Malé pikantní vraždy
Jussi Adler-Olsen
Černočerný obchodní nápad a mrazivě záhadná vražda V povídce Malé pikantní vraždy se setkáváme s Larsem Hvillingem Hansenem, který vede v podstatě obyčejný život. Až do chvíle, kdy ho opustí žena a on sám se navíc ocitne ve finanční tísni. Lars tak musí zvážit všechny možnosti. Naštěstí dostane senzační obchodní nápad! Vypozoruje, že ženy dokážou někdy mluvit opravdu otevřeně: se svým kadeřníkem nebo s nejlepší kamarádkou klidně probírají, jak se nejlépe zbavit manžela. Ano, za přiměřený honorář Lars osvobodí ženy od jejich manželů. Jen přitom nesmí téct krev, a to za žádnou cenu. A úspěch se dostaví — Lars si slušně vydělává, poptávka je vysoká a jeho metoda nenapadnutelná. Pak se však stane něco, co podstatou jeho nového dvojího života zásadně otřese… V povídce Škvíra si autor pohrává s motivem druhé světové války, kterému se věnuje například i v sérii o oddělení Q. Pointu možná odhalíte mnohem dřív než hlavní postava, avšak postupné, skvěle promyšlené rozplétání příběhu vás pobaví a snad i trochu vyděsí. Povídka vás navíc rozhodně pobídne k zamyšlení. Ukazuje totiž víc, než by se na první pohled mohlo zdát.... celý text
Literatura světová Povídky Thrillery
Vydáno: 2019 , HostOriginální název:
Små pikante drab, 2015
obě povídky mě zaujaly, nechyběly jim vtip, nadsázka ani pikantnost, jak ostatně název sliboval. Vynikající a povedené dílko, i 90 stran bohatě stačí k tomu, aby si čtenář užil. Vřele doporučuji.
Bezva nápad, bezva pointa. Zvlášť první povídka by klidně vydala na románovou krimi. Nadsázka a černý humor skoro jako v knížce 10 rad nájemného vraha, jak vyčistit kvartýr. Druhá povídka je z jiného ranku, ale taky by klidně vydala aspoň na novelu. Když si to člověk domyslí, je to pěkně temný a drsný příběh.
Všichni bídáci byli po zásluze "odměněni" a já měla hezké letní odpoledne s pikantními vraždami.
Čteno díky čtenářské výzvě a musím přiznat, že díky ní jsem našla opět něco co mě zaujalo. Po několika pokusech s Nesbem je toto příjemná změna a o dost lepší. Rozhodně si najdu něco dalšího od Olsena.
Príjemná oddychovka, prvá poviedka mi pripomínala Lovcov hláv, druhá bola čerešničkou na torte.
Škoda, že jsou jen dvě. Druhá je sice kratší, ale lepší. Možná že třetí by byla vynikající. ;-)
Výzva 2020.
Jak jsem byl příjemně překvapen z první jednohubky (sice příběhově blbost, která sice potěší, ale stejně si člověk říká, že by to takhle jednoduše nikomu určitě nevyšlo), tak mě překvapila jednohubka druhá, kterou jsem tam fakt nečekal. Jasně, člověk rychle odhalují jak se věci mají, ale coby čtení na odpoledne je to fajn.
Navíc: malé a pikantní jsou prostě malé a pikantní!
První povídka se mi moc nelíbila, druhá ale zato měla ty správné grády. Vymyšlená byla geniálně. Kvůli ní musím dát 4*.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Škvíra:
Počteníčko, od mistra vypravěče, jako vše co ukázal světu ve fajnové kvalitě.
Citace: Pikantní vraždy - "Panečku, ten se ale naparuje, navíc je k sežrání, jenže s něčím takovým u soudu stejně nepochodí, napadlo (ho) a dovedl si vše živě představit. Sebe na lavici obžalovaných a tady toho dobře stavěného samce na lavici svědků. Úplný Hollywood."
Škvíra - " Nezvykle oblečení lidé vycházeli na ulici do ranního světla, usmívali se na něho a sledovali ho starostlivým pohledem. Jeden muž se ho zeptal, jestli je OK. OK? Co je to za slovo? "
Pestrost ve fantazii a detailní vytříbenost pro zážitek z četby je znak JAO.
Dvě krátké povídky, které se povedly. První byla místy úsměvná a druhá byla nápaditá. Obě se mi líbily. Pěkná rychlovka do čekárny u doktora.
Je mnoho podivností ve státě Dánském (a nejen tam), tak proč se jim nevysmát, i když z nich (hlavně v případě povídky Škvíra) mrazí.
Ve srovnání s jinými knihami autora - nuda.
První povídka taková naivní. I když připouštím, závěr je nakonec zajímavý. A u druhé povídky bylo jasné hned na začátku, jak to ve skutečnosti je.
druhá světová válka (1939–1945) dánská literatura detektivní a krimi povídky krimi nájemní vrazi dezertérČást díla
Malé pikantní vraždy
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
Moje první setkání s autorema spokojenost asi tak napůl.První povídka mě nebavila,druhá ano.