Vidět Delfy a zemřít
Lindsey Davis
Marcus Didius Falco série
Císařský Řím ožívá… V dalším detektivním příběhu ze starověkého Říma se Falco s manželkou Helenou vydávají na cesty. Zájezdy za krásami a památkami Řecka byly mezi římskou smetánkou oblíbené už před dvěma tisíci lety. Falconova dovolená je však ryze pracovní. Nekalé praktiky cestovních kanceláří a především nevysvětlená úmrtí mladých žen ve vyhledávaných řeckých destinacích jsou hlavním důvodem, proč Falco zavítá do Olympie, Korintu, Delf a Athén. Vidět Delfy a zemřít by nemělo platit doslovně. Další příběh z řady vtipných antických detektivek, v nichž ožívá každodenní Řím po roce 70. A protože je Marcus Didius Falco nepokojná duše, informátor pracující často v císařských službách a řešící pestrou škálu zločinů, čtenář se ani chvilku nenudí.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2011 , BB artOriginální název:
See Delphi and Die, 2005
Jedna z těch povedenějších autorčiných knih, i když kupodivu není z Říma. Především ta část o olympijských hrách pobaví a přinese zcela jiný pohled, než jaký by čtenář čekal. To samé platí i o provozování věštíren. Těch informací by mohlo být i víc na úkor všelijakých rozvláčných popisů postupu vyšetřování. naštěstí to tentokrát vše zachrání perfektně vygradovaný závěr.
Už je to docela dost let, kdy jsem si přečetl nějaký román o Falcovi, takže jsem se logicky bál, jestli si vybavím důležité postavy a jestli mě to bude stále bavit. Uff, vše je v pořádku. Knížka je zábavná a ačkoliv děj a pátrání plyne hodně pomalu, stejně se nebudete nudit, protože hlavní postava a členové jeho skupiny Vás prostě nenechají na pokoji. Turismus v dobách starého Říma to holt neměl jednoduché, zvláště když někteří zákazníci padali jako mouchy.
Skvělé: podle mého asi nejsvěžejší (až na závěrečnou výjimku), nejživější a nejzajímavější ze série. Objevovat starověké Řecko (zejména Olympii, Korint, Athény) v prvním století našeho letopočtu je úplná lahůdka. Zejména s cestovkou (vězte že komplexně vzato bylo ještě hůř než dnes)...
Autorka prokládá děj citáty z nejstaršího průvodce vůbec - Pausániovy Cesty po Řecku.
Tak dobře napsaná postava , jako je Markus Didius Falko, celým srdcem říman, republikán, zodpovědný otec a i po letech stále zamilovaný mažel(to mě už začalo trochu vadit), tak vtipný, sarkastický soukromý detektiv. Plnohodnotný člen společnosti, a přece jdoucí vlastní cestou. člověk s nohama na zemi a hlavou v oblacích, tak ten by si zasloužil rozhodně lepší detektivní příběh než takto sračkoidně zakončený průměr.
Falco jede do Řecka zkontrolovat Helenina bratra a při té příležitosti pátrá po vrahovi klientů jedné cestovky. V tomto díle tedy podrobně poznáme starověké Řecko i systém cestovních kanceláří starověku.
Úžasná kniha. Jsem moc ráda, že jsem se k Falcovi, Heleně a jejich rodině vrátila. Jejich putování po Řecku bylo inspirující. Pátrání bylo napínavé, pravda byla odhalena a závěr byl velmi překvapivý.
Asi přejdu na vegetariánskou stravu...ne, vážně. Ten konec mi přišel trochu absurdní (na druhou stranu se divím, že jsem to vlastně nečekala).
Falco tentokrát vyráží za krásami Řecka, aby zjistil, kdo vraždí klienty cestovní kanceláře Sedm divů. Největší vzrůšo zažije v Olympii při zápase se šampiónem a také ho čeká návštěva orákula. Autorka se zaměřila na přiblížení řeckých památek, zápletka je taková nic moc. Chyběly mi přestřelky s Petroniem, který zůstal v Římě.
Řím starověký Řím historické detektivky
2002 | Ztracené stříbro |