Malý Mikuláš
René Goscinny
Malý Mikuláš série
Mikuláš je malý nezbedný klučík s partou kamarádů, kupou bláznivých nápadů a úžasným dětským pohledem na svět. Už v 60. letech se stal ve Francii jedním ze symbolů dětské literatury a od té doby bavil čtenáře po celém světě. Jeho příběhy dostanou každého svým promyšleným a nevinným humorem, lehkostí stylu, a výjimečným literárním talentem autora – Réné Goscinnyho. Příhody Mikuláše a jeho legračních kamarádů tlustého Vendelína, vychloubavého Augustína, silného Albína, šprta Celestýna, Kryšpína,Viktorína či Fridolína jsou vlastně celkem obyčejné postřehy všedních dnů, nebýt Goscinyho geniálního stylu, talentu zachytit dětský způsob uvažování a dodat příběhům výborné a nečekané pointy či legrační kontrasty. Vynikající pointy dodávají někdy úsměvně filozofický podtón a skutečně nemusíte být dětmi, byste se zasmáli inteligentnímu a nadčasovému vtipu, který, mnohem víc než v ději, spočívá v jazyce a slovních hříčkách.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 2011 , BB artOriginální název:
Le petit Nicolas, 1960
Četla jsem dětem před spaním, na jednu stranu se mi to líbilo, ale bylo tam spousta pohlavků,nadávek a to jako četba pro děti sice už asi starší než mrňata,není úplně ono:) Ale byly tam i vtipné pasáže,to musíme přiznat:)
Jazyk: francouzština
Obtížnost (slovní zásoba): A2
Obtížnost (příběh): A2
Úplně první kniha v sérii obsahující až 15 svazků (Folio Junior). Celkem 19 příběhů (úplně nejvíc ze všech svazků) a ideální vstup do světa Nicolase.
Moje oblíbené příběhy: Le chouette bouquet, Le vélo a Je quitte la maison.
Hezké ilustrace, vtipné příběhy, i když trošku násilné (rána pěstí sem, facka tam), ale ve výsledku příjemné čtení. 5/5.
Úryvek z knihy: J'étais en train de jouer dans le salon et j'étais bien sage, et puis, simplement parce que j'ai renversé une bouteille d'encre sur le tapis neuf, maman est venue et elle m'a grondé. Alors, je me suis mis à pleurer et je lui ai dit que je m'en irais et qu'on me regretterait beaucoup et maman a dit : «Avec tout ça il se fait tard, il faut que j'aille faire mes courses ». et elle est partie. Je suis monté dans ma chambre pour prendre ce dont j'aurais besoin pour quitter la maison. J'ai pris mon cartable et j ai mis dedans la petite voiture rouge que m'a donnée tante Eulogie, la locomotive du petit train à ressort, avec le wagon de marchandises, le seul qui me reste, les autres wagons sont cassés, et un morceau de chocolat que j'avais gardé du goûter. J'ai pris ma tirelire, on ne sait jamais, je peux avoir besoin de sous, et je suis parti. C'est une veine que maman n'ait pas été là, elle m'aurait sûrement défendu de quitter la maison. Une fois dans la rue, je me suis mis à courir. Maman et papa vont avoir beaucoup de peine, je reviendrai plus tard, quand ils seront très vieux, comme mémé, et je serai riche, j'aurai un grand avion, une grande auto et un tapis à moi, où je pourrai renverser de l'encre et ils seront drôlement contents de me revoir. (Je quitte la maison)
Tak pre veľkých čitateľov to môže byť stráviteľné iba z nostalgie, ak to čítali ako deti. Inak je to plné zloby, mne to vtipné nepríde.
Malý Mikuláš mne po celou dobu v aknize bavil a smála jsem se i nahlas. Doporučuji malým i velkým čtenářům.
Četla jsem knihu kdysy jako malá, teď ji čtu malému synkovi. Jako dítěti se mi líbila o dost více, ale i tak krásné čtivo a akorát dlouhé kapitoly. Jediné, co bych vytkla je stále se opakující vlastnosti postav, jako např.: "To je Vendelín, ten pořád jí a je tlustý", v těch posledních kapitolách se to už trochu zajídá, jinak super.
Knihu jsem četla v dětství. A stejně jako tenkrát, i teď se mi kniha moc líbila. A přiznávám, že jsem se při čtení i nahlas smála.
