
11.02.2023 5 z 5

Velmi potěšen a velmi překvapen a velkou chutí se řítím do konce první knihy. Narazil jsem na to náhodou protože hledám tituly s dlouhou délkou do své audio sbírky. Jako kamioňák hledám nejlepší variantu cena délka :)
První kniha není rozhodně jenom sci-fi je to navíc docela dobrá detektivka? Aneb kdo za to může?
Velmi dobře a příjemné zpracovaná audioverze ti odsejpá, líbí se mi zvraty a vývoj. Dokonce první knihy mi chybí posledních pár stránek a jsem fakt zvědavý jak to skončí.

Frizer
18.12.2022 3 z 5

První polovina knihy pro mě byla opravdová bolest, vlekla se, byla pekelně nudná a nic moc se nestalo. Dvě lodě dole...mkay. Jeden z protagonistů je největší klišé ze všech. Jako vážně... píšeš o policajtovi, který byl kdysi dobrý, ale teď už není, který chlastal, ale teď je mu lépe, navíc je také rozvedený a vždy nosí klobouk...). Ježiš.

Zhruba v polovině kniha začala nabírat tempo a věci se začaly dít....opravdu pomalu, možná abych nebyl tak nadšený....ale začalo něco zajímavého. Jsem rád, že jsem knihu dočetla, má velký příslib do budoucích pokračování....ale bylo to pro mě víc práce než zábavy

stitch123
01.12.2022 5 z 5

Komentář není k ději knihy, ke kterýmu se tu už dostatečně vyjádřili ostatní, ale spíš k českýmu překladu.

Ač se mi zdá zdařilej v oblasti popisů techniky a podobných věci, z hlediska anglickýho slangu je fakt těžce nezvládnutej. Strašně moc běžných anglických slangových či hovorových výrazů a frází je do češtiny přeloženo doslovně, a to i v případech, kdy se přímo nabízí nedoslovný, ale významově stejný spojení.

Není to problém jenom této knihy. Momentálně čtu 6. díl a prozatím na to trpěly úplně všechny. Pokud umíte obstojně anglicky, určitě si těch počeštěných anglicizmů začnete všímat taky. V takovým případě bych možná doporučoval neudělat stejnou chybu jako já a knihy si přečíst radši v originále.

kalache
01.10.2022 4 z 5

...tekže lidé se zase nepoučili...

yerry
18.04.2022 4 z 5

Spaceopera aká má byť. Ľudstvo tu má už osídlenú slnečnú sústavu ale zostáva priestor aj pre neznámy vzdialený vesmír. A to je presne ten aspekt, ktorý boduje u klasickej sci-fi. Naivný klaďas Holden aj nihilistický detektív Miller sú postavy s hĺbkou, ktoré napokon prejavia svoje kladné vlastnosti. Záporáci sú takí, akí majú byť a nechýba to hlavné: Protomolekula, bojové lode Marsu a anarchisti z SVP...

Hlavné postavy sú v knihe síce len dve na rozdiel od seriálu, pričom ich pohľady sa pravidelne striedajú. Na rozdiel od seriálu Expanse, nie je tu toľko politiky a politických machinácií. Ak aj sa vyskytnú, vyplynú z deja a sú vnímané vždy jednou z postáv.

Nevýhodou u mňa bola skutočnosť, že som videl seriál ešte pred čítaním knihy, takže knižné postavy mi automaticky splývali s tými seriálovými. Nakoľko ale typovo boli tie seriálové dosť dobre obsadené, tak mi to až tak nevadilo. Naopak, vizuálne spracovanie seriálu napomohlo k lepšiemu dokresleniu techniky a exteriérom v knihe. Taktiež niektoré akčné scény.

Daniel Abraham ako jeden z dvojice autorov, používajúci pseudonym z titulu knihy, tu podáva oveľa lepší literárny výkon ako vo svojich poviedkach uvedených napríklad v XB-1. Na rozdiel od príbehov Balfoura a Meriwethera, ktoré neberie asi príliš vážne, Leviatan je z trochu inej kategórie. A subjektívne táto poloha mu pasuje viac.

Veľmi dobré čítanie napriek určitej skratkovitosti. Niektoré prvky a konanie hlavne v závere síce trochu logicky trpeli, ale ak prižmúriš oko, veľmi to nevadí...