Majster šarkanov

Majster šarkanov
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/2294/majster-sarkanov.jpg 5 2415 2415

Amir žije v exile, tisíce kilometrov vzdialený od rodného Afganistanu. Vo svojom rozprávaní spomína na Hasana, sluhu a verného priateľa, s ktorým ho spájalo takmer bratské puto. Hoci boli vychovávaní v jednom dome, delila ich neprekonateľná spoločenská priepasť vtedajšieho Kábulu. Amir bol chlapec z bohatej rodiny, Hasan zas patril k nenávidenej hazarskej menšine. Ich nezvyčajne silný vzťah sa naruší po tom, čo Amir po vyhratých pretekoch šarkanov zbabelo zradí Hasana. Vstup sovietskych vojsk na územie Afganistanu, ale i vzájomné bratovražedné boje prinútia Amirovu rodinu emigrovať do Kalifornie a Amirovi sa na čas podarí uniknúť výčitkám svedomia. V Amerike sa po ťažkých začiatkoch napokon presadí ako úspešný spisovateľ, ale minulosť ho stále prenasleduje. V jeho vlasti však ešte stále žije človek, ktorý pozná spôsob, ako sa stať zasa dobrým…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

The Kite Runner, 2003

makemake
25.04.2013 5 z 5

výtečná, .... smutná, skvělá, nespravedlivá! navždy uvnitř!

čertina
19.04.2013 5 z 5

Velice strhující příběh.Od knihy se nelze odtrhnout.Smutek.

exitus
19.04.2013 5 z 5

Ještě lepší než Tisíce planoucích sluncí, které jsem četla první. A to už je co říct. Příběh přátelství a boje za otcovskou lásku se vším dobrým a zlým, co k tomu patří, mne již několikrát naprosto rozebral. Postava Hasana je neuvěřitelná, měla bych chuť ho obejmout a nepustit. Zároveň oceňuji, že se člověk stejně jako ve Sluncích dozví spoustu zajímavých informací o Afgánistánu. Velmi emocionální prožitek.

zampik75
29.03.2013 5 z 5

Po "Tisíci planoucích sluncích" jsem myslela, že mě už nic nepřekvapí, ale brzy, hned po prvním "šoku" jsem věděla, že tato Hosseiniho prvotina je ještě silnější. Moc se těším na další.

malazluta
15.03.2013 5 z 5

Příběh mužů z Afgánistánu - děsivý, smutný a stejně jako u "Tisíce planoucích sluncí" dokonalý.

Pavla111
06.03.2013 5 z 5

Velice pekny pribeh, ktery jsem precetla behem 3 dnu. Ma muj vkus je to ponekud smutne.

bondula
06.03.2013 5 z 5

Napínavý príbeh písaný na pozadí moderných dejín Afganistanu. Autor veľmi imaginatívnym spôsobom popisuje pre nás len ťažko pochopiteľný svet Afgáncov, ich kulturu, mentalitu, tradície a krvavé dejny posledného polstoročia. Dej je veľmi pútavý, čitateľa dokáže vtiahnuť a už nepustiť. Motivácie hrdinov sú zo západného racionálneho pohľadu niekedy ťažko pochopiteľné, no v Hosseiniho citlivom podaní si hrdinovia ľahko získajú sympatie. Kniha je jednoznačne jedným z diel, ktoré majú potenciál priblížiť západnému čitateľovi, tvrdo masírovanému informáciami z médií, skutočný obraz dnešného Afganistanu očami jeho ťažko skúšaných obyvateľov.

imka
04.03.2013 5 z 5

Určitě stojí za přečtení. Doporučuji!

Kangarooh
09.02.2013 5 z 5

Bravurně napsaný příběh a jedna z nejlepších knih které jsem četl.Autor je mistr slova,který dokáže čtenáře velmi lidským způsobem přenést do děje a ještě ke všemu ho seznámit nejen s velikostí vlastního osudu,ale i se skutečností o Afghánistánu,ať už z dávné minulosti nebo z nedávné minulosti těsně před útoky na světové obchodní centrum.A dokonce ho i nenásilným způsobem seznámí se spoustou arabský,perských a jiných výrazů,což ozvláštňuje čtení ale i přitahuje čtenáře blíže ke skutečnosti.Všem kteří chtějí zažít nejen lásku,přátelství,odevzdání,odvahu,ale i marnost,naléhavost,touhu,krásu a cizí kulturu během několika velmi příjemných večerů.

