Lockdown
Alexander Gordon Smith
Útěk z Výhně série
1. díl >
POD NEBEM JE PEKLO. POD PEKLEM JE VÝHEŇ. Třináctiletý Alex je křivě obviněn z vraždy a jeho život se navždy změní. Ocitne se ve Výhni – vězení pro mladé delikventy, nejtvrdším na světě. Jde o rozlehlé prostory hluboko pod zemí, kam vede jen jedna cesta – a ven žádná. Alex se setkává s opravdovými darebáky a sadistickými strážemi, ale to zdaleka není vše, co ho trápí. Občas v noci stráže odtáhnou z cely jednoho z vězňů, který se zanedlouho vrací, tělo poseté ranami a již není člověkem. Alex zoufale touží po svobodě a úporně se snaží uniknout z doživotního žaláře. Odhaluje totiž děsivou pravdu: Výhni vládne čisté zlo a každý den probíhají kruté experimenty, při nichž jsou uvěznění chlapci pokusnými králíky, netvoři vyrábějí další netvory a strach ze smrti je ta nejmenší starost…... celý text
Celkem slibný začátek série, i když nejsem tak nadšený, jako většina komentujících.
Ano, mělo to nápad, spád, atmosféru, člověk se při čtení nenudí, ale přišlo mi to hodně jednoduché, přímé.... Jasně, hlavní hrdina je mladý kluk, dítě, dalo by se říci, nicméně i tak to mohlo být trošku méně předvídatelné.
Na druhou stranu, příběh nemá hluchá místa, ani není nikde nastaven roztodivnou vycpávací kaší, takže je to záležitost jednoho odpoledne.
Druhý díl je ale povinnost přečíst :-)
V dnešní době název trochu odrazuje, ale určitě neváhejte a knihu si přečtěte. Za mě se kniha čte defakto sama a nešla odložit. Děj má spád a vždy sem byla opravdu zvědavá co přinese další strana.
P. S ten konec mě teda dostal, mám jen první díl.
Stačilo by jedno slovo a to MILUJU. Opravdu úžasná kniha, která se čte sama, zaryje se vám do kůže a nenechá vás spát, dokud nepřijdete na to, proč se to všechno děje a jak to skončí. Kniha je místy vážně strašidelná a v noci jsem se někdy fakt bála, že si pro mě přijde muž v masce a odtáhne mě někam, kde peklo, oproti tomu místu, je ráj.
Jediné, co mě mrzí, je to, že bohužel jsou přeložené jen 2 díly z 5. Snad se těch dalších 3 dílů dočkáme v roce 22.
Musím říct že mě to opravdu pohltilo, jak příběh který čtenáři rychlé utíká tak prostředí do kterého je zasazen ..... a Alexe jsem si také velmi oblíbila.
Opravdu skvěle čtení.
Super čtení, čtenář je doslova pohlcen příběhem a osudem Alexe od první stránky. Velmi originální myšlenka a zpracování Výhně, hodně sympatické postavy, děj hezky plyne, žádné nudné ani nadbytečné pasáže. Už se těším na další díl. Rozhodně knihu doporučuji.
Chvíli jsem si myslela, že čtu novou knihu od Pattersona. :)
Četlo se to dobře, děj odsýpá a pořád se něco děje. Váhala jsem mezi 3* a 4*, pocitově je to někde mezi. Další díl si určitě nenechám ujít a doufám, že nebudu zklamaná.
SPOILER!
Dost se těším na setkání s Donovanem.
Tak toto byla pecka, nechápu jak jsem mohla soudit knihu podle názvu .
Kdybych knihu nedostala zdarma, asi bych si ji nepřečetla- což by byla velká chyba.
Doporučuji!
super kniha .. alespoň za mě ... děj, který nepustí ... a jak už bylo zmíněno ... drsnější labyrint ... těším se na další díl ...
Tohle mě hodně bavilo, hltala jsem stránku za stránkou,.. Pravda, hodně otazníků zůstalo a doufám, že se bude vysvětlovat v další knize, na kterou se rozhodne těším :)
Velmi, velmi, velmi čtivé. Má to spád. Být mi o pětadvacet méně, byla bych nejspíš super nadšená.
Dobrý, čítavý štýl, vťahujúci príbeh a prostredie, príjemné tempo, primerane krvavé – ani nie prislabo, ani nie príliš. Hlavnému hrdinovi, i keď začínal ako záporák, sa dajú držať palce a úpenlivo si priať, aby sa z Výhne dostal.
Prekážal mi však surrealistický podtón celého diela. Nie ani tak príšery s dýchacími maskami a iné vyslovené nadprirodzeno, ako to, prečo Výheň vlastne vznikla a dospelí ju tolerujú. Nejaké vraždiace bandy pubertiakov mi nepripadajú ako dostatočné zdôvodnenie toho, že rodičia zakaždým úplne zavrhnú vlastné deti a je im šumafuk, že Výheň má pekelne vysokú úmrtnosť väzňov. A k tej úmrtnosti – deti živiace sa dlhú dobu len plesnivejúcimi zvyškami by padali ako muchy, otravy by boli na dennom poriadku u väčšiny väzňov. Spomínam to preto, lebo na rozdiel od dozorcov a inej čudesnej chamrade sa obávam, že toto nebude mať ani v ďalších dieloch vysvetlenie. Ibaže by nadprirodzeno preliezlo skrz-naskrz aj celou „normálnou“ spoločnosťou. Napriek nezodpovedaným otázkam ohľadom nadprirodzena som však, popravde, sklamaná, že to má aj pokračovanie. Bod, v ktorom príbeh končí, je dobrý. Nesie v sebe omrvinku nádeje, ale dobre vieme, ako to s drvivou pravdepodobnosťou dopadne. Čokoľvek prinesú pokračovania, veľmi pravdepodobne to zrazí reálnosť príbehu ešte o stupeň nižšie. Napriek tomu do ich čítania idem.
