Bývali jsme bratři
Ronald H. Balson
Liam Taggart & Catherine Lockhartová série
1. díl >
Ben Solomon, obyčejný důchodce žijící v Chicagu, na veřejnosti napadne jednoho z nejvýznamnějších chicagských občanů, patrona umění, filantropa a přeživšího z koncentračního tábora Elliota Rosenzweiga. Stařík Elliota obviní z toho, že je ve skutečnosti někdo jiný – nacista jménem Otto Piatek, kterého se krátce před druhou světovou válkou ujali Benovi rodiče a vychovávali ho jako vlastního syna. Benova skandální obvinění nikdo nebere vážně, ani právnička Catherine Lockhartová, která přesto slíbí, že si Bena vyslechne. Postupně se před ní začne rozplétat fascinující příběh o hrůzách válečného Polska, příběh přátelství, lásky, zrady a hlavně obrovské vůle k životu. Působivý román čtenáře nejen vtáhne do děje, ale také ho donutí zamyslet se nad tím, zda je dnešní svět před tak nespoutaným řáděním přívrženců zla imunní, nebo se stále musíme mít na pozoru a při sebemenším náznaku podobného fanatismu zakročit.... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2019 , KontrastOriginální název:
Once We Were Brothers, 2010
Ze začátku jsem byla stejně jako Catherine netrpělivá, děj se mě zdál pomalu plynout, ale v knize se stupňuje napětí a na závěr až dojetí. Kniha se dobře čte, doporučuji.
Mě se také více dotýkaly knihy jako např. Zuzanin dech. Ale chápu, že mladá Američanka, která se narodila značnou dobu po válce, má celkem zkreslené informace. A právě proto je dobře, že se tato fakta připomínají. Že se nezapomíná. Bylo to čtivé a velice emotivní.
(SPOILER)
Knize se nedá upřít, že je čtivá a člověk ji prostě dočíst chce, protože ho zajímá, jak to dopadne. Ale to je tak všechno.
Zajímavé téma a nápad, to rozhodně. S pravděpodobností některých situací a vykreslením postav už je to mnohem horší. Ben při svém utíkání a schovávání pokaždé narazí na někoho, kdo je velmi ochotný a rád mu pomůže (soused, známý jeho otce, který viděl, že se v chalupě najednou topí a Benovi poskytne svého koně a vlečku, Zeleinšti a další děsně sluníčkové postavy, to, jak Ben na potkání vykládá lidem, které vidí poprvé v životě, o tom, jak se schovává i se svojí sestrou a přítelkyní a jiné, bohužel k cynickému úšklebku vybízející situace). Ne. Prostě ne. Takhle to nefunguje a už vůbec to tak nefungovalo za války, kdy se projevily ty nejhorší lidské charakterové rysy, když vycítily příležitost. A je úplně jedno, jaké národnosti ten člověk byl.
V příběhu lze cítit totální "amerika", abych to zjednodušila. Strašně černobíle vykreslené dobro a zlo, strašně vyhrocené a nepravděpodobné situace (ukradená uniforma a vražda v bordelu - po které nikdo nikdy nepátral, když to byla vražda jednoho z údajných "velkých zvířat", jak příběh vypráví, a jak ožralý Rolf Benovi podrobně povykládá, co přesně se dělo s Bekou - byla už jenom těžké "wtf"). Jenže historie není černá ani bílá, dokonce ani černobílá, a je strašně špatně, že ji tak tolik populárních autorů čehokoliv vykresluje.
Knížku jsem dočetla jen proto, že mě zajímalo, jak to dopadne (ačkoliv se to dalo od prvních stránek předpokládat), a jak si s tím autor ještě nakonec vyhraje.
Do knížky jsem před čtením vkládala naději, že to nebude další ptákovina "doplňkohochceš z Osvětimi", s nimiž se k mojí hrůze v posledních letech roztrhl pytel a které tolik lidí dobrovolně čte a uděluje jim pět hvězdiček. Nebyla to taková hrůza. Ale nebylo to nic, co by mě dojalo. Co by ve mně něco zvlášť zanechalo a něco, u čeho bych se v knihovně, až kolem ní znova půjdu, usmála se a řekla si: "Jo, tahle knížka stála za to".
Tahle kniha mě nějak nedokázala úplně zaujmout. Četla jsem už před tím Dvojčata... Je to stejné téma, hodně podobné......nevím, už mě to nějak nebavilo. V závěru se to zlepšilo a nakonec mě to i dojalo.
Úžasné čtení, zajímavý příběh, střídají se časové linky, to je přesně to, co mám ráda. Nemohla jsem se odtrhnout, určitě si půjčím i další knihy tohoto autora.
Docela jsem se na knihu těšila, anotace se mi zdála zajímavá, hodnocení opravdu vysoké. Příběh Bena a Elliota (Otty) mě na první pohled zaujal.
Příběh sám byl docela zajímavý, dobrodružný a plný napětí, ke konci napínavý. A ovšem taky dost naivní...Je to Otto nebo není? Přizná se? Nepřizná se? Zdlouhavé Benovo vyprávění monotónně a opakovaně přerušované Cat s tím, že už nemá čas, protože má, případně ji čeká jednání, příprava na jednání, stání, atd., bylo místy únavné. Občas mi vadily i zbytečné prodlevy v ději typu: Ben jel někam, tam nikdo nebyl, vrátil se a jel tam znovu. Na hraně uvěřitelnosti pro mne byly i hrátky s převleky do nacistické uniformy s půjčeným mercedesem a koneckonců i kotrmelce v Ottově charakteru...
