Loutkář z ghetta
Eva Weaver
I v nejtěžších chvílích lidského života musí existovat naděje. A někdy se tato naděje vtělí do malého kluka, který je vyzbrojen loutkami Varšava 1939. Mika žije s rodinou v ghettu. Když zemře jeho dědeček Jakob, zdědí vnuk tajemný kabát, ve kterém objeví loutku. Vyrobil ji děda, stejně jako loutky krokodýla, krále a šaška. Mika začne loutky sám vyrábět, hrát pro obyvatele ghetta a vytvářet v čase strachu a klíčící beznaděje okamžiky radosti a zapomnění na děsivou válku. Jednoho dne chlapce nachytá německý voják Max. Pokud se chce Mika zachránit, musí hrát i pro Němce... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2013 , Mladá frontaOriginální název:
The Puppet Boy of Warszaw, 2013

U této knížky jsem byla v podstatě celou dobu naměkko. Příběh Miky, jeho dědečka, mámy, kabátu a loutek byl opravdu strhující. Druhá část mi zase přiblížila pohled na válku z té druhé strany. Za války ani po válce to neměl nikdo jednoduché, všichni si odnášely traumata, která je už provázela celým životem a bylo jedno, na které straně "barikády" zrovna stály.
Jedinou věc, kterou bych knize vytkla, je počet stran. Klidně jich mohlo být více, aby se některé podstatné části nemusely zhrnout jen do několika odstavců.
Knížku doporučuji a rozhodně si k ní pořídit i krabici kapesníků (pro slabší povahy i pytlík na zvracení).

Z téhle knihy mám hodně smíšené pocity. Na jednu stranu to byl zajímavý a smutný příběh o tragických událostech během války, zároveň se mi na něm ale něco protivilo. Přesněji řečeno, protivili se mi loutky, které až moc často autorka používala jako prostředníky k posunutí děje. Navíc je na příběhu znát, že není tak autentický jako jiné romány s tímto tématem. Aspoň takový jsem měla pocit z první poloviny knihy. Ta druhá už je o dost lepší a čtivější. Především mě chytlo vyprávění o putování Maxe.
Za mě dobré a zajímavé, zároveň ale nic co bych si dlouho pamatovala.
IG: zrzi_cte

Knížka mě tak vtáhla do děje, že jsem nemohla přestat. Překvapila mě druhá část knihy o válce z jiného pohledu. Přečtena za jedno odpoledne.

Já jsem nadšená. Zvláště z druhé části, protože to jsem si tak nějak neuvědomovala, že netrpěli jenom Židé, ale i vojáci potom. Moc se mi líbilo, knížka pečlivě popisovala důležité věci, ale zároveň s citem na ty největší hrůzy.
Knihy z 2SV nejsou mé oblíbené, ale přesto věřím, že je potřeba vědět, co se stalo.

Na tuhle knížku jsem narazila úplně náhodou a teda jako WAU.... Silný román zachycující jednu dobu v rámci dvou příběhů. Je to úplně odlišná kniha na téma války a holocaustu než jsem doposud četla a musím uznat, že mě kníha totálně dostala....

Zajímavý román vyprávějící příběh z obou stran - příběh chlapce v ghettu a zároveň příběh německého vojáka. Nicméně takových příběhů o varšavském ghettu jsem četla mnoho a tento jako kdyby si z každého něco posbíral. Líbil se mi nápad s loutkami, které prožívaly těžkosti s lidmi a zároveň přinášely radost do těžkých životů. Druhá část ze Sibiře mi připadala málo uvěřitelná a přes veškerou snahu autorky jsem se nedokázala postavit na stranu Maxe a soucítit s ním.

Kniha mně velmi zaujala, varšavské ghetto očima náctiletého kluka. Byla to neskutečná doba. pevně doufám, že už se takové kolektivní pomatení mysli nikdy nebude opakovat. Téma varšavského ghetta a povstání v něm mně přimělo pátrat po detailech a zjistila jsem, že události v knize jsou popsány celkem přesně vč. jmen protagonistů apd.

