Lockdown

Lockdown
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477508/lockdown-Vw0-477508.jpg 4 402 402

Útěk z Výhně série

1. díl >

POD NEBEM JE PEKLO. POD PEKLEM JE VÝHEŇ. Třináctiletý Alex je křivě obviněn z vraždy a jeho život se navždy změní. Ocitne se ve Výhni – vězení pro mladé delikventy, nejtvrdším na světě. Jde o rozlehlé prostory hluboko pod zemí, kam vede jen jedna cesta – a ven žádná. Alex se setkává s opravdovými darebáky a sadistickými strážemi, ale to zdaleka není vše, co ho trápí. Občas v noci stráže odtáhnou z cely jednoho z vězňů, který se zanedlouho vrací, tělo poseté ranami a již není člověkem. Alex zoufale touží po svobodě a úporně se snaží uniknout z doživotního žaláře. Odhaluje totiž děsivou pravdu: Výhni vládne čisté zlo a každý den probíhají kruté experimenty, při nichž jsou uvěznění chlapci pokusnými králíky, netvoři vyrábějí další netvory a strach ze smrti je ta nejmenší starost…... celý text

knihomolkaJani
20.06.2022 5 z 5

Příběh je hrozný, ale v dobrým slova smyslu.. :D Tato kniha byla má první v tomto žánru a myslím si, že to byla dobrá volba. Příběh je zajímavý, napínavý a opravdu originálně vymyšlen.. Jen jsem se musela odpoutat od skutečnosti, že hrdinové knihy jsou děti.. jinak bych to asi nezvládla...
Z příběhu mě mrazí, ale doporučuji ho!

lucifess
06.06.2022 5 z 5

Výběr knihy byl naprosto náhodný. Podle názvu jsem čekala něco jako zamyšlení nebo příběh inspirovaný covidovým lockdownem. Podtitulu o výhni jsem si původně ani nevšimla. Jak tedy pro mě byl příběh překvapením :)
Četlo se to perfektně, rychle a samo. Trošku mi teda nehrál věk hlavních postav versus příběh a zážitky, ale to se dá odpustit. Co mě trochu mrzelo je naprosto chybějící závěr a alespoň naznačení nebo vysvětlení monster, chodu výhně a jejího zákulisí, tajemství. Stejně tak důvod nastrčených zločinů a schopnost předvídavosti chování a kroků Alexe na svobodě.

markyticka
30.04.2022 5 z 5

Knihu jsem si zakoupila, aniž bych třeba četla anotaci. Je to dobře, asi bych si ji nekoupila. Kniha má spád a dobře se čte. Některé části jsou méně uvěřitelné, asi jako v sérii Labyrint od Dashnera. A nejsou tam žádné dívky, jako by v gangech nebyly... Čekám, co přinese další díl.

Andrea K.
24.03.2022 5 z 5

Vybrala jsem si tuto knihu náhodně. Potřebovala jsem něco přečíst mezi dvěma knihami, aby mi nesplývali postavy a děj. Od začátku do konce je kniha napínavá a akční. Zajímalo by mě, co jsou ty zrůdy zač, co se dělo s těmi, které odvedli a kam se dostali ti co utekli....... takže jestli je další pokračování, jdu do toho

