Sestry
Bernard Minier
Martin Servaz série
Květen 1993. Začínající policista Martin Servaz se účastní neúspěšného vyšetřování dvojnásobné vraždy sester oblečených v šatech k prvnímu svatému přijímání. Místo činu nápadně připomíná scénu z knihy Erika Langa, známého autora thrillerů, kterého se však nepodaří usvědčit. O pětadvacet let později je Servaz povolán k vyšetřování záhadného úmrtí v domě stejného spisovatele. Podaří se najít souvislost mezi oběma případy a dopadnout vraha?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , XYZ (ČR)Originální název:
Soeurs, 2018
Jako vždy na 1, přečeteno jedním dechem. Zpočátku jsem byla trošku zmatená, že se vrací zpět v čase, posléze jsem pochopila. Ale za mě parádní knížka, strhující.
Ze začátku byl děj trochu nepřehledný, protože se střídají různá léta, ale potom to bylo zase napínavé, jak jsme u autora zvyklí. A když už vám dojde, co se asi stalo, ještě to není všechno.
Tak za mně teda nejslabší kniha celé série.Jeden případ a hrozně rozvleklý, zamotaný.Kdo je vrahem není těžké uhodnout a přitom se to tak natahovalo, zamotávalo.Na další knihu se ale těším a doufám, že už to bude zas ten " starý, dobrý" Minnier :-)
Moje prvotina od autora...knížka byla zajímavá, četla se dobře, trochu zamotané, rozuzlení?...no čekala jsem asi víc...určitě jsou lepší, ale i horší knihy...každopádně zkusím od autora i jinou knihu.
Četlo se to dobře, příběh byl dobře zamotaný. Konec na mě působil tak, že bude další pokračování s Martinem.
Hadí spisovatel s fanatickými obdivovateli? Neschopnost identifikovat oběť vraždy kvůli rozbitému obličeje? A ten závěr - pomsta svou vlastní smrtí? Autor čtenáře fakt podceňuje. Bylo to ještě horší než Zkurvenej příběh. Sbohem Bernarde Miniere.
Opět velice dobrá, povedená a čtivá kniha. První polovina knihy, kdy se Servaz vrací do minulosti a popisuje začátky možná trochu pokulhává. Od poloviny do konce je kniha opět excelentní. Minier opět nezklamal.
Minier nezklamal... Znovu se mu podařilo napsat úžasnou knihu. Sice čtenář tuší kdo je vrah ale to mu vynahradí dokonalé poskládání příběhu a plno zvratů.
Jako vždycky zamotaný od začátku do konce. Ještě pár dílů a Martin nebude mít žádnou hodnost. Co díl, to inspekce policie.
Jako všechny ostatní knihy od Bernarda Miniera, i tato se čte sama. Navíc autor přidal nový aspekt, retrospektivu z jednoho z prvních Martinových vyšetřování. Takže tentokrát má příběh jiné schéma, což je určitě plusový bod. Na druhou stranu fanoušci Hirtmanna můžou být zklamaní, že se kniha netočí kolem něj. Každopádně i tak se určitě nudit nebudete. Těším se na další díly.
Poutavě napsané, sice čtenář celou dobu tuší kdo je pachatel, ale postupné odkrývání případu a konečné poznání bylo úžasné
Napínavá a dobře čtivá kniha, stejně jako od stejného autora Tma nebo Mráz. Už se těším až si přečtu další Minierovu knihu Kruh ????
Za mě docela fajn. První půlka mě bavila podstatně méně a tak ubírám jednu hvězdu, druhá půlka už byl můj dobrý a starý Martin:) Každopádně kvituji jako dobrý nápad spojit minulost se součastností. Ale ano, Minier píše čtivě:)
Minier nezklamal, kniha je výborná. Lehce otočil kormidlo příběhu jiným směrem, ale myslím, že to celé sérii jen prospělo.
Všechny díly s policistou Servazem zbožňuju a ani tenhle mě nezklamal. Velice se mi líbilo, že se děj vracel do policistovi minulosti :). A rozuzlení vražd jsem do poslední chvíle nečekala.
Bohužel jsem tuto knihu četla jako druhou od autora, tedy ne chronologicky a asi to byla velká chyba, protože mi ne a ne přirůst postava vyšetřovatel k srdci. Je to logické, neprožila jsem s ním postupně jeho velké životní zvraty a bohužel si ještě vyspoilerovala předchozí knihy. Takže (asi) poučena.
Ale k samotné knize. Jak již bylo psáno níže, spojení minulosti a přítomnosti je skvělý nápad a knihu ozvláštnil. Nejenže člověk lépe vnímal vývoj jednotlivých postav, ale také změny ve vyšetřovatelských postupech a vývoj společnosti celkově. Bohužel hlavní příběh byl trochu překombinovaný, což by mi úplně nevadilo, kdyby byly motivace jednotlivých členů více uvěřitelné. Velmi mě tedy mrzí, že v knize nebyl více vyobrazen pohled jedné z postav (viz ono záhadného úmrtí v domě), myslím, že by to knize dodalo na uvěřitelnosti. A závěrečná scéna? Upřímně, kdo to nečekal? Pokud se v předchozích knihách dělo to, co člověk čte v této knize o minulosti, je trochu divu, že Martin není víc obezřetný. Autorova snaha za každou cenu dělat z Martina trpitele mi ale vadila, myslím, že to bylo zbytečné a více by knize slušel jiný konec. A ještě jedna věc mi velmi vadila, ale to je asi můj osobní problém, ale nemám ráda, když autor přes hlavní postavu prezentuje přespříliš své názory a vytváří morální apel na čtenáře. Neustále lamentování nad dnešní dobou, dobou techniky, robotů a mobilů... Když jsem se zaměřila po dočtení na autora, už jsem ty dvě postavy (autor-Martin) nemohla oddělit, jak bych si přála. Znělo to trochu, jak když starší generace kritizuje současnou dobu před televizí.
Bohužel hlavní postavu příliš srovnávám s Harrym Holem, který je pro mě víc charismatický, inteligentní, přirozený ve svých názorech, a dokonce trpí tak nějak přirozeněji? Ale jinak mě velmi příjemně překvapilo, kolik maličkostí a vědomostí autor do knihy vložil. Je vidět, že má mnoho načteno (o hadech, vyšetřovatelských postupech, forenzní vědě, umění apod) a že již něco odžil, bohužel té kritiky na mě bylo přespříliš. Působil na mě Martin trochu jako morous. Velkou část děje jsem však netušila, kdo je vrah a knihu téměř do konce hltala plnými doušky. Posledních 30 stran pro mě sice byly zbytečné, překombinované a knize spíš uškodily, ale jinak jsem, si knihu užila.
Příště zkusím druhý díl a snad mi Martin nakonec k srdci přiroste...
P.S.: Nádherná obálka!
vraždy Francie francouzská literatura napětí sérioví vrazi
Neviem teda..od Miniera by som čakala väčšie napätie.mala som pocit, že ten prípad sa nejak sám vlečie, žiadne veľkolepé odhalenia atď,všetko sa vyjasnilo na pár stranách akoby odrazu a mám pocit, že tú poslednú scénu s Gustavom si mohol autor odpustiť.predpokladám, že pokračovanie zas nadviaže nejakým spôsobom na Hirtmanna.uvidíme.táto kniha sa síce čítala pomerne fajn ale nijak extra ma neohromila a ani som od prekvapení nehíkala ako to mám vo zvyku :)