Loutkář z ghetta se mi líbil.
Část z varšavského ghetta byla napsána velice pěkně a dojmy z příběhů, které zažíval mladý loutkář Mika, byly velice intenzivní. Jeho vyprávěním událostí a hraním loutkových představení, dokázala autorka velice dobře popsat krutý čas, kdy umírali židé v uzavřeném ghettu nebo v koncentračních táborech. I-když je příběh smyšlený, myslím si, že autorka dokázala krutost té doby popsat dobře. Druhá část, kterou vypráví voják Max o jeho zajetí na Sibiři a následném útěku zpět do Německa, se povedla také, ale zde jsem nebyl tolik začtený, protože autorka musela některé pasáže dost zkracovat, aby se mohla dostat na rozumném počtu stran k závěru knihy. Hlavní myšlenka této části knihy byla ale také důležitá a srozumitelná. Obyčejný řadový voják se musí vnitřně vypořádat s krutostí války a jeho odpovědností za napáchané zločiny, chce se však dostat ze Sibiře zpět za rodinou, kde ale nikdy nenajde úplné pochopení (podobné pasáže se objevují třeba v knize od E.M.Remarque - Cesta zpátky, 1.SV). Závěr chápu jako autorčinu snahu o propojení dvou předešlých částí za pomoci figurky Prince a starého kabátu, což se jí celkem povedlo, ale myslím si, že si mohla s danou pasáží malinko více pohrát. Je to takové trošičku nedotažené (Vypořádání se s "ocelovou koulí minulosti zvěrstev 2.SV" z pohledu 2. či 3. generace Němců).

Knih na téma holocaust jsem už přečetla nespočet, odhadem je to každá 4 kniha a přesto mně stále dokáží některé z příběhů neuvěřitelně chytit, vtáhnout a nepustit.
Přesně to je Loukář z ghetta, velice se mi líbí, že kromě samotného pohledu že strany Miky je tu i pohled na z Maxovi strany, pro kterého to vlastně celé začalo až na konci války.
Do nekonečna už si budu pokládat otázky, které musí asi logicky napadnout každého: Jak se to mohlo stát? Jak to mohli lidé dovolit? Uvědomovali si vojáci čeho se dopouštějí?
Stejně tak si uvědomuji, že odsoudit Maxe a zbylé vojáky by bylo příliš úzkoprsé, ano provinili se a za své činy zaplatili, ať už na Sibiři či výčitkami. Konečne byli malými ozubenými kolečky v obludnem stroji, jež rozpohybovali větší a jehož kliku držel někdo úplně jiný.

Jsem taky loutkář a to byl důvod koupě tohoto titulu. Jde především o příběh z nejtemnější doby naší novodobé historie. Nejvíce dvou lidí z opačných stran fronty, kteří se během války střetnou ve Varšavě právě díky nevinné loutce . Příběh je dotažený do konce a jsou v něm pravdivá fakta co se historie týká. Dobře se čte. Je to paradox dobře číst o něčem tak děsivém.

Mile napsaná knížka o strašných věcech. Výborně, poutavě napsáno, těžko se mi od čtení odtrhávalo. Zase se mi trochu rozšířily obzory, protože člověk toho hodně slyšel o koncentračních táborech, ale o ghetech už tolik ne. Všem doporučuji.

Kniha která se čte jedním dechem. Napínavá a po přečtení jsem dlouho o ní musela přemýšlet.

Naprosto úchvatný příběh. Miluji příběhy z období 2. Světové války a Loutkář z Ghetta splnil má očekávání. Moc se mi líbí, že se autorka věnuje i německému vojákovi. Za mě doporučení!

Velmi krutá, pravdivá realita života za 2. sv. války, dojemný příběh...kdo z nás by dnes uměl odpovědět jak by se zachoval na místě Miky. Byl to hrdina...knihu jsem přečetla se zatajeným dechem...doporučuji.

Tento typ knih je potřeba po přečtení vnitřně zpracovat. Ještě dlouho ve vás rezonuje příběh. Byl to opravdu silný zážitek. Ta odvaha malého chlapce - nezapomenutelné. Doporučuji .

Moc hezký, smutný a dojemný příběh. Trochu méně se mi libila pasáž knihy od Mikova zapojení do odboje do Maxovo návratu ze zajetí (hlavně popis útěku mi připadá ušitý horkou jehlou) , ale jinak se mi to libilo velice a četlo se mi to skoro samo, za dva večery hotovo.
Mě osobně kniha tolik nenadchla.. Ne, že by se špatně četla, naopak, ale přišlo mi to jako obhajovaní zvěrstva, které se dělo. S Maxem nemohu mít sympatie a ten ne příliš uvěřitelný "happy end" tomu moc nepřidal.. Takže za mě hodně průměr a raději jiné - reálnější knihy..