Malá kniha hygge
Meik Wiking
Viete, prečo sú Dáni najšťastnejším národom na svete? Ako sa im darí žiť radostne a pokojne aj v dnešných bláznivých časoch? Ich tajomstvo nie je vôbec komplikované. Spočíva v životnej filozofii s tajomným názvom hygge. Hygge, to sú chvíle, keď sa v hrubých vlnených ponožkách zababušíte do pohodlnej deky, kým vonku zúri búrka. Hygge cítite pri tlmenom svetle sviečok, keď večeriate so svojimi blízkymi a užívate si spoločne strávené okamihy, ktoré sú jedinečné. Hygge, to je ten neopísateľný pocit, ktorý sa vás zmocní pri pohľade na červenkasté nebo so zapadajúcim slnkom. Zamilujte si hygge a odhaľte tajomstvo toho, ako byť v živote šťastnejší a spokojnejší. Malá kniha hygge je skutočnou bibliou dánskeho životného štýlu, ktorý obľubujú ľudia po celom svete. Riaditeľ Inštitútu pre výskum šťastia Meik Wiking v nej prináša praktické a jednoduché rady, ako zažívať viac radosti a plnými dúškami si užívať chvíle pohody na dánsky spôsob hygge – od ideálneho osvetlenia vášho domova, cez príjemný čas strávený s vašimi najbližšími až po osvedčené chutné hygge recepty. Malá kniha hygge vám priblíži filozofiu pohody a tepla, ktorú si veľmi ľahko osvojíte aj vy.... celý text
Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2017 , LUKAOriginální název:
The Little Book of Hygge, 2016
Já nevím, asi na tohle nejsem uzpůsobená a mám prostě jiný myšlení. Samozřejmě, každej se cítí rád fajn, ale tohle už bylo přehnané. Hygge oblečení, hygge jídlo, hygge počasí, hygge prostě úplně všechno. Ale zajímavá sonda do kultury a myšlení Dánů.
Vzhledem k tomu, že základem spokojenosti je i obklopovat se vědomě hezkými a pozitivními podněty, hodnotím knihu vysoko. Ano, neobsahuje žádné převratné informace ani myšlenky, jen nám opakuje takové ty běžné každodenní maličkosti, které dokážou udělat atmosféru "hygge". Ale není na škodu si je znovu připomenout a naladit se na pozitivní, příjemné vibrace, koneckonců zamračených lidí je na ulici i všude okolo nás vidět dost a dost.
Kniha, která vám na 288 stranách sdělí naprosto šokující a nečekanou informaci. A sice tu, že když si uděláte nějaký svůj útulný koutek, dáte si tam kytičku a věci co máte rádi a večer se zachumláte do deky s nějakým horkým nápojem, knížkou a nebo si pustíte něco oblíbeného, či si dáte dobré jídlo nebo strávíte občas večer v kruhu rodiném či s přáteli a nebo sami(dle povahy), budete se u toho cítit spokojení. Jsem v šoku!
Kromě jednoduchého a příjemného textu, plného návodů jak najít krásno v obyčejných věcech mě kniha velmi bavila svými krásnými ilustracemi.
Kniha mi přišla trochu jako číst časopis-jasně, není to román ale kromě pár výzkumů a statistik se dozvíte jen to že Dánové jsou hrozně šťastní a všichni by měli dělat to co oni (což alespoň mě s mojí povahou začne po patnáctém opakování lézt na nervy).
Na druhou stranu je to příležitost si sesumírovat co z těch hygge-faktorů by sneslo nějaké vylepšení v našem životě - já se asi pokusím dát víc energie do sociálních kontaktů a útulnosti doma.
Záleží, co od knihy očekáváte. Pokud se zajímáte o život Dánů, tak je to přesně, to co si musíte přečíst. Pokud se v životě nudíte, naleznete zde tipy, co podniknout. Každopádně oceňuji krásné fotografie, kterými je kniha doplněna.
Ale já osobně nepotřebuji tak dopodrobna vědět, jak Dánové tráví svůj volný čas. Kniha má však čtivou formu.
Spoiler?! Je mi dobře u krbu s kávou a knížkou, zapálím si u toho svíčku a přikryju se dekou, oklopím polštáři a na večer pozvu přátele...atd. Čtení k doktorovi do čekárny fajn.
Je to příjemné oddechové čtení, ale že bych z ní byla "odvázaná" se říct nedá. Že si každý rád občas zaleze do nějakého kutlochu s knížkou a kávičkou, to asi každý zná ze svého života a není potřeba o tom psát celou knihu.