V knize je bohužel také dost nesmyslů, které jdou na vrub amerického pohledu na mrňavou Evropu. Doporučovat Benovi trasu do Jugoslávie přes tehdejší Slovensko s tím, že by bylo dobré se cestou vyhnout větším městům jako je Poprad nebo Košice, je minimálně úsměvné. Vyjadřovat se o šedesátitisícovém městě Zamość jako o malebné vesničce také není právě běžné. Geopolitické uspořádání sousedních států během války asi autor také nepovažoval za podstatné a jsem si jista, že mu zcela unikl rozdíl mezi Protektorátem Čechy a Morava a Slovenským štátem.
Celkově se mi ale kniha četla dobře a když pominu temný obsah, byla i zábavná. Je to však další z knih, které se vezou na vlně zájmu o témata 2.SV a o židovskou otázku obzvlášť. U mne za tři.
Ze začátku jsem byla trochu skeptická, ale po přečtení mám slzy v očích. Neskutečně dojemný příběh.
Smutná, přesto úžasná kniha... 5* je málo.
Budu souhlasit se všemi 4-5 *
A určitě i doporučím.
Co dodat.Skvělá kniha,velmi čtivá, s tématem,o kterém se nesmí mlčet a hlavně na něj nezapomínat, a proto jen vřele doporučuji.
Základní zápletka - snaha dopadnout nacistického zločince - není nijak originální. To už tu bylo mockrát. Autor se na danou situaci podíval z jiného úhlu, nacistický zločinec byl blízkým přítelem hlavní postavy Bena, která celý hon rozjede. V současnosti přizval na scénu i právničku a jejího vyšetřovatele, kteří se snaží Benovo úsilí podpořit.
Máme dva příběhy v jednom - válečný v Polsku zasazený do oblastí, které čeští čtenáři můžou důvěrně znát, a ten ze současnosti, kde se dozvíme spoustu informací o americkém právním systému.
Je vidět autorova snaha předložit kvalitně propracovaný příběh a vzdělat své čtenáře. Nicméně zde tlačí až moc na pilu. Když Ben vypráví svůj příběh, zní to jako přednáška profesora. Právnička mu klade otázky typu co je to ghetto. Ona, vysokoškolsky vzdělaná žena, by to měla znát. Takových do očí bijících vysvětlivek je zde víc. Tedy zřejmě cílová skupina této knihy je někdo, kdo v životě neslyšel o druhé světové válce.
Dále bych ocenila pohled obviněného zločince. Celou dobu jsem si kladla otázku, proč po něm začal sám pátrat.
Když odhlédnu od těchto dvou bodů, tak musím pochválit plynutí příběhu. V jeden čas jsem si sama myslela, že se Ben spletl a že obvinil nevinného.
3,5*
Velmi čtivý,silný emotivní příběh o hledání spravedlnosti.Našel jsem v knize asi ***2 nebo 3 reálné nesmysly,ale autor na konci knihy píše,že se jedná o beletrii.
Jinak naprosto skvělá kniha na doplnění mosaiky téma HOLOKAUST.Čte se jedním dechem a nedá se odložit.
Doporučuji,a taky třeba knihu "Jménem mých blízkých"od Martina Graye
*1.Heydrich byl génius zla a své lidi měl důkladně prokleplé,takže jeho sekretářka by určitě neprošla se synem,kterého vychovává židovská rodina.
*2.Putování Bena tam a zase zpátky Polskem je taky nepravděpodobné.Ale možné.Byla válka.
*3.Americký důstojník dovezl Hannah džípem do chaty pod Tatrama a přejel přitom půl Německa a celé Polsko.
Velice silný pribeh. Musím se přiznat, že se běžně nekoukam na konec knihy, udělala jsem to asi 3x, ale tady jsem už ke konci knihy nevydržela to napětí a musela jsem se přesvědčit, jestli dojde k usvedceni Eliota či ne.
Můj tip na Eliotovu manželku byl teda nakonec správný:-)
Catherine a Liam jsou moc sympatické osoby.
Docela zajímavá pasáž byl výslech Eliota, kde už vše bylo jasne a patrné, podle jeho odpovedi, to byl pěkný spád.
Zaujaly mě otázky na konci knihy, možná bych tam jednu přidala, a sice jak se na to všechno divala Eliotova vnučka Jennifer?
Krásná kniha ze současné Ameriky, ve které vypráví svůj příběh starý polský přistěhovalec. Ve vážením občanovi Chicaga poznal svého dávného přítele, který ve válečném období vstoupil do řad SS a nechával za sebou jen slzy, smrt a zoufalství.
Druhá kniha od autora, co jsem četl, tato se mi líbila ještě víc, je úžasná, vřele doporučuji.
Prostě wow! Strhující příběh, poslední čtvrtinu jsem knihu nemohla odložit a po dočtení takový ten zvláštně smutný pocit, že už je konec….myslím, že to je jedna z knih jejíž příběh nikdy nezapomenu.
Velmi čtivá knížka, nemohla jsem se odtrhnout. Ale když se zamyslím, že to opravdu někdo prožil, tak je mi z toho smutno a cítím úzkost. Myslím, že v dnešní době by si ji měl přečíst každý...
druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) holokaust, holocaust
2019 | Bývali jsme bratři |
2021 | Dvojčata paní Karoliny |
2022 | Eliho slib |
2023 | Houslistka z Berlína |
2024 | Obhajoba Britty Steinové |
Docteno. Tato kniha by měla být povinnou četbou. Proč? Je založena na FAKTECH a ukazuje, co dokáže rozdělit lidi. Ukazuje také, že zlo musí být potrestáno a vykoreneno, aby se to neopakovalo.
Kdo ví, třeba označení narcista a lidi s takovými sklony byli nacisty a je třeba jim nedovolit manipulovat, ničit a být u moci. Že je to jen další dezinformace či blábol. No moje intuice mi říká : Není.