Maminka
Jaroslav Seifert
![Maminka Maminka](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195354/maminka-195354.jpg?v=1392495446)
Nositel Nobelovy ceny za literaturu napsal svou sbírku zpěvné intimní lyriky už jako zralý, zkušený a známý básník v roce 1954. Půvabné vzpomínky na dětský svět a na maminku, která dokázala udělat domov krásným, oslovily nejednu generaci. Prosté a jednoduché verše (např. Maminčina kytice, Mlýnek na kávu, Všední den, Dědečkův pohřeb, Vjí, Krabice na čaj, Domov... ) opěvují nejen dětství, ale především dobrotu, krásu, práci i únavu maminky a mluví ústy básníka za mnohé z nás.... celý text
![TaLu TaLu](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/94051/m_talu-jbv.jpg?v=1540998401)
Krásná slova.
Slovy zachycené to, co někdy ani zachytit nelze.
Emoce.
Nikdy nezapomenu na to, když báseň z této sbírky recitovala nejmladší dcera.
![edith79 edith79](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36203/m_edith79-VYK.jpg?v=1693892109)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Něco úžasného. Téměř všechny básně z této sbírky jsem uměla jako žákyně základní školy nazpaměť. A ještě dnes si jich spoustu pamatuju a pořád stejně mě dojímají. Škoda, že pět hvězdiček je maximum, tohle je na víc.
![kikibo kikibo](https://www.databazeknih.cz/img/users/89_/89434/m_kikibo-6PF.jpg?v=1555314778)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Povinná četba k maturitě, četlo se to pěkně, rychle, ale vlastně nevim o co tam jde, tak doufám, že si to nevytáhnu
![esussi esussi](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45708/45708-bcg.jpg?v=1392376908)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherná sbírka básní, které se jenom navenek tváří, že jsou pro děti. Ale je to jako s Malým princem. Člověk ty básničky pořádně pochopí, až když je trochu starší. A nestyďte se, pokud vám sem tam ukápne slzička dojetí...
Moje nejoblíbenější vždycky bývala Tatínkova dýmka.
Obláček namodralý
tiše se rozplýval,
to, co jsme milovali,
milovat budem dál.
![Karolína18 Karolína18](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi pěkné básně, které musí potěšit snad každou maminku. Ideální na svátek matek. Když se dobře odrecitují kdekoho rozpláčou. Nejraději mám Kytičku fialek a Maminčinu kytici.
![MartinaF MartinaF](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34964/martinaf-X8R.jpg?v=1540824179)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherné lyrické básně plné lásky k jedné osobě - k mamince. Ale není to jen maminka, kterou opěvuje - jsou to i dálky a touha po dobrodužství, vzpomínky na dětství, kdy rodina nebyla příliš bohatá, ale bohatství právě spočívalo v rodinné soudržnosti.
![aninka32 aninka32](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jsem moc rada, ze nam pani profesorka zadala tuto knihu, jako povinnou cetbu. Zaujaly me predevsim krasne procitene verse. :)
1925 | ![]() |
1999 | ![]() |
1950 | ![]() |
1984 | ![]() |
1952 | ![]() |
Ke knize jsem se vrátila po letech a přečetla ji z úplně jiného zorného úhlu. Jde ji očima náctiletých pojmout jako vzpomínky autora na jeho dětství, prožité v chudobě, přesto však šťastně. Člověk však po letech stejné verše vnímá jinak - jako niterný projev nejhlubších emocí, kterými je vyjádřena láska, obdiv, vzpomínky a také nejhlubší smutek nad odchodem milované maminky a prázdnotu, kterou dost dobře nelze vyplnit. Kniha mě velmi zasáhla a dojala.