Máj / Kytice přehled

Máj / Kytice
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162097/mid_maj-kytice-ezj-162097.jpg 4 543 543

Svazek obsahuje dvě základní básnická díla české literatury, báseň "Máj" Karla Hynka Máchy a sbírku básní "Kytice" Karla Jaromíra Erbena. Karel Hynek Mácha - MÁJ Karel Jaromír Erben - KYTICE - Kytice; Poklad; Svatební košile; Polednice; Zlatý kolovrat; Štědrý den; Holoubek; Záhořovo lože; Vodník; Vrba; Lilie; Dceřina kletba; Věštkyně... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Máj / Kytice. Přihlašte se a napište ho.

Erika017
10.09.2024 4 z 5

Knížku jsem se rozhodla číst k maturitě, protože nabízí hned dvě zajímavá a velmi známá díla. Nejprve ke Kytici, která se mi opravdu líbila. Ano, kterým baladám jsem rozuměla více, některým méně, ale i tak to byl velmi zvláštní, ale příjemný zážitek. Nejvíc se mi líbily balady Vodník, Svatební košile a Zlatý kolovrat. Patří k těm známější a líbí se mi hlavně díky jejich poutavému verši a zajímavému příběhu. Tato kniha se mi také líbí myšlenkami a propojenim jednotlivých balad. Dílo tak působí uceleně. Viděla jsem i film, ktery velmi věrně kopíruje knihu, takže ten můžu taktéž doporučit. Balady jako Záhořovo lože, Věštkyni a Lilií jsem bohužel moc nepochopila. Nicméně jedná se o důležitou knihu naší historie, a proto by, dle mého, měl mít každý pojem o čem zhruba je. 4*/5*
A teď k Mají, který byl pro mě, už jen diky složitějšímu jazyku, náročnější. Poslouchala jsem to jako audioknihu a musim uznat, že to byl poměrně silný zážitek. Tato audiokniha je doplněna i různými zvláštními zvuku a hudbou, která byla občas docela úsměvná. Avšak vzhledem k tomu, že se jedná zrovna o takové dílo, myslím, že to nebylo na škodu a příběh to ozvláštnilo. Nejvíc se mi líbily asi první dvě části a tedy smrt Jarmily a pobyt Viléma ve vězení. Bylo to opravdu netradiční, zvláštní ale opravdu zajímavé. Co mě moc nebavilo byla intermezza, ale chápu, že to melo doplnit rovinu celeho díla a poskytnout nám celistvý pohled na věc. Nicméně občas na mě byly slovní obraty dost složité a musela jsem některé pasáže číst vícekrát abych jim porozuměla a i tak si nejsem jistá jestli se tak stalo, proto dávám 3*/5* Celkově mohu knihu, audioknihu i film doporučit

KaLiBi
17.06.2024 4 z 5

Nejsem milovnice poezie, to tedy rozhodně ne. Máj jsem si před spoustou let vytáhla u maturity a i když jsem ho od té doby četla znovu několikrát, pořád mám pocit, že stále nerozumím všemu, co chtěl básník říci. Ke Kytici mám vztah už od základky a je to upřímně asi jediná poezie, kterou fakt zvládám a při jejím čtení mi umí být příjemně.
"Nejzáze stíní šero hor,
tam bříza k boru, k bříze bor"
"Ten na kamenný složen stůl
hlavu o ruce opírá;
polou sedě a kleče půl
v hloub myšlenek se zabírá."
"Bez konce ticho - žádný hlas -
bez konce místo - noc - i čas -"
"Po tváři slzy - pot - a krev;
v ustech spí šepot - tichý zpěv."
"Mlha v horách: Já truchloroušky obstarám."
"Jestliže jedna promluví k hochu,
do ohně by jí k vůli šel;
pakli se druhá usměje trochu -
na první zas by zapomněl!-"
"Však lépe v mylné naději sníti,
před sebou čirou temnotu,
nežli budoucnost odhaliti,
strašlivou poznati jistotu!"

matej0399
05.05.2024 5 z 5

Příjemné kapesní vydání těchto významných děl naší literární historie. Dobře se čte

Kniha Máj / Kytice v seznamech