Minule som tak listoval ze co mam za tie roky vsetko uz nakupene v alze. Asi pred takymi 4 rokmi som si kupil aj vsetkych Mikulasov. Zalistoval som a uz som sa nemohol odtrhnut. Zase som precital vsetky knihy zaradom. V pohode, cez vikend. Nepouzivam citacku, vzdy mam kvoli ebookom a komiksom kupeny co najvacsi tablet. Chapete, farebna obrazovka sa do citaciek asi dodnes nedostala. No, nazad k Nicolasovi. To su take mile vtipne kratke pribehy maleho skolaka a jeho kamaratov, ze ja si to ako relax neviem vynachvalit. Jeho najvacsou starostou su take zavazne problemy ako "Co dostanem pod stromcek? A co bude Jezisko asi za to chciet." "Preco pre boha ziveho musim travit dovolenku s rodicmi?" "Musim vytrpiet babickyno bozkavanie?" Nenadarmo je to asi najoblubenejsia detska kniha minimalne teda vo Francuzsku. Goscinny sa stal gigantom europskeho komiksu, urcite kazdemu hned napadne Asterix, znalejsim Lucky Luke, a Umpa-Pa. Ale ja mam dojem ze na Nicolasa sa trosicku zabuda, pretoze to je iny suplik jeho tvorby. No lenze, pre chalanov vo veku tak 8-12rokov je to absolutne paradne citanie. (Aby bolo jasne hej?? Toto nie je nejake babske citanie, toto su riadne chlapske dobrodruztva a baby v nich nemaju co robit, maximalne su dobre ako otravy a s tymi ich babikami a kociarmi sa na hry ani nehodia :) Chalani okolo Nicolasa si vystacia sami, najdete tu snad vsetky klasicke charaktery, sprt, tucko pazravy co sa nepodeli o chlieb, ufnukanek, bonzak. Ono je to krystalicky cista detska literatura. Da sa to citat snad kazdy rok znova podobne ako Lindgrenova.
(dame to dokopy za vsetky knihy serie, nech s tym nemam vela prace, 5 hviezd) Trosicku aj lutujem ze knihy nemam papierove, ale co uz.
Když jsem se poprvé setkala s touto knihou sama, nebavila mě. Když jsem ji začala číst svým dětem, naprosto jsem jí propadla. Nejvíc na ní oceňuji to hluboce zakořeněné dobro v malém Mikulášovi, protože toho je všude nedostatek.
Chtel bych upozornit na na originalni vydani ve francouzštine. To sem nemohu doplnit, jelikož neni vydáno u nás, ale prodávalo se v Academii, případně si lze pro něj a ostatní skočit do knihovny IFP ve Štěpánské. Je to psáno jednoduchou formou, kterou zvládne i naprostý začátečník a má pocit že čte opravdovou francouzskou knihu. Zároveň může ocenit překlad, například Polívka alias Boullion neboli náš bujon.
Jedna z knížek pro děti, kterou dospělý ocení o to víc. V dětství jsem Mikuláše četla mockrát, pak i v dospělosti a teď jsem je předčítala dětem. A bavili jsme se všichni (já nejvíc). Vždycky jsem si myslela, že to napsal pan Goscinnny Sempé :-) a kdybych měla vybral nejoblíbenější kapitolu, byl by to stoprocentně Džoška. :-D
Celá série knih o malém Mikulášovi a jeho spolužácích jsou knihami mého mládí. Výborně napsané a vtipné. Doteď si vybavuji také charakteristické ilustrace, které příběhy skvěle doplňovaly. А také to, jak jsem se těšil na každou další knihu. Brýlatý Celestýn a tlustý Vendelín forever!
Muj syn dostal jmeno Mikulas. Nemam idoly a nesnasim napodobovani kohokoliv a cehokoliv,tady jsem poprve a zatim naposledy podlehl,nedostal jsem (a muj kluk uz tuplem ne) totiz na vyber-genialita panu autoru (kteri uz nikdy nevytvorili nic lepsiho,nebot dokonale jiz bylo vytvoreno) dosahla maxima. Pro me rozhodne.
přátelství humor dětství novely přátelství z dětství dějiny pro děti a mládež
Část díla
- Byl u nás inspektor 1960