Melanka
08.02.2013 5 z 5

Úžasně napínavý a skvěle napsaný příběh. Všem vřele doporučuji.

de.nissa
06.02.2013 5 z 5

Skvěle napsaná kniha. Naprosto mě uchvacuje, jaké životní podmínky v některých místech na Zemi mohou vládnout. Určitě stojí za přečtení! Donutí člověka se zamyslet...

Vikina333
18.01.2013 4 z 5

Velice dojemně napsaný příběh ze zajímavého Afghánistánu. Jsem ráda, že jsem si ho přečetla, ztráta času to rozhodně nebyla.. Ale: hlavní postava je slaboch po většinu příběhu, akdyž už je za hrdinu, tak kvůli svému "dobrému spaní" a navíc se mi nejevil příliš chytře... To je mi potom zatěžko sympatizovat a chápat hlavní postavu...

Evelína Š
28.12.2012 5 z 5

Super knížka, která ve mě zůstane ještě hodně dlouho.

Martin, Vyškov
30.11.2012 5 z 5

Hosseini prostě nemůže zklamat, chtělo by to více jeho knih!!!

Ronny
24.10.2012 5 z 5

Skvěle napsaný skvělý příběh, autor pochází z prostředí, které popsal. Netrpělivě čekám na jeho další knihy.Zatím jsem četla jen ty dvě (Tisíc planoucích sluncí).

Mišulenka
16.10.2012 5 z 5

Na obalu knihy se píše: ... Události těžko pochopitelné krutosti i bezmezné oddanosti a očistné lásky se v tomto bravurně napsaném románu střídají bez sentimentu, bez jediného zbytečného slova...Lépe bych to nenapsala. Příběh mě naprosto pohltil a nenechal ani vteřinu bez přemýšlení, až na konci s poslední stránkou ukápla i ta pověstná slzička dojetí, a to u věty: "Pro Tebe třeba tisíckrát." Ještě teď mi běhá po zádech mráz.

elli09
29.09.2012 5 z 5

Nádherná kniha!!!! Trochu som pochopila myslenie moslimov v emigrácii, ktorým zostala len česť a hrdosť. Prajem Afgáncom aby sa im vyriešili všetky problémy a v ich zemi zavládol mier. Jednoznačne doporučujem tento nádherný príbeh. Sympatický mi bol BABÁ i keď som nepochopila prečo Hazárovi namiesto hračiek k narodeninám skor neplatil štúdium.... Ale to je mimo naše európske myslienie.

Barbastelle
16.09.2012 5 z 5

Přiznám se, že je to po dlouhé době kniha, u které jen těžko hledám sic sebemenší drobnost, kterou bych jí mohla vytknout. Uchvátila mě. A uvrhla do zamýšlení se. Nedovedu si představit lepší způsob (krom samotného pobývání v Afghánistánu), jak poznat cizí kulturu, než si přečíst tuto knihu.

THERISA
27.08.2012 5 z 5

Krásné… co víc říci ke knize, která dává nahlédnout do Afghánistánu, jakým býval a jakým se, bohužel, stal… Těším se na film, ačkoli si neumím představit nakolik se tvůrcům podařilo zachytit hloubku knihy, která je nesmírná. Ačkoli se autor v závěru neubrání několika patetickým pasážím, tak nějak je i chladné srdce čtenáře jako jsem já přijme s povděkem, protože k příběhu prostě patří… Autorovi děkuji za velmi hluboký čtenářský zážitek.

Pokud hledáte knihu, která se vám za hodiny strávené jejím čtením odvděčí hlubokým zážitkem a jen tak ji po odškrtnutí ve svém seznamu přečtených knih nezapomenete, pak gratuluji – právě jste ji našli.

AnnaCZ
04.08.2012 5 z 5

Krásná knížka, velmi dojemný (a zároveň drsný) příběh. Rozhodně doporučuji!