Malý princ
Antoine de Saint-Exupéry
S Malým princem se v africké poušti setkává opuštěný letec, autor této moderní pohádky. Zatímco se pokouší opravit havarovaný stroj, povídají si o všeličem. O tajemství podivuhodné pouti Malého prince, o dobru a zlu, o přátelství a kráse, o pravém štěstí, o odpovědnosti za ty, které máme rádi. A vůbec nezáleží na tom, odkud pocházíme: Malý princ pocházel z tak malinké planetky, že si to možná ani neumíme představit. Ale věděl, že je třeba chránit květinu, kterou vypěstoval, a že mu to přineslo větší radost než pijanovi plná láhev, byznysmenovi peníze a panovačnému králi nezměrná moc.... celý text
Literatura světová Sci-fi
Vydáno: 1998 , J. Otto - Ottovo nakladatelstvíOriginální název:
Le Petit Prince, 1943
Nádherná kniha, byť jsem se k ní dostala až po třicítce. :-) Myslím, že jedna z mála, ke kt. se vrátím.
Jak tady tak čtu tyto komentáře, tak mě
tato kniha čím dál více fascinuje. Někteří lidé tu píšou, že tuto knihu je pro něj nemožné pochopit, jiný zase že knihu chápou.Já chodím do 4 třídy a knihu jsem pochopila.Nedokážu to žádným spůsobem vysvětlit ani popsat těm,co knihu nepochopily.Je ale moc krásná sama o sobě.Za mě 5★
Všechny mé předsudky ohledně "populárních knih" padají před Malým princem. Po tomto nejsem nic, vždyť jsem jen dospělá. Už dospělá. Ale občas jsou tu ty krásné okamžiky, kdy se ještě dokážeme ptát a vydržet u svého dotazu, dokud není zodpovězen, ať je to jakkoli společensky nekorektní. Občas si ještě vzpomeneme na to, jaké bylo býti dětmi. Krásný příběh.
Po letech jsem si znovu přečetla tuto kouzelnou knihu, jako malou mě nebavila, později jsem toho pochopila víc a nyní jsem jí četla se svým sedmiletým synem a hodně jsme si o ní povídali a já ji najednou viděla úplně jinýma očima.
"Dospělí jsou hrozně zvláštní, pomyslel si cestou malý princ."
A přitom je všechno vlastně tak jednoduché, tak jak jednoduše to popisuje kniha.
Co vidíme a co ne, vidíme srdcem nebo jen očima. Jak se staráme o sebe a své okolí a třeba i o svůj domov? Co je to odpovědnost. A kde jsou naše city. Kdo chce, najde odpověď na spoustu věcí.
Jednoduše...
"Tady je to mé tajemství, úplně prostinké: správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné"
Tato knížka mě nebavila, protože text byl o ničem a celkový příběh nebyl dobrý. Jediný, co se mi líbilo bylo liščina filosofická úvaha.
Kouzelný příběh o všem a vlastně o ničem. Myslím, že neexistují dva lidé, co by ho chápali stejně a možná proto je ta knížka tak výjimečná. Není to pohádka pro děti a není ani pro dospělé, protože ti zjevně nejsou schopní knížku pochopit. Přesto tuhle knížku miluju a vlastně dík ní jsem začala u knih číst věnování. Už jen za to věnování si knížka zaslouží pět hvězdiček.
Bohužel se přidávám do skupiny lidí, kteří tuto knížku nedokáží adekvátně pochopit. Osobně mě to nebavilo a nic jsem si neodnesla.
Když jsem četla knihu poprvé jako malá holka, tak se mi vůbec nelíbila. Pak jsem si ji přečetla znovu, když jsem ji měla na seznamu povinné četby a zamilovala si ji.
přátelství zfilmováno francouzská literatura rodina mezilidské vztahy dětský hrdina Malý princ duchovní rozvoj sci-fi klasická literaturaAutorovy další knížky
1962 | Noční let |
1965 | Země lidí |
1967 | Válečný pilot |
1976 | Moje planeta |
2009 | Malý princ (komiks) |
Nádherná kniha... kterou nepochopí jen tak všichni... a zároveň v každém věku si z této knihy vezmeme něco jiného... nového... :)
Vaše Rose