DarthElle
24.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Nic jsem od toho neočekávala, takže jsem byla jen mile překvapena. Celý ten dystopický svět mě zcela pohltil, postavy jsem si okamžitě zamilovala (v rámci mezí! Nopedo!) a plně jsem s nimi prožívala ty hrůzy. Rozhodně největší při popisu jejich denního žvance, který byl popsán tak nevábně, že jsem se z toho musela zahryznout do nějaké šunky. Zato na Montyho jídlo jsem měla chuť okamžitě ... ehm, ale tohle není kuchařka!
Sestava postav se mi líbila - Alex, Donovan, Zee a nakonec i Toby. Toby číslo dva, ten první si tam moc nepobyl. Úplně dokonale mi to připomnělo Útěk z vězení pro náctileté. Michael Scofield aka Alex Sawyer vymyslí ženiální plán, jak utéct a jeho tři soukupníci se toho chytnou, páč stejně nemaj nic lepšího na práci než čekat na smrt. Nebo něco horšího! Páč kdoví, kam je ti hnusní sípači vodí.
Kniha má parádní atmosféru, na každém koutu na vás dýchá beznaděj, než se objeví ta maličká jiskra naděje, které se držíte spolu s hlavními hrdiny jako klíště. Přesto vám ten červík pochybností říká, že by to bylo až příliš lehké. A samozřejmě se posere, co se dá. Konec mě nechal napjatou, jak kšandy. Hned jsem musela skočit po druhém díle!
Nemůžu ani říct, že by to byla oddechovka. Aspoň YA ukazuje, že zvládne zachytit i krutost světa. Taky jsem byla hodně ráda za zobrazení přátelství mezi kluky, páč v mnoha knihách dávají autoři přednost romantické lince, než té přátelské, přitom přátelství je někdy víc než láska. A mnohdy je to úplně to samé, jen s menšími obměnami. Hurá na další díl!

kačka567
22.03.2022 5 z 5

Je to v kategorii sci-fi, takže nemá smysl ubírat hvězdičky za nereálnost. Příběh byl velmi čtivý a napínavý, tedy přesně takový, jaký jsem čekala dle recenzí.

koolsavage
20.03.2022 3 z 5

Celá ta myšlenka, že někdo opustí své dítě je hodně přehnaná. Vidíme to dnes a denně, že i matky vrahů za svými dětmi stojí. Takže to, že by existoval systém, kde by se takto jednalo s dětmi, mi přijde jako hodně slabá pointa. Ale pokud se od toho odprostím, zhodnotila bych to tak, že jsem četla docela napínavou young adult knihu.

Vixiene
12.03.2022 4 z 5

Hodně rychlá jednohubka. Lockdown je kniha, po které jsem sáhla vyloženě naslepo. Dostala jsem ji jako dárek k nějakému nákupu na Knihy Dobrovský a příjemně mě překvapila. Vězení, do kterého je mladý Alex neoprávněně zavřen se velice odlišuje od těch, která znám z reálného života a dá se říct, že se tam děje cosi nezdravého. Ani chvilku jsem se nenudila, kniha byla protkaná akcí, je čtivá a svižná a pokud pominete lehkou absurditu toho, že obyčejný smrtelník by takový vězeňský režim nepřežil, tak ani nebudete najednou vědět, jak jste se ocitli u konce knihy. Klasický otevřený konec má nalákat na další díl a u mě rozhodně účel splnil.

Saela
07.03.2022 4 z 5

Nereálné, místy hodně přitažené za vlasy, ale celkem čtivé a ne moc protahované. Psano skoro rádoby co deník, jazykem mého kmene. Asi bych jednala stejně jako Alex a jestli má člověk na výběr život ve výhni a čekat jen na smrt nebo jít si se smrtí zahrát ruskou ruletu, jdu do té hry, kde je větší šance na život. Když jsem knihu dočetla, naštvalo mě, že nevím, jak to dopadlo. Úplně "miluju" tyhle otevřené konce :D Ale teď už vím, že je i druhý díl a pustím se do něho. Doufám, že tam autor objasní i to, proč se do výhně dostávají i nevinní nácci, proč se o ně nezajímají rodiče (úpřímně nevím, co by museli mé děti provést, abych je odepsala tak, že nebudu chtít o nich nic vědět) a také, jaktože je výheň světu skryta :)

Mantikocka
12.02.2022 5 z 5

Super, čtivé, rychlé, akční.

Magrata15
27.01.2022 3 z 5

Děsivý pohled do vězení pro mladistvé. Skutečná vězení jsou proti tomu letní tábory. A naše vazební věznice a výkon trestu? Tak to je, v porovnání s tímto vymyšleným příběhem, rekreace all inclusive.
Bylo to zajímavé a děsivé postavy a události barvitě popsané (něco pro mou bujnou fantasii) ale další díl už číst nebudu.
Pravdu mají předchozí čtenáři, že příběh je nepravděpodobný v tom, že tohle by prostě nikdo nevydržel.
Ale je to fantasie autora, tak proč ne. Píše zajímavě a čtivě.

