Lvářka

Lvářka
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420080/bmid_lvarka-v8B-420080.jpg 4 124 124

Oba žijí ve stověžatém městě, každý v jiném století. On v jednadvacátém, ona v šestnáctém. A jedné letní noci se potkají na pražském vrchu Petříně. Když je totiž Všehomír ve správném rozpoložení, dá se skrz oheň cestovat napříč labyrintem času… Příběh architekta Josefa a bylinkářky Vavřínky vás zavede do prostředí současné a rudolfínské Prahy. Setkáte se v něm se střípky tajemných pražských legend i některými známými postavami našich dějin, které jsou ale představeny v o něco méně známém světle. „Její jediná naděje na návrat do budoucnosti se rozplynula jako pára v Kellyho křivuli. Stýskalo se jí po kocourovi, po bylinkárně, po celém jednadvacátém století. A taky po Josefovi. Jenže ten se narodí až za víc než čtyři sta let. A to není úplně ideální věkový rozdíl.“... celý text

Hanele7
19.03.2020 5 z 5

Román Lvářka byl pro člověka, jako jsem já, který miluje české dějiny (přičemž rudolfínská doba je mým favoritem), rád koketuje s alternativní historií a je současně fandou sci -fi a fantazy, opravdovou radostí. Přečetla jsem jej doslova jedním dechem. A jako bonus (asi nejen pro mě, ale čtenáře jakéhokoli zaměření) je úžasná vtipnost a lehkost vyprávění autorky Terezy. Její minulé dílo, trilogie Erilian, byla také napsaná velice čtivě, ale myslím, že u Lvářky Terezina schopnost poutavě vyprávět ještě vygradovala. Fakt super počtení!!!

Knižní střípky
18.03.2020 5 z 5

Hlavní postavou je mladičká dívka Vavřínka, která se věnuje bylinkářství a občas předpovídá budoucnost. Bohužel však žije v Praze v 16.století, což se jí stane osudným. Je obviněna z čarodějnictví a má být upálena na Petříně. Tuto skutečnost, aniž by to tušil, překazí student architektury Josef, který žije v Praze současné. Vavřínka se díky cestě časem ocitá v Praze 21.století. Ujme se jí starý lékárník Alois, pro kterého se stane v podstatě jeho dcerou. Po několika letech se znovu potkává s Josefem. Oba dva mladí lidé se do sebe zamilují, bohužel se však Vavřínka ocitá zpět v minulosti, v době, do které patří, ale díky lásce k Josefovi v ní již nechce být. Mají tito dva sympatičtí hlavní hrdinové šanci být spolu napříč časem? Dá se tato propast nějak překonat?

Toto jsem potřebovala. Díky Vavřínce a Josefovi jsem utekla z tohoto současného blázince, na chvíli zapomněla na koronavirus a toulala se starou rudolfínskou Prahou a za chvíli Prahou současnou. Autorka stvořila plejádu skvělých hrdinů, zamilovala jsem si Vavřínku, Josefa, starého pana lékárníka Aloise, její kocoura Čeňka, židovské příbuzné Josefa a mnoho dalších. Byl to poetický, pro mě trochu až pohádkový příběh, který jsem si úplně maximálně užila.

Ditules
25.02.2020 3 z 5

Milý příběh od české autorky.

Rishom
24.02.2020 4 z 5

Časovky mě vždy bavily. A když se jedna napíše o mé milované Praze, tím lépe! Čtivý a zábavný příběh, věrohodně vystavěné prostředí, doplněné krásnými ilustracemi.

kara
23.02.2020 5 z 5

Knížka je velice čtivá a příjemná. Moc se mi líbil vtipný závěr. Doporučuji!

MartinaF
11.02.2020 5 z 5

Dávám plný počet hvězdiček a Lvářka bude jedna z knih, které budou top v mém přečtenu za rok 2020. Čtivé, svižné, napínavé, romantické, neotřelé. Krásně jsem si u toho odpočinula a hlavním hrdinům jsem držela pěsti. Za mě tedy palec nahoru.

Zuzel
26.01.2020 5 z 5

Lvářka byla pro mě opravdu milým překvapením. Odehrává se v zajímavém prostředí, čte se velmi rychle - obzvlášť ke konci knihy napětí graduje a čte se jedním dechem. Mojí nejoblíbenější postavou je architekt Josef a hodně mě baví i jeho židovská rodina, jak v současnosti, tak v minulosti. Líbí se mi autorčin způsob psaní i plno vtipných hlášek, které v knize najdeme.

kikizubik
24.01.2020 2 z 5

Pro mě zklamání na plné čáře. Dávám to za vinu hlavně mně,jelikož jsem od toho měla opravdu velké očekávání. Ty velká očekávání vzešla z autorčiny prvotiny, kterou jsem zbožňovala jako mladší, hádám, že si budu muset udělat rereading Erilianu, jestli se mi to bude stále tak moc líbit.

Upřímně jsem se celkem při čtení dost nudila. Rozjelo se to až v polovině knihy, což není moc dobrý podle mého názoru. Body k pozitivu byly krátké kapitoly, některé hlášky postav a autorčin styl psaní.

Medvědářka
09.01.2020 5 z 5

Lvářka od Tereza Janišová dočtena a stává se tak první přečtenou knihou tohoto roku.
Jako vůbec jsem nečekala, že zrovna tento příběh přečtu tak rychle. Kniha se mi nechtěla ani odkládat a já na ní musela neustále myslet. Příjemné překvapení.
Měla jsem svou představu o ději, kterou mi autorka hned po pár stránkách roztrhala na kusy. Stále jsem přemýšlela, jestli je to dobře. Příběh se mi líbí. Miluju ilustrace v knize.

Áňa 998
03.01.2020 4 z 5

Nová, zajímavá knížka z prostředí Prahy. Některé momenty byly trochu moc, ale jinak mě opravdu bavila.

Gilnien
27.12.2019 3 z 5

Příběh si určitě své příznivce najde, ale ja hodnotím jen jako průměr. Kniha mi přišla spíš jako povídková knížka, málo rozpracovaných scén. Na stranu druhou posledních cca 50 stran mě bavilo velmi (byla to akce za akcí a strohost scén v tomto případě nevadila, navíc nám autorka poskytla několik odkazů na nejrůznější detaily v knize). Trochu mě rozčilovalo, že postavy občas jednaly s tzv. horkou hlavou. Díky občasným "kiksům" se tak mohl posouvat děj.

michaela6541
23.11.2019 4 z 5

Lvářka má moc zajímavý nápad a je důkladně promyšlená. V nejvyšším hodnocení mě brání jen několik zarážejících okamžiků při čtení, kterým jsem nebyla schopná uvěřit. Jinak moc příjemné dílko.