Máj a jiné básně a prózy
Karel Hynek Mácha

Tento výbor z Máchovo díla, určený především pro školní potřeby, vychází pochopitelně z toho, co je povinnou četbou. Využívá však zároveň možnosti ukázat básníka, prvního a největšího představitele českého literárního romantismu, ve větší šíři a v mnohostrannější podobě. (ediční poznámka z knihy)... celý text

Máj je překrásná báseň. Na knize oceňuji přidanou Máchovu korespondenci i jiné básně a prózy. Zaujaly mě například básně Budoucí vlasť, Plná Lůna nad porostlou strání, V přírodě jak vše se jindy smálo, Hoj, byla noc!, Slunce zapadlo u věčnosti moře; ale i mnoho dalších. Co se týče próz, nenacházím vhodná slova, ale líbily se mi také. Někdy se sice obtížněji četly, ale to by jim nemělo ubírat na kráse.

Myslím, že vcelku podařený výbor z Máchova díla. Co se týče Máje, tak mi "nevadí", i když už jsem ho pro školní účely musela číst několikrát. Ostatní Máchovy básně se mi docela i líbí, ještě více však jeho prózy. V tomto výboru však musím vyzdvihnout několik dopisů, protože opravdu ukazují Máchu v poněkud jiném světle, než bývá líčen.

Uznávám, že Máj je veledůležité dílo české literatury, ale bohužel já sama moc nevím proč. Vzhledem k tomu, že se jedná o více lyrickou než epickou báseň, jsem to v různých částech moc nechápala. Z Máchovy tvorby mi asi stačil jen Máj, do zbytku se ani pouštět nebudu.

Ať dělám, co dělám, krásu Máje nevidím. Nic mi to neříká. Snad je to i tím, že je toto dílo v naší literatuře stále dokola omílané a studentům/žákům předhazované. Učení se části na ZŠ, teď povinnost si jej přečíst na SŠ, možná i tato fakta mě od Máje odrazují. Snad jednou až vzpomínky na školní lavice a úkoly z nich plynoucí vyblednou, možná pak budu schopna objevit krásu Máje. Ale kdo ví?
Ostatní básně mě nezaujaly, přišli mi dost stejné. Próza byla pro mě zdlouhavé a těžko čitelná. Dopisy mi ukázaly Máchu v jiném světle, než v jakém nám ho představují učitelé.
výbor z dílaAutorovy další knížky
1954 | ![]() |
2012 | ![]() |
1981 | ![]() |
1959 | ![]() |
1930 | ![]() |
Všichni říkají, že Máj je překrásná báseň. Ale k mému srdci nepřirostla.
"Ach zemi krásnou, zemi milovanou,
kolébku mou i hrob můj, matku mou,
vlasť jedinou i dědictví mi danou,
širou tu zemi, zemi jedinou!"