Máma odchází do kláštera!
Stéphanie Combe
Kláře bude zanedlouho čtyřicet. Doma má chápajícího manžela a tři zdravě zlobivé děti. Ženu se sklonem k perfekcionismu zmáhají úkoly v práci, povinnosti doma i závazky, které na sebe vzala navíc v zaměstnání a farnosti. Potřebovala by na chvíli vypnout, vyčistit si hlavu, zkrátka „dobít baterky“. Jako řešení se nabízí týdenní duchovní pobyt v klášteře… Je to dobrý nápad? Bude se umět, aspoň na týden, oprostit od starostí o své blízké? Koho potká a co si od ostatních vyslechne? Jaké podněty se překvapivě dotknou jejího srdce? A bude si tato zdravě skeptická žena i nadále řídit svůj uspěchaný život sama, nebo pustí k dílu i neviditelnou ruku Hospodina? Humoristicky laděná novela s půvabnými postřehy ze života zaujme ty, kdo ve středním věku přicházejí o iluze, ale nechtějí vyhořet a ztratit ideály. Potěší ty, kdo se účastní duchovních cvičení a obnov.... celý text
Humor Biografie a memoáry
Vydáno: 2020 , Karmelitánské nakladatelstvíOriginální název:
Ouf ! Maman part au couvent, 2019
Klára, perfekcionistka a pracující matka tří dětí, je jak papiňák před bouchnutím. Syndrom vyhoření klepe na dveře, stejně jako krize středního věku. Zbývá poslední záchrana - týdenní duchovní cvičení v klášteře, na které se ve vzteku Klára přihlásila po výživném dni v práci.
Zajímavé úvahy a praktické tipy na konci kapitoly. Jsem věřící, sama jezdím na duchovní cvičení, téma mi bylo blízké. Kniha spíše pro lidi, kteří se v daném tématu orientují nebo se o něj zajímají.
Ze začátku jsem byla nadšená, postupně mě nadšení opadlo. Konec mi přišel trochu přitažený za vlasy.
Doporučuji věřícím čtenářům. Pro mě byla trochu zklamáním, duchovní úvahy v knize převažovaly nad dějem. Ale ze shrnutí na každé kapitoly si lze určitě něco vzít.
Kniha na pomezí beletrie a duchovní literatury (populárně naučné). Určitě se v ní dá najít návod, jak se zklidnit a najít víc pokory a pohody. Tipy ze závěru každé kapitoly mohou pomoci.
Dnes se můžeme na pár dní i týdnů „zavřít do kláštera či na faru“, aniž bychom se museli účastnit exercicií. Vyhořelá hrdinka tohoto příběhu však zvolila pro své „znovu zažehnutí“ duchovní cvičení. Čím více se blíží čtenář/ka ke konci, tím více zaplňují stránky víra, Bůh a modlitby.
Nečekejte květnatý román či napínavý thriller. Život v klášteře není ani dobrodružný, ani vzrušující. Tedy pokud zrovna nečtete Umberta Eca nebo Ellis Peters :o). Má svůj řád, který se denně opakuje. Na čtenáře, či spíše na čtenářky, tak nečekají žádná překvapení či nenadálé zvraty.
Útlá publikace má ale co říci všem. Mnohé mámy se v líčení rodinných trampot určitě najdou. Každá kapitola je navíc ukončená radami, které mohou uposlechnout ženy i muži jakéhokoli věku, stavu či vyznání. Najdete zde prvky hygge, mindfulness i komunikační psychologie.
Natěšila jsem se na začátku, ale nadšení pomalu vyprchávalo....dočetla jsem, neublíží, nenadchne...spíše pro věřící..
První kapitola dobrá, zbytek mě nebavil. Nic se tam nedělo. Hrdinka nahodile komentuje nahodilé jevy (vybrané řádové sestry, věty z přednášek, věty z rozhovorů,..), bez vzájemné souvislosti. Asi ve stylu: Ráno jsem šla na snídani a tam byla Marie, ta mi přišla velmi sympatická, přihlásila jsem se dobrovolně k mytí nádobí. Po snídani se mě Lucy zeptala jak se mám a povídala mi o typologii osobností podle Junga, uvědomila jsem si, že to na mě sedí. Cestou na přednášku jsem přemýšlela o mých dětech, a na přednášku jsem dorazila pozdě. Tam nám pater povídal o managementu času, došlo mi, jak špatně si vedu. (...)
Knížka mě na začátku strhla. Asi do dvou třetin jsem četla velmi rychle, pak jsem se ale zasekla a už to nešlo tak rychle. Nicméně jsem se pobavila (ironické poznámky, co tak člověku při pohledu na jiné lidi přijdou na mysl, ale nemá odvahu je vyslovit; přesný popis situací, které přináší život s malými dětmi,...) a poučila.
Autorka si klade za cíl přinést čtenářům (a zvláště čtenářkám) praktické rady, které mohou pomoci sladit duchovní život s tím všedním (minimalizování věcí v domácnosti, odvaha říkat "ne", rady pro efektivní rozhodování se, tipy pro duchovní život, doporučené vitamíny a potravinové doplňky pro zdraví a vitalitu :),...). Bohužel v těch 2/3 knihy už se ale vtipnost a lehká ironie vytrácí a postavy se stávají pouhými držáky pro prezentaci těchto rad.
Literárně to teda podle mě není úplně dokonalé, ale myslím, že kniha může opravdu pomoct především mladým a středně mladým mámám od rodin srovnat si priority a udělat čas pro sebe.
Originálně pojaté předání tipů, jak se duchovně rozvíjet, jak zvládat roli ženy, manželky i matky, jak si vylepšit timemanagement a další. Spousta praktických podnětů, které se hodí do života matky na plný úvazek v mnoha směrech. Hvězda dolů za trochu moc šroubovitě vkládané myšlenky do děje, ikdyž se mi způsob zpracování líbí. Jen to bylo někdy až moc " na sílu" a ubíralo to uvěřitelnosti příběhu.