Celkem mě udivuje, tak nízké hodnocení. To jste měli skutečně tak velké očekávání? :-) Já knihu dostala darem a k četbě jsem přistupovala bez jakýchkoliv představ. Nakonec musím říct, že to bylo příjemné, velmi oddechové čtení, žádná ezo četba o tom, jak být šťastný, a to asi bylo to, co mi na knížce sedlo. Úplně obyčejná knížka o ještě obyčejnějších věcech, pro mě dokonce zcela automatických (ano, mám ráda domácí pohodičku, útulnost, ale kdo ne? :-)). Vlastně takový soupis pro ty, jak si udělat domov a život příjemný. Nic víc, nic míň. Ale o tom přece každodenní život je, no ne? ;-) Trochu mě vlastně i udivilo, že takhle obyčejné a běžné věci napadlo někoho sepsat. Každopádně pokud si knihu nepřečtete, tak o nic nepřijdete a pokud si ji koupíte, tak vám minimálně vylepší knihovničku, protože obálka je fakt povedená :-)
Knihu jsem přečetla vyloženě na sílu. Jsem milovnice "příruček jak na život", ale tohle mě absolutně zklamalo. Bohužel jsem i založením úplně jiný člověk, takže ani grafika knihy mě nebrala. Působí to na mě jako podivné retro v kombinaci s tzv. z nouze ctnost.
Hmm, tak na to, že je mi dobře s horkou čokoládou, knihou a s teplýma ponožkama u krbu, jsem asi nepotřebovala takovou instruktáž...
Nedozvíte se tu nic převratného a nečekaného, ale je to příjemné a uklidňující čtení o tom, jak si navodit pocit pohody a žít co nejvíce přítomností. Většinu těch věcí člověk ví či tuší, ale zde jsou shrnuty milým a vtipným způsobem, takže je to fajn čtení, řekla bych hlavně na dlouhé zimní večery. Najde se tu i pár užitečných tipů a několik typických dánských receptů. Kniha je velmi pěkně graficky zpracována a doplněna řadou obrázků a fotografií. Spoustu věcí může člověk začlenit do svého životního stylu, i když to třeba nebude zrovna ten krb, ale jsou tu tipy, které může využít každý. Trochu problém bych viděla v tom, že prostě ne všichni jsou obklopeni spoustou blízkých a přátel...
Na knihu jsem se strašně těšila, byla hodně propagovaná a všichni jí chtěli a ve velkém kupovali..Mě však zklamala..Bavilo mě asi prvních 10 stránek..Vůbec mi nedala ten pocit štěstí, který jsem očekávala, nebo aspoň návod na něj. Svíčka, teplá deka a ponožky, kus dortu a pustit si film? Spousta dánských slov a výrazů, jmen a výrobků, trochu reklama na Ikeu a celkově nuda.
Knížka mě převážně bavila. Sem tam byly slabší místa, ale i tak bych knížku doporučila dál. Skvělý návod jak si vytvořit pocit spokojenosti a štěstí z mála :)
Nebudu lhát, prvně mě na knize zaujala obálka. A ani vnitřek knihy mě nezklamal, je opravdu krásná. Autor s lehkostí a vtipem vypráví, jak si Dánové zakládají na hygge, tedy jakési pohodě, pohodlí, útulnosti, a vysvětluje, co to všechno obnáší, přičemž vše doplňuje i statistikami.
Za mě plný počet také proto, že jsem se v tom vyloženě našla :)
domov vztahy štěstí přátelé životní pohoda, hygge svíčky
2017 | Hygge - Prostě šťastný způsob života |
2018 | Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě |
2020 | Umění vytvářet vzpomínky - Jak si užít a zapamatovat šťastné okamžiky |
2023 | Hygge domov |
Příjemná kniha. Hygge mě zaujalo a donutilo mě předělat si balkón, včetně osvětlení, aby byl teď v létě, když tam trávím dost času, více hygge. Udělat si to doma, ale i v práci, více hygge je rozhodně velice dobrý tah a je pravda, že na to člověk může lehce zapomenout. Měl jsem z toho celkem hygge radost a po celou dobu (asi týden), co jsem knihu četl, jsem se vždycky těšil na ty hygge chvíle, co jí budu zase číst.
Dánové jsou rozumní, pokud žijí tímhle způsobem života, hlavně co se postoje k životu týče. Po přečtení jsem ale vyhodnotil závěrečné kapitoly jako nejpřínosnější a nejdůležitější, protože i když budu mít doma hygge osvětlení, krb, svíčky, výhled, kakao, oblečení a hygge počasí jak popisuje velká část knihy o hygge věcech, tak pokud budu materialista a morous co závidí bohatšímu kamarádovi lepši auto a myslím víc na sebe než na kohokoliv jiného, stejně hygge nepochopím. I když knižně to rozhodně není žádné velké dílo, i přesto dám plné hodnocení a už se těším na životní filosofii sousedních Švédů a jejich lagom, ke kterému mě tato kniha nasměrovala.