Má temná Vanessa

Má temná Vanessa
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447753/bmid_ma-temna-vanessa-m6l-447753.jpg 4 507 507

Láska, nebo manipulace? Kniha, která otřese (nejen) rokem 2020. 2000. Patnáctiletá Vanessa studuje elitní střední školu, ale svět jejích vrstevníků jí připadá cizí. Někdo však rozumí tomu, jak je výjimečná: profesor angličtiny Jacob Strane. Jejich románek brzy přeroste v něco, co Vanessu změní na celý život. 2017. Bývalá studentka obviní Stranea z obtěžování a podporu hledá i u Vanessy. Ta však znejistí: Je možné, že muž, který jí kdysi vyznával lásku, ve skutečnosti zneužil své převahy nad ní?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín

My Dark Vanessa, 2020

Lauralex
17.01.2021 5 z 5

Vanesso, má temná Vanesso.
Temná jako nejčernější noc, zářivá jako rudé listy javoru.

Má duše toužila po pohlazení, a tak jsem si vybrala Vanessu. A svým způsobem se mi ho dostalo. Navzdory šokujícímu příběhu to bylo tak poetické. Proudilo mi to tělem, žilami, jako červené nitě. Ta ponurá melancholická atmosféra mnou prostoupila už na samém začátku. Omotalo si mě to kolem prstu a já jen sledovala, jak se víc a víc nořím do temnoty, až mě spolkla úplně celou.

Teď už ale k té druhé stránce věci. Je to nálož. Ožehavé a zvrácené, žádné jemné a jednoduché čtivo. Kniha hutná nejenom tloušťkou, ale i slovem a obsahem. Myslela jsem na ten příběh, kudy jsem chodila, a čím víc jsem s ním byla propojená, tím víc se mi to vpíjelo do kůže a zavrtávalo do hlavy. Tahle kniha vás neuchlácholí, nebudete mít motýlky v břiše, nebude vám u ní dobře, naopak. A tohle nemá být sympatický příběh, buď přistoupíte na jeho depresivní, zvrhlý a nepříjemný styl a postavy, nebo račte o dům dál.

Složité téma, náročný a důmyslný text, který je napsán ale tak čtivě a hodnotně, jak literárně, tak společensky, že se do něj ponoříte a plujete jím od začátku do konce. Nemohla jsem tu knihu odložit, přes všechny drsné a zlé věci, ten příběh mě pohltil. Je to skvěle napsané, promyšlené, je v tom vidět a cítit poctivá a kvalitní ruka i myšlenka. Příběh jako celek funguje stoprocentně, není tam žádná propast, žádné plytké nebo nesrozumitelné místo, člověk se nikde neztrácí, všechno do sebe zapadá, k tomu bezvadně vykreslená psychologie postav. Bylo to tak opravdové a přímočaré, až jsem sama sebe přistihla, jak jsem se na začátku skoro nechala namotat a zmanipulovat. Dokážu to pochopit. To, že byla labilní, naivní a nevyspělá, no jasně, byla, ale co taky čekat v jejím věku. Co je to patnáct let? Na jednu stranu hodně, na druhou stranu tak strašně málo. Neříkám, že mě někdy neštvala, ale tím to dělá příběh ještě reálnější a snad i lidštější. Můžete ji nenávidět, může vás štvát, můžete ji litovat, třeba ji i pochopíte, anebo taky ne, nicméně stejně budete s očekáváním sledovat další její krok a viset jí na rtech. Někdy se mi dělalo až zle, někdy jsem kroutila nevěřícně hlavou, někdy mě to vytáčelo do nepříčetnosti, takže celou tu rozporuplnost a neucelenost chápu, a v tom tkví síla toho příběhu. Neříkám, že to bylo úplně dokonalé, nicméně to ve mně strašně moc zanechalo, stále mám ten příběh v sobě a nemůžu se ho zbavit. Otevřelo to ve mně plno mých vlastních komnat, o kterých jsem ani netušila, že je mám, připomnělo vlastní minulost, otevřelo bolestné vzpomínky a hned ten večer po dočtení se mi to dost promítalo do snů, hnulo to se mnou.