Já nevím, co se děje, ale mě kniha vůbec neuchvátila, jak tady všichni píší, přišla mi moc rychlá, nebylo tam pořádně vysvětleno jaká událost vedla k vytvoření Výhně. Přišlo mi, že autor konec knihy hrozně uspěchal, mohl se rozepsat trochu více, otevřený konec mi nevadí, spíš to, jak rychle se ke konci knihy dostal. Nevím, jestli si přečtu další díly.
Takový drsnější Labyrint, s mladším osazenstvem, děsivými hlídači a sympatickými hlavními hrdiny. Jsem zvědavá, co přinese další díl :-)
Příjemná oddychovka. Určitě si přečtu i následující díly, děj je dobře našlápnutý, a to i přes ne příliš dobře zvoleného hlavního hrdinu.
(SPOILER) Tohoto autora jsem vůbec neznal a popravdě jsem si knihu koupil, protože mě v knihkupectví navábila svým vzhledem. Nějakou dobu se mi válela v knihovně, než jsem po ní sáhl a hned litoval, že mi to tak trvalo. Už z prvních stran jde cítit, kde autor bral inspiraci při psaní téhle knihy. Takže si myslím, že každý fanoušek Darrena Shana si zde přijde na své... Mě osobně kniha bavila od samého začátku, děj nemá slabých chvil. Kniha je psaná prostě tak, že člověk prožívá každou chvilku s hlavní postavou téhle knihy. Kniha končí dost otevřeným koncem, tak se člověk může těšit na další díl.
Příběh nás zavede do originálního příběhu se skvěle vykresleným prostředím. Nikdy jsem upřímně nečetla knihu, kde by se objevovalo vězení, navíc pro mladistvé a tak kruté. O to víc mne to bavilo. V příběhu najdete i strašidelné pasáže, které podtrhuje děsivá obálka.
Autor umí čtenáře ponořit do příběhu tak, jako by v něm sám vystupoval. Alespoň tak jsem to měla já. Byla jsem součástí příběhu. Autor si pohrával i s mými emocemi, ať už kladnými či zápornými.
Hlavní postavy jsem si velice rychle oblíbila. Líbilo se mi jak hlavní hrdina Alex logicky přemýšlel a hledal skulinu v celém systému vězení. Skvěle jsem se bavila i nad humorem ve vězení.
Samotná kniha je tak akorát na dvě odpoledne. Je napínavá a tak vám stránky budou utíkat pod rukama.
Neskutečně jsem si užila četbu této knihy a už teď se nemohu dočkat pokračování. Kniha si zaslouží plný počet hvězd, protože mne nenapadá nic, co bych mohla knize vytknout. Osobně si myslím, že kniha se bude líbit především mladým čtenářům. Nicméně já ji doporučuji všem.
Asi nebudu patřit mezi ty nadšené... protože kniha s dobrým námětem (kdo vykradl Ridica??) je nedomyšlená a taková naivní. Upřímně netuším pro jaké čtenáře je kniha určená, myslím tím věk. Na jedné straně je místy lehce brutální, až hororová (fakt mohu chválit) a na straně druhé neuvěřitelně dětská. Často jsem měla pocit, že se tak chovají i protagonisti a tedy jsem schýzovala mezi jejich charaktery.
Dalším mínus vidím v nelogičnosti... vězni krmeni povařeným zhnilým masem? Asi trochu mimo, pokud by jim tam měli chvíli přežít. Kriminalita mladistvých se asi týká jen chlapců. Unikalo mi často proč by dělali zloduši co dělali...
Pak mě prudila naivita a spoustu prvků, které tam jsou nevysvětlené. Prostě moc otazníků a zbytečných efektů.
Uznat musím, že je titul čtivý a má pár dobrých okamžiků, ale přijde mi to hodně rozevláté a už teď vím, že druhý díl mě mine.
(SPOILER)
Po knize jsem sáhl, jelikož mě zaujal přebal knihy a zajímavý námět. Musím říct, že děj nemá žádné hluchá místa, neustále se něco děje a není se tak divit, že se dá kniha přečíst velmi rychle.
Postavy jsou zajímavé, ale zasloužily by si více prostoru, aby si k nim člověk mohl vytvořit nějaký hlubší vztah. U Alexe, hlavního hrdiny to ale dobře funguje. Styl jakým je kniha psaná se mi hodně líbil.
Co už se mi méně líbilo, tak to byl ten naivní plán útěku, který působil dosti neuvěřitelně a v takovém prostředí, které je popisované, jako nejhorší a nejstřeženější vězení, o to víc naivně.
Nemám moc rád, když mají knihy takto otevřený konec, ale co už. Autor ví, jak donutit čtenáře, aby sáhli po jeho další knize. A já bych lhal, kdybych tomu tak neučinil. :D
útěk anglická literatura vězení, věznice dark fantasy pro dospívající mládež (young adult) fantasy
2022 | Doručovatelky |
2021 | Lockdown |
2022 | Zlý pes |
2021 | Samotka |
2023 | Tři malá prasátka |
název je pro me zavádějící. Děj mě moc nezaujal, málem jsem knihu nedočetla, díky tomu že není moc dlouhá jsem to zvládla ale slabý.Do druhé dílu nejdu. Jediným pozitivem byly sympatické dvě hlavní postavy.