Lovci mamutů
Eduard Štorch
Román ze starší doby kamenné o životě jedné pravěké lovecké tlupy a její cestě z okolí Věstonic až na území Velké Prahy.Napínavý příběh o putování hlavních hrdinů Kopčema a Veverčáka, všech jejich dobrodružstvích, jejich vynálezech. Čtenář se současně seznamuje s pravěkou látkou, získává základní vědomosti o paleolitické společnosti. Eduard Štorch začal svou vizi pravěkého světa literárně zpracovávat před více než sto lety. Postupně ji rozvíjel, obohacoval, tvrdohlavě a odvážně ji bránil před kritiky a pochybovači. V roce 1937 ji vydal v podobě, v jaké knihu Lovci mamutů známe dodnes. Ve spolupráci s malířem Zdeňkem Burianem pak po léta hledal výtvarnou tvář dobrodružného příběhu z pradávných dob naší země. Nenápadně a takřka potají vznikala kniha, která se stala novodobou klasikou české literatury!... celý text
![Rilian Rilian](https://www.databazeknih.cz/img/users/80_/80157/m_80157-oUJ.png?v=1459855059)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na rozdíl od mnohých, jsem knihu neměl jako povinnou četbu. Četla nám z ní učitelka na prvním stupni, a později jsem si knihu přečetl sám. Velice se mi líbila. Štorch byl nejen učitelem, ale také vynikajícím spisovatelem, který do svých knih zahrnul i dobové znalosti o mladém paleolitu. Nezapomenutelná je pro mě kapitola, kdy tlupa nemá oheň a snaží se přivést zpátky Lasičku. Zkrátka kniha, kterou by měli číst či alespoň znát i dnešní děti.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Povinná četba ze základky. Kopnout srnčetem a už nikdy radši nečíst. Ale jo, jsou to přesně ty dvě hvězdy. Prostě proto, že jsem tohle číst musela. Příběh se mi nelíbil ani s odstupem dvaceti let. Prostě pořád je to nuda a Mamtíka nemiluju:-D Jediné, co mám ráda pořád, jsou popisy a vyprávěcí styl. A to je přesně za dvě hvězdy.
![katerina9455 katerina9455](https://www.databazeknih.cz/img/users/67_/67979/m_katerina9455-Y5R.jpg?v=1658741961)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Štorcha jsem jako malá milovala a do dnes ho mám ráda. Lovce mamutů a Osadu Havranů jsem přečetla několikrát dokola! :) A to že je kniha plná obrázků od Buriana, tak to je další velké plus!
![Mondie Mondie](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/75410/m_mondie-QjY.jpg?v=1625775215)
Já to chápu, jelikož jsem něco podobného poznala. Na ZŠ nás k tomu nutili, bylo to zdlouhavé a nudné. Někdo neuměl číst, takže tím. Ale čtu dál. A Kopčem je nezapomenutelný, ačkoliv jsem to od ZŠ neviděla :)
![Manunka Manunka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak jsem se i já dostala k této knize. Už bylo na čase konečně osobně poznat "toho" Kopčema a Veverčáka. Jediné, s čím jsem měla na začátku trochu problém byl styl autorova psaní. Nicméně brzy jsem si zvykla a tak mi už čtení, tohoto takřka legendárního příběhu, nic nenarušovalo. Samotný děj dává krásně nahlédnout do doby, kdy byl boj o přežití takřka rutinní záležitostí. Kniha se mi velice líbila a myslím, že jsem jí nečetla naposledy.
![AnnieMyaSun AnnieMyaSun](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Jedna z mála knih , ke které napíšu negativní komentář. Ztratila jsem díky ní chuť číst na několik let jako dítě.
![Rade Rade](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/63928/m_rade-g9H.jpg?v=1540828311)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Eduarda Štorcha jsem jako dítě milovala, nejvíc ovšem mnohokrát přečtené Lovce mamutů. Nejoblíbenější příběh knihy: pád do propasti Macocha. Od té doby jsem toužila Macochu vidět, a i když jsem u ní pak byla vícekrát, i jako dospělá, vždy jsem si vzpomněla na tento příběh a představovala si lovce z doby kamenné uvízlé na skalním výstupku a na místě odhadovala, který výstupek to tak mohl být...
![vlkodlaq vlkodlaq](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57015/m_57015-R0N.jpg?v=1459854938)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Štorcha jsem jako kluk přímo žral (ano, některé knihy měly okousané rohy :-) ) a jednoznačně patří k mému literárnímu vývoji a tak se znatelně podílel na tvorbě mé osobnosti. Lovci mamutů jsou to první, co jsem od Štorcha četl a byl to dobrý start. Co by snad desetiletý jsem si tak vyráběl pazourkové sekyry, oštěpy a lovil, co se jen na poli za domem mihlo, ale polní křeček není debil a nikdy se ulovit nenechal :-).
![notburga notburga](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36030/36030-1Jv.jpg?v=1416314894)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásná kniha. Díky ní jsem si poprvé živě představila to, co jsem znala jen z encyklopedie a Burianových kreseb. Vždycky mi třeba vrtalo hlavou, jak se mezi sebou lidé domluvili, když vlastně nemluvili :)
![DejnaDee DejnaDee](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49832/m_dejnadee-Qk5.jpg?v=1541091167)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zase jedna kniha, při které se mi vyjeví vzpomínky na dětství. Bylo to nádherné, bezstarostné období mého života a já si ho obrosvský užívala. Poutavá i poučná knížka zároveň. Stojí za přečtení i v dnešní době, i dnes totiž mnozí svádějí boj o přežití.
![Market = ) Market = )](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/1244/1244.jpg?v=1381127912)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nebavilo mě to tolik jako třeba Osada havranů (možná i kvůli tomu, že jsme docela velký kus knížky četli společně ve škole), ale dobrý. Ideální pro hrubou představu o živodě tehdy :-). Možná bych uvítala malinko výraznější dějovou linii, brousím si na knížku zuby jako na předlohu na skautský tábor :-).
![SiuxBeast SiuxBeast](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56604/m_56604-QIZ.jpg?v=1485877487)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tohle je prostě nádhera, nikdy se mi to neočte a co jsme se jako děti nablbli když jsme si hráli na lovce mamutů
![Ladys Ladys](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45523/ladys-Ddr.jpg?v=1541263289)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pro mě srdcovka. Chápu i nízká hodnocení, zvlášť od mladších, odkojených internetem. Ale i přes svojí kostrbatost je to prostě klasika. Četl jsem několikrát. Naposledy loni a pořád 5/5 :-)
pravěk boj o přežití Zdeněk Burian, 1905-1981 zfilmováno česká literatura pro mládež pravěké osídlení pravěké umění lovci mamutůAutorovy další knížky
1962 | ![]() |
1976 | ![]() |
1965 | ![]() |
1962 | ![]() |
1997 | ![]() |
Jako kluk jsem měl Lovce mamutů rád, takže je ocením čtyřmi hvězdami.