Všichni bychom si přáli, aby to byl opravdový příběh lásky, opravdu. Ale bohužel nebyl. Je to příběh manipulace, obětí, traumat, ale i vystřízlivění, procitnutí a přijetí. Příběh, který stojí za to číst.

EDIT: Dva měsíce po dočtení a kniha ve mně stále vře. Nějak se od ní, respektive od toho, co ve mně ten příběh způsobil, nemůžu odpoutat, zapomenout a začíst se do něčeho dalšího. Nemyslela jsem si, že tuhle knihu bych četla víckrát, ale asi budu muset. Tohle bude příběh na dlouhou trať. A vlastně se na to těším.

Dresia
16.01.2021 2 z 5

Na můj vkus to bylo psané strašně nezáživně, vlastně pořád ty stejné zvrácené úvahy. Chápu, že hlavní hrdinka byla oběť, ale bohužel pro mě hrozně nesympatická.

JessieEx
14.01.2021 5 z 5

4,5*
Kniha mě zaujala především nádhernou obálkou, ale obávala jsem se, že bude příliš tendenční, zvlášť v souvislosti s kauzou MeToo, na kterou mám svůj názor...

No a tak musím říct, že jsem mile překvapená!! Knížka/autorka je z 95% nestranná a ukazuje, že každá mince má dvě strany. Ani by mě nenapadlo popřít, že Jacob byl odporný pedofil, na druhou stranu Vanessa nebyla žádný svatoušek (už ten název...). V 15 letech chtěla mít poměr s téměř o 30 let starším profesorem ne ze zamilovanosti, ale proto, že jí imponoval, myslela si, že nad ním má moc, že je vyspělejší než spolužačky a lepší. Vinu na tom nesli samozřejmě především rodiče. Když matka zajistila, že její 15letá dceruška má přítele, první, co ji zajímalo, bylo, zda potřebuje antikoncepci. Hned bylo jasné odkud vítr vane.

I proto bylo těžké udělat si na postavy jasný a nezaujatý názor a knížka mě přinutila opravdu hodně přemýšlet. A rozesmutnila mě.

Málokterá holka nebyla nikdy ani trochu platonicky zamilovaná do učitele na SŠ nebo VŠ... ale co bychom dělaly, kdyby učitel ten cit začal oplácet? Kdyby si něco dovolil?
Není to bohužel nereálné, takže si myslím, že by si tuto knihu měli přečíst všichni rodiče.

Jen škoda, že mi vyspoilerovala Lolitu :)

MedvidekS
12.01.2021 2 z 5

Dala jsem na nadšenou většinu, ale bohužel mně osobně se kniha nelíbila. Nebavilo mě to a nenašla jsem v příběhu žádnou sympatickou postavu...

lisell
11.01.2021 3 z 5

Hodně věrohodně popsané téma sexuálního zneužívání a manipulace s nezletilou dívkou. Knížka je dost silný kalibr a musela jsem číst na etapy.

evonra
11.01.2021 5 z 5

Silný příběh, po psychologické stránce dosti náročné. Co je pozoruhodné, jak perfektně autorka vystihla formování hlavní postavy … podrobně sledujeme vývoj patnáctileté dívky v dospělou ženu. Klíčové pro ni je, že Vanessa poznala první lásku s o třicet let starším mužem v podobě manipulace. Není pak lehké posunout svůj život do „ normálu“, nemůže vytvořit skutečný vztah, osobní pouto, s jinou lidskou bytostí. Ty ostré jizvy, které si nese, zůstávají v jejím temném životě, bohužel, napořád …
Skvělá sonda do křehkosti lidské duše, nabízející se přirovnání s Lolitou. Obálka mi tady moc nesedí, kniha je ale vystavěna perfektně, byť to téma není lehké.

Acinore
07.01.2021 4 z 5

Knížku jsem si musela dávkovat, postupně to trávit.. Téma mě docela vzalo, vůbec to, jak se to s Vanessou táhlo životem, člověk viděl co je správně, ale zároveň jí věřil všechny její pocity a myšlenky a její pohled na věc.. Syrový detaily a popis událostí, psychická manipulace. Depresivní příběh, ale věřím že se to dělo běžně a děje stále.. Vždy se mi vybavil film V síti - takhle by to totiž vypadalo v reálném offline světě.

