Loft
Linus Geschke
Jsou to nejlepší přátelé, ale mohou si navzájem věřit? Jsou tři. Milenecký pár kolem třicítky, Sarah a Marc, a Markův nejlepší přítel Henning. Už tři roky společně sdílejí nejen luxusní loftový byt v Hamburku, ale také své sny a touhy. Nebo to tak aspoň vypadá. Když se pak v bytě objeví spousta krve a Henninga nelze najít, vzniká podezření, že byl zavražděn. Marc a Sarah jsou považováni za hlavní podezřelé. Při výslechu každý z nich vypráví svůj vlastní příběh, ale pouze jeden z nich je pravdivý. Pokud vůbec... Zabila ho ona, nebo to udělal on? Udělali to společně? Anebo to bylo úplně jinak? A co ze dne na den poznamenalo kdysi tak velkou lásku a tak velké přátelství? Napínavý thriller s propracovanou psychologií postav od autora bestsellerů Linuse Geschkeho.... celý text
Na knihu jsem se těšila, ale nedostala jsem , co jsem očekávala.
Všichni tři hlavní protagonisté byli děsně nejsympatičti, nevzbuzovali žádné emoce, nic.
Jediná sympatická osoba byla komisařka, ta ale ke konci překvapila.
Tři hvězdy jen za komisařku.
Tak já vám tak nějak nevím, co bych si měl o téhle knize jako myslet. Mám rád thrillery a když jsem si přečetl anotaci, měl jsem dobrý pocit. Ale to bylo asi tak všechno, protože příběh už byl o dost slabší. Ani se mi dnes nechce víc psát, takže dám tři starsy a příště budu mít při výběru knihy snad zase větší štěstí.
Loft je pro mě jeden z thrillerů, které svou podprůměrností zapadnou v moři ostatních knih a za nějaký čas si jen stěží vzpomenu, o čem to bylo. Konec byl sice nečekaný zvrat, ale nepůsobil moc důvěryhodně, trochu přitažený za vlasy s účelem šokovat, bohužel nebyl postavený na pevných základech, takže u mě neobstál. Postavy byly krajně nesympatické, což u nedůvěryhodných vypravěčů bývá zvykem, ale v celé knize nebyla jediná postava, které by se dalo fandit, ani policejní yyšetřovatelka. Dávám tři hvězdy jako průměr.
Tato kniha je napínavým a zároveň sugestivním thrillerem, který vás vtáhne do světa tajemství a nečekaných obratů. Autor dokonale staví atmosféru, která je naplněna napětím a podezřením, a postavy jsou vystavěny s takovou psychologickou hloubkou, že vás donutí přemýšlet nad tím, jak dobře známe ty, které máme nejblíže.
Příběh sleduje trojici přátel – Sarah, Marc a Henning – jejich vztahy jsou na první pohled idylické. Společně sdílejí nejen prostor luxusního loftového bytu, ale také své sny a touhy. Nicméně, když se v bytě objeví stopy krve a Henning zmizí, začíná se rozplétat spletitý příběh plný podezření a nejistoty.
Autor vás mistrně vede na cestě plného napětí, kdy se každá stránka otáčí novou otázkou a podezřením. Při každém výslechu se odkrývají nové aspekty příběhu, a díky tomu jste drženi v nejistotě ohledně toho, kdo je skutečným viníkem.
Jedním z nejsilnějších prvků této knihy je autorova schopnost vytvořit komplexní a realistické postavy, jejich myšlenky a činy jsou motivovány hlubokými emocemi a prožitky. Je skvělé sledovat, jak se jejich vztahy vyvíjejí a jak se odhalují jejich skryté motivace.
Četlo se to opravdu skvěle a dobře. Stránky ubíhaly hodně rychle. Musím uznat, že do poslední chvíle jsem nevěděla, kdo je vrah. A jak mě to hodně překvapilo když jsem to zjistila. Opravdu doporučuji přečíst pokud máte rádi napětí, inteligentní a spletitý thriller. O knize budete přemýšlet i dlouho poté co ji přečtete.
Milenecký pár Sara a Mark a Markův přítel Henning sdílejí společné bydlení v luxusním loftu v Hamburku. Pak Henning zmizí a všechny indicie napovídají tomu, že byl zavražděn a to rukou Sary, Marka nebo jejich společnou. Během vyšetřování, kterého se ujímá zádumčivá vyšetřovatelka vychází najevo jejich skutečné vztahy, ale i temná tajemství z minulosti. Co se tedy ve skutečnosti stalo ? A mne to bavilo, je to psychologicky kvalitně propracovaný příběh i když ani jeden z hlavních aktérů ve mně sympatie nevzbuzoval - spíše naopak
(s výjimkou vyšetřovatelky).
Rafinovaný závěr byl pro mne překvapením.
(SPOILER)
Na knihu jsem se opravdu moc těšila, anotace mne totiž nalákala na zajímavý a strhující thriller. Ale nyní jsem tak nějak na rozpacích a nevím, co si mám o knize nakonec myslet? Příběh jako takový je opravdu dobře napsaný a čtivý, ale postavy mi nebyly sympatické ani trochu. Nejvíc ze všech Henning, se kterým by slušný člověk nechtěl mít nejraději společného snad vůbec nic. No a Sarah s Marcem nebyli také o moc lepší. Na začátku příběhu spolu všichni tři žijí v luxusním Marcově bytě a samozřejmě je brzy jasné, že tohle soužití bude nejen problematické, ale ve finále nemůže skončit dobře. A tak, když potom dojde k Henningově zmizení, je na policii, aby našla jeho tělo a vyšetřila, za jakých okolností k němu došlo a hlavně proč. Motiv totiž mohou mít oba. No a potom je zde vyšetřující policistka, která je celkem milá, z nějakého záhadného důvodu se přestěhovala z Mnichova do Hamburku a má za úkol zjistit, kdo má na svědomí velké množství krve v přepychovém bytě, a především, kam se poděl Henning...
Vůbec nemám ráda knihy, ve kterých se děj z velké části točí kolem drog - což je bohužel tento případ. Sice se odehrává převážně v Hamburku, ale autor čtenáře kromě toho zavede dokonce až do českého Šluknova, který je s tím vším neblaze spjatý. A nejen tam... Původně jsem chtěla knihu ohodnotit jen lepším průměrem, ale překvapil a zaujal mne nečekaný zvrat víceméně v poslední části knihy, který moje hodnocení ovlivnil a na jehož základě ještě jednu hvězdičku nakonec přece jen přidávám.
Nečte se to špatně, to zas ne. Ale když jsem to četla, tak jsem si říkala, proboha, o čem to je? Pořád dokola, dalo by se to napsat celé max (a to přeháním) na deseti stránkách. Ona miluje/nemiluje jeho a sebe, on miluje ji a do toho hnusák kamarád a epizodka na dovolené. Takové čtení, co nijak zvlášť nenadchne, v podstatě pořád není jasné, kdo co udělal a jestli vůbec, ve výsledku ale překvapivý konec. Ten jsem kupodivu nečekala. Za mě tak napůl, na čtení ve slevě za pár kaček vlastně dobrý.