Lov
Bernard Minier
Martin Servaz série
Existuje temnota, kterou nerozjasní ani slunce. Sedmý případ kriminalisty Servaze. Jasná záře úplňku osvětluje hranici lesa, ze kterého se vynoří vyděšený jelen. Není to ale obyčejné zvíře… jeho oči jsou lidské. Kriminalistu Martina Servaze přivolají na místo nehody, kde auto srazilo nahého muže s jelení hlavou. Muže, který má na hrudi vypálené slovo „spravedlnost“. Ať už to znamená cokoli, jedno je jasné – v lesích francouzského Ariege se stal lovnou zvěří člověk. A to je pouze začátek děsivých událostí, které se daly do pohybu.... celý text
Zvažovala jsem zda tři nebo čtyři hvězdičky. Kniha má jistě své neduhy, ale celkový dojem bych přece jen ohodnotila kladně.
Taky se přidávám na stranu těch, které knížka moc nenadchla. Minier je pro mě značka záruky a napínavého čtení, ale tady se nějak nekonalo ani jedno. Politika, covid a problémy francouzské společnosti mě fakt nebavily. Napětí téměř žádné, zvraty to stejné a odhalení neřáda bylo vlastně taky nijaké. Takže za mě velké zklamání.
Hmmm. Vůbec se mi nedařilo se do knihy začíst. Příliš mnoho politiky, příliš mnoho covidu a roušek a napětí vlastně žádné. Jako kdyby to napsal úplně jiný člověk, než první části série.
Tuhle knihu je těžké hodnotit. Je psaná jinak než předchozí díly série. Na druhou stranu poslední díly už prostě nebyly to co ty první a tenhle odlišný styl vedení příběhu tomu zase dal trochu šťávy. Co mě dost vadilo bylo neustálé popisování stavu společnosti. Těžko říct jestli proto že to bylo tak znepokojivé, nebo prostě proto že mě to v příběhu rušilo. I přesto jsem ale pořád měla chuť číst dál, nijak jsem se nezasekla, takže o zklamání mluvit nejde.
Jednoznačně nejslabší Minier. Velice slabé a na předchozí díly jak se Servazem, tak i bez něj, se nehrabe ani po kotníky. Mraky vaty, kritika společnosti na úkor samotné krimi, nudně to odsejpá; psal to vůbec ještě Minier? Tento díl mi přijde jako taková rychlokvaška. Honem, honem zachytit události posledního roku včetně COVIDu, než to přejde a rychle s tím do tisku. Spíše nedoporučuji, snad už jen skalním příznivcům.
Snad "Lucia" bude lepší, ale to si asi ještě půl roku počkáme.
byla jsem zklamaná. Hodnocení je za čtivost, ale podle mě politika do detektivky nepatří. Pokud bych o situaci ve Francii četla v jiném žánru, ano, to by mě zajímalo. Ale tady ne. Škoda
Názory na tuto knihu jsou různé, ale za mě musím dát zas plný počet. Kniha byla jiná než předešlé, ale i tak skvělá. Nevadilo mi, že velmi brzo víme kdo zatím vším stojí, ani to, že autor nám v knize nastínil situaci ve Francii ba naopak si myslím, že to knihu povzneslo zas na jinou úroveň. Za mě opět skvělá knížka, která stojí za přečtení.
Nadšení ze čtení, které jsem měla při čtení předchozích dílů se rozhodně nekonalo.
Odhalení na můj vkus nastalo celkem brzy, žádné napětí se nedostavilo a celkově slabší děj to jen podtrhnul.
Tak za mě nejslabší kniha ze série Martina Servaze. Na rozdíl od předešlých knih, zde zhruba už od poloviny známe hlavního padoucha, "překvapivé" odhalení na konci jsem tipoval taky od půlky knihy. Mám raději příběhy, kde Servaz různými způsoby pátrání odhalí pachatele až na konci, toto mne vůbec neoslovilo. I ta politika v kriminálce není dobrá kombinace. Doufám, že v dalších příbězích majora Servaze se autor vrátí ke kořenům, se kterými tuto sérii začínal. Ale budu se muset hodně přemlouvat, abych sáhl po dalším příběhu.
Už předešlá kniha Údolí, se mě moc nelíbila, ale tato byla ještě slabší. Spíše než detektivka, je to román zaměřený na současnou politickou situaci ve Francii. A politiku, zejména v knihách Miniera, zrovna nemusím. Tak snad příště.
Tenhle díl byl jiný než předešlé. Autor se zde přestal soustředit na Servazovy vnitřní pochody (což nebylo na škodu) a upřel svou pozornost na současné problémy Francie. Nebylo to špatné, ale nedokážu to úplně docenit.
Zajímavý případ, ale ty předcházející byly mnohem lepší.
Francouzskému čtenáři, popisovaná politická situace byla jistě bližší.
Super námet autor vôbec nevyužil, miestami sa mi zdalo, že čítam iného autora. Tento raz slabšia kniha...
Oceňuji, jak dobře a řemeslně autor píše, jak dokáže vtáhnout do děje, a také reálie postmoderní, stále do větších problémů zabředávající Francie, ačkoli tam mohl autor ještě trochu politicky nekorektněji přitvrdit. Nicméně Minierovo přemoudřelé, nesmrtelné alter ego mi je čím dál tím nesympatičtější, a opravdu se těším, že ho snad někdy autor nechá zemřít hrdinskou smrtí. Vyvrcholení svých děl podle mě absolutně nezvládá, a ani tato kniha není výjimkou. A bez toho sice může být úspěšným a bohatým autorem, ale nikoli vynikajícím spisovatelem. Škoda, měl by na to.
Ano, kniha je trochu jiná než předešlé to musím uznat ale v žádném případě jí to na čtivosti neubralo. Mě osobně zmínka o rouškách a pandemii nevadila jak někteří v komentářích zmiňují.... Ta doba tu byla a autor jí jen využil v příběhu.
Dále se mi líbí že Minier se tak trochu nebojí "šlápnout do vosího hnízda" a popisuje v knize problémy se kterými se Francie potýká....
A díky tomu je příběh věrohodnější.... Takže za mě spokojenost a už se těším na další knihy od autora.
Popravdě. Čekala jsem asi něco víc. Po předchozích knihách jsem se namlsala. Tato se dala číst, ale podle mě jí chyběla jiskra.
Z prvních čtyř knížek jsem byla úplně nadšená, ale mám pocit, že mají sestupnou úroveň. Sám proti všem zločincům, kteří jsou navzájem propojeni a mají síť kontaktů, jsou o krok napřed. Pro mě nesympatický nový policista, který sehrál v závěru klíčovou roli...I přesto si určitě přečtu další pokračování, tedy pokud bude:-)
Syrová Francie dnešních dní. Jsem ráda, že ještě existují autoři, kteří se nebojí nahlas psát o tom, co je veřejnou šuškandou.
Příběh přiměřeně napínavý, přiměřeně ordinérní, přiměřeně k zamyšlení.
detektivní a krimi romány Francie politika rasismus koronavirus, covid-19
Spíš sociální román než detektivka...