NoraHudecová
04.01.2021 5 z 5

Vzťah medzi starším učiteľom a mladou študentkou trochu pripomína Nabokovu Lolitu (v samotnej knihe sa dielo často spomína) zasadenú do doby spustenia kampane # metoo.
15-ročná Vanessa rozpráva svoj príbeh v dvoch časových líniách - ako dieťa a ako dospelá. Postupne odhaľuje aký zničujúci vplyv mala "prvá láska" (???) na celý jej život.
Manipulácia, moc, zneužívanie, závislosť skreslená realita, zvrátenosť..Príbeh, tak autentický, že vám vezme dych a chvíľu vám nedá spať.
Autorka naozaj brilantne opísala psychológiu postáv a rozpracovala problematiku obetí, ale aj tlaku, ktorý je na ne vyvíjaný, aby sa ozvali a hovorili nahlas o svojej traume.
Výborná kniha, ktorá ponúka mnoho podnetov na premýšľanie.
A za všetko hovorí úryvok, ktorý si zapamätá asi každý, kto ju prečíta:
"Naozaj potrebujem, aby to bol príbeh lásky. Viete? Naozaj to veľmi, veľmi potrebujem."
"Lebo ak to nie je príbeh lásky, tak potom čo to je?"

madlenka3189
03.01.2021 5 z 5

Knihu jsem si pořídila na doporučení, aniž bych tušila o čem kniha je, které se vyplatilo. Příběh jsem z každou další kapitolou hltala víc a víc a po přečtení knihy nedokážu ani popsat ty pocity. Myslím, že jsem nikdy neviděla autentičtější popis zneužívání mladé dívky. Naprosto jsem se vžila do příběhu a soucítila s její rozporuplností uvnitř sebe. Ke knize se určitě ještě párkrát vrátím a myslím, že by si ji měl přečíst minimálně každý rodič, aby se vžil do světa mladé dívky a mohl jí být nápomocný a předcházel tak tragickému příběhu jako je tak u Vanessy.

amanek
31.12.2020 3 z 5

Asi nejsem tak nadšená jako většina čtenářů. Nejdřív jsem se nemohla začíst, pak už se mi četlo lépe. Určitě silné téma, ale mě z toho stále vyvstává, že selhala rodina i škola. Bohužel se to stává.

klarenzi
28.12.2020 5 z 5

Hodnotím 4,5/5.
Kniha se četla sama, ať už je téma jakkoliv náročné.
Příběh postupoval pomalu, ale tak to mělo být, protože bez řádně vypracované psychologie postav to zkrátka neprožijete.
Autorka skvěle popsala prozření hlavní hrdinky, která si dlouho nepřipouštěla, že to nechutný zlo se dělo právě jí.
Důležité téma, důležitá kniha.
@knihodura

InesRodriguez
28.12.2020 5 z 5

Velmi znepokojivý a hluboký příběh o manipulaci, moci a různých podobách lásky (i "lásky"). Výborně a originálně zpracované téma sexuálního zneužívání.

AlbionFoxyFox
22.12.2020 5 z 5

Skvěle napsané, výborně se prolínají časové roviny a žádnou z postav nelze vnímat černobíle. Kniha stojí za to.

AlexandraBane
14.12.2020 5 z 5

Má temná Vanessa se mi četla skoro sama. I když to nebylo lehký čtení.

Kde je hranice mezi láskou a manipulací? Hlavní hrdinka jí nedokázala rozlišit a jednání svého učitele neustále omlouvala, i když někde hluboko tušila, že to co on dělá není správné.

Člověka to nutí přemýšlet o jednání a chování postav.

intelektuálka
12.12.2020 4 z 5

Na knihu jsem dostala doporučení - znepokojivý bestseller ....

"Příběhy, co vypadají na první pohled jako milostné, ale jsou to příběhy o zneužívání ..."

" Když jsem se s ním seznámila, bylo mi patnáct a jemu čtyřicet pět ....
Líbila se mi ta matematická preciznost, byl přesně třikrát starší než já ...."

