Máslo na hlavě
Jana Bryndová
Třiatřicetiletá mírně neurotická překladatelka Dana o sobě často pochybuje. Situace, ve kterých se ocitá, se obvykle vyvíjejí úplně jinak, než sama očekávala, a často končí fiaskem… Chce žít podle svých představ… ale věc se jí vždycky nějakým způsobem vymkne z ruky... Dana tuší, co by neměla dělat, a přesto se do toho pouští. Neustále ji pronásleduje pocit, že má máslo na hlavě. Nikdy neprožila déle trvající citový vztah, po kterém tak touží. Jednoho dne potká muže s poetickým příjmením Krásný a kolotoč bláznivých příhod se naplno roztáčí. Daninými spoluhráči v absurdních situacích jsou její dominantní matka, která vymýšlí jeden nesmysl za druhým a dceru neustále kritizuje, homosexuální kamarád Roman se sklony k depresím, pijanka Irena, zahraniční studentka Adéla a potrhlá sousedka. Ti všichni různým způsobem prožívají podobné komické historky jako Dana.... celý text
Velmi příjemná pohodová kniha o životě mladé ženy, která by se ráda usadila. Četla jsem před 10 lety.
Místy komický příběh mladé ženy, která překročila 30, dosud neprožila vážnější vztah, sama o sobě dost pochybuje, ale je odhodlána žít, tak jak si vysnila. Jednoho dne Dana potká muže s příjmením Krásný. To snad bude konečně ten pravý! Dana se dostává do víru bláznivých příhod, v nichž nezanedbatelnou roli hraje i její rodina a kamarádi. A každý ví, co by pro ni bylo nejlepší. Kniha pro chvíle odpočinku.
Oddechová, poměrně předvídatelná, že jsem často spíš "rychločetla" s přeskakováním slov/vět. Naštěstí konec nebyl přeslazený happyend. Hlavní hrdinka mě moc nebavila, nechápala jsem její chování vůči sobě ani okolí. Kniha mi přišla spíš smutná než komická.
Tak vůbec nevím, jak tuhletu knížku vlastně ohodnotit....vůbec nechápu, jak to mohl někdo vydat. Jak na tohleto proboha autorka přišla? Vtipného vůbec nic, spíš depresivní, ty postavy povahově naprosto neuvěřitelné a ti rodiče, to snad není možné tohle vymyslet.
Knihu jsem se rozhodla koupit proto, že na obalu bylo napsáno, že se hlavní hrdinka bude ocitat v komických situacích. Říkala jsem si, že zkusím něco na odlehčení. Nějakou změnu než detektivky a fantasy. To jsem se ovšem šeredně spletla. Kniha byla nudná, nic komického se v ní neodehrávalo a byla úplně o ničem a skončila nijak. Jednu hvězdičku dávám za to, že se to dalo jakš takš přelouskat, ale četla jsem ji pěkně dlouho, než jsem se dobrala konce. Rozhodně nedoporučuji.
Kniha prezentovaná jako humorná novela mne nedonutila k úsměvu ani jednou. Zásadní problém s tímto příbehem byl ten, že jsem nezískala k hlavní hrdince vůbec žádné sympatie. Příběh bych popsala spíše jako depresivní. Dočetla jsem pouze proto, že jsem zrovna neměla číst co jiného.
Humorný příběh ženy, která i po třicítce nemá chlapa a to, že zůstala sama se snaží brát statečně
Milostné eskapády nezadané třicátnice. Ona je předkladatelka, má kamaráda gaye a kamarádku stalkerku. A ano. Je tu ještě pan Božský (pardon Krásný). Ona ho má ráda, on jí ne. Ona má ráda ji, ona jí ne. Tak a to je asi v kostce všechno.
Další knížka o neurotické třicítce, co nemá plnohodnotný vztah a samozřejmě, že ji to ničí život. Nesmí chybět ani kamarád homosexuál a přítelkyně alkoholička :-D Vlastně se nabízí otázka- proč jsem to vlastně četla, když už předem vím, jaké to bude? Asi zvědavost, že by to konečně mohlo být něco jiného…
Je to nenáročná knížka na dovolenou či k odpočinku. Vřela doporučuji, protože se u ní člověk opravdu zasměje.
třicítka (věk)Autorovy další knížky
2002 | Máslo na hlavě |
2008 | Ani ryba ani rak |
2006 | Nechci rajskou, chci lásku |
Připadá mi, že tomu lehce chyběl děj, ale styl psaní mi sednul jako ulitý.