Mafie
Václav Pavel Borovička
Kniha hodnotí informace o americké mafii, o jejích svazcích s vládními institucemi a světovým kapitálem. Kniha vypráví o slavných mafiánech, o vlivných "kmotrech" i o veřejných a politických osobnostech, jejichž politickou kariérumafie vytvořila či zničila. Kniha je zároveň svědectvím o dlouholetém boji policie a orgánů spravedlnosti s mafií, který však až dosud nebyl příliš úspěšný.... celý text
![Wheelcrusher Wheelcrusher](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nevim jestli je mi víc stydno, že tomu jako fanoušek videoherní Mafie dávám plnej počet nebo že si na ty idiotský pičuse hrajou lidi v reálu i u nás? Pročež neomylně zmrzačili miliony životů na X generací dopředu.
![R0RI R0RI](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Borovička a jeho majstrovské písanie tentokrát v hlavnej úlohe mafia..príbehy,ktoré určite zaujmú aj čitateľov,ktorí až tak neobľubujú literatúru faktu.Skvelo napísané.
![lushi lushi](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38480/38480.jpg?v=1381127980)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Dost náročná literatura vzhledem k množství jmen. Borovička nebyl jednotný ve jménech, jednou použil původní jméno, pak amerikanizované nebo přezdívku. Tím mi dost stížil jednak sledování děje, jednak i zachycování souvislostí. Celkově je v takovém rozsahu dost náročné orientovat se v souvislostech, protože nepopisuje události hierarchicky. Každopádně velmi zajímavá kniha, která popisuje mafii věrohodněji než kterýkoliv film.
![Kozel Kozel](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/48821/m_48821-Z0S.jpg?v=1527717941)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Bugsy Siegel, Lucky Luciano, Meyer Lansky a mnoho dalších. V podstatě můžu říct jedinou věc: neznám víc fascinující příběhy, než ty z prostředí mafie.
![SSim SSim](https://www.databazeknih.cz/img/users/72_/72724/m_72724-YOC.jpg?v=1459855054)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pre mňa ako verného fanúšika kníh borovičkových kníh, jedna z najlepších kníh tohoto autora, hlavne časti o prepojení vatikánskej banky na americkú mafiu a tiež príbehy o takých osobnostiach amerického podsvetia ako Luky Luciano, či Jimmy Hoffa. V knihe je tiež spomínaný spevák Frank Sinatra a jeho prepojenie na mafiu, ako aj rozvoj mesta Las Vegas, vo veľkej miere ovplyvnený mafiou a americkým podsvetím, či nepodarené pokusy o atentát na kubánskeho revolucionára Fidela Castra. 100%
![Moreanne Moreanne](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/41670/41670.jpg?v=1381127990)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Četla jsem ji už před více než 10 lety a ne jednou. Skvělá knížka pro každého, koho téma mafie zajímá. Určitě to není detektivka, jak píše Mezclar, spíše literatura faktu, viz první věta anotace - kniha hodnotí informace o americké mafii. Chtěla bych si ji přečíst znovu, ale při stěhování se někde ztratila a už ji asi nikdy nenajdu. Velká škoda.
![miruska1 miruska1](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/37198/miruska1-Bcc.jpg?v=1603467482)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
čitala som ju uz pred par rokmi. Mňa osobne zaujala. Ak vas zaujima literatura faktu /historia americkej mafie/, čož tato kniha je,tak ju možem doporučiť.
![Mezclar Mezclar](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Já jsem tuto knihu taky nečetl jinak ji mám osobně doma mohu jen říci že je trochu silnější ale bude to normální klasická detektivka s klasickým detektivním příběhem, něco na styl Ed McBain pokud jsi tedy od něj něco četl.
2007 | ![]() |
1983 | ![]() |
2000 | ![]() |
2001 | ![]() |
2002 | ![]() |
Pěkné čtení o mafii ve světě (hlavně v Americe a Itálii) a taky taková menší a zajímavá nástavba (rozšíření, dodatek) k takovým filmům jako je např. Valachiho svědectví, Francouzská spojka, apod.