Malý dům ve Velkém lese
Laura Ingalls Wilder
Kultovní dílo americké dětské literatury v novém vydání Píše se rok 1871 a osidlování Ameriky je v plném proudu. Laura bydlí spolu s rodiči a dvěma sestřičkami uprostřed wisconsinské divočiny. Do nejbližšího města je to na koni několik dní cesty, to ale Lauře vůbec nevadí – život v lese plném medvědů, pum a vlků je přece úžasné dobrodružství. A když tatínek vytáhne housle a zahraje, to je veselo! Klasické vyprávění neopakovatelným způsobem ukazuje krásné dětství v krásné přírodě se vším, co k tomu patří.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Albatros (ČR)Originální název:
Little House in the Big Woods
ČVd 6 minimum 150 stran. Tato kniha má řadu prvenství a kultovní ji opravdu velmi dobře vystihuje. Byla poprvé vydána v r.1932, kdy bylo autorce 65 let !! (dožila se 90 :o) Je to 1.kniha autorky. Je to 1.kniha v sérii Domeček na prérii, která vycházela do r.1943 (celkem z 8 resp. 9 knih - ta poslední vydána až po její smrti v r.1971) a je to 1.kniha popisující autorčin život, jde tedy o autobiografickou sérii.
Lauřino povídání projde celým rokem a tak si je děti mohou číst postupně, pomalu a užít si proměn v ročních obdobích. Možná je to příběh z dob dávno minulých (19.století), ale dětství, láska k přírodě a rodině nemají ani časové, ani jiné hranice. A možná bychom si rádi prožili alespoň některé chvíle a zapomněli pro ten čas na dnešní luxus, kterého si často neváží nejen děti, ale který nás ani nedělá tak šťastnými jako generace, které ho neměly, nepoznaly.
Život dvou holčiček v láskyplné rodině uprostřed americké divočiny. Život se spoustou práce a zároveň plný radosti. I přes tu dřinu svět idylický, smysluplný.
přátelství příroda rodina dětství lesy svoboda zima léto laskavost divoká zvířata
1992 | Uprostřed hlubokých lesů a mezi Indiány |
1997 | Na březích švestkového potoka |
2001 | Domček v prérii |
2022 | Malý dům ve Velkém lese |
Když jsem začala tuhle knihu číst, trvalo mi pár stránek, než jsem si zvykla na styl vyprávění. Je tu totiž méně přímé řeči a více popisování. Ničemu to však nevadilo. Naopak. Pro mě to byla příjemná změna!
Autorčino vyprávění je laskavé, čtivé a zajímavé. Z každého řádku doslova cítíte s jakou láskou je tento příběh napsaný. Díky krásným popisům se vám před očima objevuje hluboký les plný divokých zvířat, vnímáte změny ročních období, hřeje vás radost, když si Laura a Mary hrají, uvědomujete si, jak těžkou práci museli lidé v tehdejší době vykonávat, aby se mohli dosyta najíst a vést důstojný život. A především cítíte pokoj, mírumilovnost, spokojenost ze smysluplného a plnohodnotného života, úctu a vděčnost vůči rodičům i přírodě... Chvílemi mi bylo až smutno z uvědomění, jak rychle a snadno se tyto hodnoty z lidské společnosti vytrácejí. Jak sice žijeme ve vyspělejší době, ale jsme šťastnější, spokojenější a každodenními činnostmi naplněnější? Odpověď nechám na každém z vás.
Malý dům ve Velkém lese jsem si velmi zamilovala. Trochu mi připomínal naši českou klasiku Gabra a Málinka, kde je obdobně kouzelně vykreslené ono krásné dětství bez internetu a dalších vymožeností.
Moc děkuji autorce za tento nádherný příběh. Ani v nejmenším se nedivím, že se jedná o velkou klasiku americké literatury. Už ji mám ve své vlastní knihovničce a těším se, až se k ní znovu vrátím.