Anne95
24.01.2022 2 z 5

Knihu jsem četla na základě kladných komentářů a hodnocení zde. Já však s hodnocením nesouhlasím. Kniha je za mě jedna velká slátanina co nemá hlavu a patu. Příběh má sice zajímavý námět, ale jeho zpracování je podivné. 2* za to, že jsem knihu dočetla, což byl po půlce přečtené knihy nadlidský úkol. Kniha je za mě spíše pro děti. Není to napínavé ani děsivé, ale spíše směšné. Autor se snažil do knihy vložit šokující momenty a situace, ale vyznívají spíše směšně. A konec knihy je úplná bizardnost. Druhý díl vynechám a smířím se s otevřeným koncem.

Nikusha
21.01.2022 4 z 5

Parádní napínavý příběh, možná trochu přitažený za vlasy, ale nakonec proč ne. Druhý díl mě určitě láká, už jen proto, že mě zajímá jak to dopadne s Donovanem. Toho jsem si oblíbila a asi se nesmířím s tím, jak to skončilo.

zeros
18.01.2022 4 z 5

Nemůžu si pomoct, ale nějak tuším, že kdyby ti kluci zažili jen polovinu z toho, tak už by z nich byly jen rozklepané trosky v koutě cely. Ale oni to ještě berou s nadhledem a ironií. Když si tohle odmyslím, špatné to určitě není. Jazyk je jednoduchý, což určitě padá na vrub tomu, že cílovka je spíš mládež a to já už určitě nejsem, ale i tak mě to bavilo a každou volnou chvilku jsem utíkal ke knížce. A to je tady asi to hlavní. Prostě ten příběh baví a nepustí.

hlenicka
16.01.2022 4 z 5

ale jo, dobrý knizka, mela jsem ji za dva dny.

jadunka
12.01.2022 4 z 5

Jak už zde bylo zmíněno, název je hodně zavádějící. Knížka je to dobře čtivá, ale do druhého dílu už se pravděpodobně nepustím.

petulasmidova
09.01.2022 5 z 5

Byla jsem nadšená. Na to, že žánrově bych tuhle knížku koupila náctiletýmu klukovi, tak jsem hltala jednu stránku za druhou.
Takže jsem hned kupovala i druhý díl :))

Terez_Proskova
04.01.2022 2 z 5

(SPOILER) Pardon - musím využít vulgárního slova - jsem fakt nasrana. Jak já nesnáším takové konce! Ten konec mi zkazil celý požitek z knihy.

Noeni
30.12.2021 5 z 5

Už dlouho se mi nestalo, že bych se ponořila do děje knihy natolik, že bych vůbec nedokázala vnímat realitu.
Jakmile mě při čtení někdo vyrušil, měla jsem pocit, jako bych se doslova vrátila odněkud jinud. Na zlomek vteřiny jsem nechápala, kde jsem a co tam dělám. Cítila jsem se dost podobně, jako když mě budík vytrhne z noční můry, akorát tohle je dost paradoxní, já v té knize chtěla být.
Hltala jsem jednu stránku za druhou, bezmezně fandila hlavním hrdinům a připadalo mi, jako bych tam byla s nimi. Cítila jsem tíživé horko a pocítila úlevu, že se můžu pořádně nadechnout. Že můžu kamkoliv odejít. A že cítím čerstvý vzduch a vidím sluneční světlo.

Autor popsal prostředí tak bravurně, že bych se neztratila, kdybych se ve Výhni ocitla. Postavy vylíčil tak skvěle, že mi připadá, jakoby byli mí nejlepší přátelé. Trnula jsem s nimi hrůzou, smála se s nimi, když si i navzdory tíživé situaci dokázali z něčeho udělat legraci.
Napětí ani chvilku nechybělo a já se několikrát přistihla, jak zadržuju dech. Po dočtení jsem okamžitě sáhla po druhém dílu a všechno prožívala stejně, jen s ještě větším strachem a nepříjemnějšími pocity.

Moc doporučuju!

TerezaJágrová
12.12.2021 5 z 5

Za mě skvělá kniha, která je navíc velmi čtivá a místy i strašidelná. Už se těším na druhy díl.