Copak je možné navázat v tomto případě rovnocenný vztah - kdo by to měl vědět, když ne absolvent Harvardu ?

Jeho egoismus nechtěl vidět následky :
....nikdy nekončící pití, duchem nepřítomný sex a noční můry ....

Velice dobře odvedená studie jedné malé dívenky - a já vím, Vanesso, že ty tu temnotu v sobě ovládneš....

čika
08.12.2020 5 z 5

Ako debut skvelé, výborne spracovaná tematika, nemám čo dodať.

Ivuska.09
05.12.2020 4 z 5

Temné, čtivé, zajímavé a manipulativní čtení. O tom, jak jeden nezdravý vztah dokáže ovlivnit zbytek života. Rozhodně souhlasím s tím, že autorka odvedla skvělou práci hlavně v oblasti psychologie postav. I téma se ji podařilo velmi dobře zpracovat. Zkrátka tento příběh vás donutí k zamyšlení.

Luccinda
04.12.2020 5 z 5

Má temná Vanessa řeší skutečně aktuální téma a autorka ho zpracovala fantasticky! Příběh je vyprávěn pomocí dvou časových linií – jedna se odehrává v roce 2000 a odhaluje začátky vztahu patnáctileté Vanessy a jejího o třicet let staršího profesora angličtiny, druhá popisuje, jak se Vanessa v roce 2017 stále snaží vyrovnat s následky své minulosti. Rozhodně se připravte na mnohdy dost drsné a syrové sexuální scény, autorka nic nezamlčuje a nesnaží se realitu jakkoli zkreslovat. Zároveň bylo skvělé, že při psaní zůstává objektivní a nesnaží se vám podstrčit svůj názor na věc, ten si tak musíte udělat sami. A ačkoliv vám dá Má temná Vanessa psychicky hodně zabrat, je zároveň extrémně čtivá, takže doporučuju si na její čtení vyhradit celý den!

Přiznám se, že nepatřím k lidem, kteří by vztah učitel-student striktně odsuzovali. Věřím, že když je láska vzájemná a ti dva spolu dokážou vytvořit zdravý a harmonický vztah, není důvod, proč by nemohli být spolu. To ale určitě nebyl případ téhle knížky. U Vanessy podle mého názoru šlo o zneužívání, i když si to ona sama možná neuvědomovala…

Má temná Vanessa se každopádně zařadí k těm nejlepším knížkám, které jsem za svůj život přečetla. Opravdu silně na mě zapůsobila, donutila mě přemýšlet o různých věcech a jsem přesvědčená, že jsem jí určitě nečetla naposledy!

Ctenar1202
03.12.2020 5 z 5

Je to hodně čtivá kniha. S hodně naročným tématem a to vztahem mezi dospělým mužem a náctiletou dívkou. Muž je navíc učitel...

V knize jsou popsány sexuální scény a slabší povahy by kniha mohla rozhodit. Já se víc zaměřila na psychickou stránku hlavní hrdinky. Poznamenalo ji to. A to i přesto, že chtěla sex se starším mužem. Přitahoval ji. Ale ve skrytu duše věděla, že to není správné. Že se musí společně skrývat a i v době, kdy byla dospělá.

V knize se skáče z minulosti do současnosti, ale čtenář se při čtení neztratí.

Hodně často mi na mysl vyplula myšlenka na film V síti.

Vladísek
02.12.2020 3 z 5

Kniha asi celkově špatná není, ale mně prostě nesedla. Vanessa mě nebetyčně štvala. Ze začátku svojí naivitou, později hloupostí, když si nechtěla připustit pravdu o Straneovi. Ten věděl, jak na to. Nahlíženo optikou dospělého, choval se tento "pan profesor" opravdu nestandardně. Nechutný manipulátor a predátor, který poznamenal svoji studentku na celý život a dle mého názoru jí ho také totálně zničil. Věřím však, že i takovéto situace se stávají. Knihu hodnotím 3*. Ne, že by nebyla čtivá, jen se mi prostě nezavrtala dostatečně tzv. pod kůži.