Malý princ
Antoine de Saint-Exupéry
Exkluzivní vydání nejprodávanější knihy nakladatelství Albatros! Všem dobře známý příběh Malého prince tentokrát vychází jako velká obrazová kniha, která se bude líbit malým i velkým fanouškům. Po jejím otevření na čtenáře "vyskočí" rozevírací obrázky! V této podobě se nesmrtelný příběh stává dárkem pro všechny, kdo malého prince milují, byť už v jejich knihovničce své místo má.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2010 , Albatros (ČR)Originální název:
Le Petit Prince, 1943
Kouzelný příběh malého hrdiny, který mě naprosto uhranul. Před pár lety jsem ji přečetla jako knihu do povinné četby a myslela jsem si, že zase půjde o přeceňovaného spisovatele, ale zmýlila jsem se. Kniha mě zahřála u srdce a určitě se k ní ještě jednou vrátím. Všem doporučuji.
O Malém princi slyšel snad každý. A kdo ne, tak by mě opravdu zajímalo, jak se mu to povedlo. Dlouho jsem si chtěla tuto knihu přečíst a jedno osudného dne se mi to nakonec povedlo. Malý princ nezklamal a možná dokonce i malinko překvapil. Kniha ve mě nechala spoustu otázek, ale potěšil mě vynalézavý a přitom tak jednoduchý děj. Ráda si knihu přečtu někdy znova. Doporučuji k přečtení!
(SPOILER)
Cpát pořád Malého Prince dětem se zdá být jako blbost, možná to ale přece jen má smysl. V různých fázích života člověk vnímá Malého Prince jinak. Nejdříve asi vidí jen příběh, pak jednotlivá přirovnání a jejich význam, pak teprve nějaké větší poselství.
Některé části jsou moc pěkně, Malý Princ jakožto kniha je silná i co se týče citátů, protože ty dávají samotné význam a často i bez kontextu.
Pěkný příběh, stručné ale dostačující popisy, celková jedinečná atmosféra, nutí to hodně přemýšlet nad základními lidskými otázkami, všechno to klape.
Ale ten konec... Strašně mnohoznačný, přitom na něm závisí prakticky celý příběh.
NEČÍST DÁL, POKUD JSTE TO JEŠTĚ NEČETLI!!!
Jedna verze vysvětlení je, že Malý Princ má fakt drsný konec a prostě vše vzdá. Nemůže se ke květině vrátit, protože má porouchané jeho mezihvězdné letadlo stejně jako má pilot to své zemské, a tak se rozhodne skoncovat své velké trápení.
Proč ale tedy Malý Princ jedná proti tomu, co sám tvrdí dříve? „Když někdo miluje květinu, jedinečnou mezi všemi miliony hvězd, stačí mu ke štěstí, když se na ně podívá. Říká si: „Tam někde ji mám...“ A kdyby mu ji beránek spásl, bude to pro něj, jako by mi všechny hvězdy zhasly. A o že není důležité?“
Tohle je jedna z nejhezčích částí, jenže pak jednání Malého Prince na konci nedává smysl.
Jediné vysvětlení, které pak smysl dává, je tak že ten konec znamená něco jako dvojité podtržení onoho metafyzického a spirituálního významu celého příběhu. Vypravěč věří, že Malý Princ je někde na nebi, je tam se svou květinou a to je vlastně jediné, na čem záleží.
Jenže pak je tu ten had... Odvěký symbol nebezpečí, smrti, všech možných průserů a lstí... Neznamená to nakonec, že pro Malého Prince je Země moc krutá a had jeho nevinný a naivní dětský rozum dokázal ošálit? No, prostě moc otevřený konec... Je sice hezké, že si to člověk může vysvětlit po svém, ale stejně se pak člověk cítí trochu ochuzen. Zvlášť, když si člověk právě uvědomí, že ty konce můžou mít více vysvětlení.
Který si mám teď vybrat, když vím, že jsou oba možné? :-)
Malého prince jsem četla 2x. Jednou jako malá a to jsem ho vůbec nechápala a nelíbil se mi. Teď už to bylo o hodně lepší. Je to tenoučká knížka, ale hodně toho v sobě skrývá. Určitě bych ji ale nezařadila do dětské literatury.
Přála bych si tě poprvé přečíst jako malý dítě Malý Princi. I když jsem velký dítě, tak jsem v knížce ne vše pochopila. Těším se, až si knížku přečte mé starší a snad i vyspělejší já.
Pokaždé, když čtu Malého Prince, odnesu si něco nového. Čtu ho malé před spaním a obě si to užíváme. Pro mě kniha No.1
Jsem ostuda. Malého prince jsem si přečetla až v pětadvaceti letech. Ale aspoň jsem text více vnímala a snáze pochopila. Je to kouzelný příběh.
Popularitu této knihy v České republice nikdy nepochopím a její zastoupení v povinné četbě na středních školách už vůbec ne. Kolik traumat už dětem musela způsobit!
Je to myšlenka položená na stránky jako když padá křehký lístek růže obtěžkaný kapkou rosy. Je to něžné i silné zároveň. Líbí se mi seznámení prince s liškou.....
Hezké, milé, smutné, úsměvné, zvláštní, neobvyklé, jiné... Mrzí mě, že si ji už nikdy nepřečtu jako dítě. Ale těším se, až si ji přečtu v tom správném rozpoložení, což tato kniha potřebuje.
Měla jsem asi moc velká očekávání, poslouchala jsem ji jako audio. Způsob četby a tón hlasu mě neoslovil, asi jsem měla raději číst. Překvapilo mě, že i v té době lidé stále kamsi spěchali, myslela jsem že to je moderní výdobytek.
K této knize musí člověk dospět a mě se to podařilo až po třicítce, kdy jsem se odvážila otevřít tuto proklamovanou studnici mouder. Určitě po ní časem opět sáhnu a věřím, že v ní objevím opět něco nového.
1962 | Noční let |
1965 | Země lidí |
1967 | Válečný pilot |
1976 | Moje planeta |
2009 | Malý princ (komiks) |
Měla jsem jako povinnou četbu, ale moc mi teda nesedla, ale kniha to není špatná :)