Mata Hari: Vycházející slunce Paříže
Eva-Maria Bast
Životopisný román přibližuje osudy tajemstvím opředené tanečnice známé jako Mata Hari, jejíž pravé jméno znělo Margaretha Zelleová (1876–1917). Narodila se v Nizozemsku, nějakou dobu žila s manželem na Sumatře a po rozpadu manželství zakotvila v Paříži. Na veřejnosti vystupovala jako dcera vznešeného bráhmana a svůj životní příběh vyšperkovala mnoha neuvěřitelnými příhodami. Netušila, že její poslední role svůdné německé špionky ji nakonec přivede až před popravčí četu.... celý text
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 2023 , Ikar (ČR)Originální název:
Die aufgehende Sonne von Paris, 2022
Tak toto bylo zklamání. Těšila jsem se na špionku a v podstatě je celá kniha o milostných avantýrách. Na konci knihy je na jedné straně zmíněna její špionážní činnost.. Tohle se nepovedlo.
Mata Hari a jej príbeh. Musím povedať, že tento štýl mi jednoducho sedí.
Ale teda toto som asi nečakala. Mata, žena, ktorá ako matka príde o dieťa, o ďalšie ju pripraví jej manžel, odchádza.
Aj vďaka klamstvám a vymysleným príbehom o svojom živote sa dostáva na miesta a do spoločnosti, o akej sa jej ani nesnívalo.
Pre mňa bolo šokom, že naozaj vliezla do postele s každým, kto o to stál.
A čo jej práca? Aj to bola len obyčajná lož?
A čo jej skutočný život? Bol v ňom aspoň kúsok pravdy alebo uverila svojim vlastným klamstvám? Prečo potrebovala v živote toľko milostných afér? A kto jej v tom živote skutočne chýbal? Naozaj bola len obdivovaná alebo aj nenávidená?
Ak chcete dostať odpovede, siahnite po tejto knihe a neoľutujete :)
Čekala jsem větší pecku, o špionáži jsem se nedočetla téměř nic. Ale bylo to jednoduché a čtivé.
nenadchlo, neurazilo - taková příjemná oddechovka. Čekala bych ale, že se zde dozvíme víc o její špionážní činnosti a tragickém konci, což bylo na konci poměrně dost odbyto.
Kniha Mata Hari nebyla tak úplně o Mata Hari. Čekala jsem, že román se zaměří především na dobu, kdy byla špiónka, místo toho se o této etapě dovídáme stroze v doslovu. Mata Hari byla v románu vykreslena jako přerostlé rozmazlené děcko, které dosáhlo svého vždy pomocí milostných afér a movitého majetku svých milenců. Její osudové lásky vždy skončili
rychle na zdánlivých maličkostech. Kdyby to byla osudová láska, jak vždy líčila, tak snadno by se nevzdala. Většinou se jí už daný milenec nehodil nebo jí omrzel. Velká pozornost byla věnována právě zástupu milenců Mata Hari. Čtenář se tak dovídá o vlivných osobnostech doby a jejich zásluhách. Kniha byla čtivá, ale byla jsem zklamaná, protože jako sonda do života Mata Hari, neobstála.
Poprvé a velmi nerada, zde musím napsat, že kniha Mata Hari mě velmi zklamala. Čekala jsem životopis tajné špionky a našla milostný román plný luxusu, mocných mužů a milováni.
Životopis to příliš nebyl, spíš beletrie na letní odpoledne.
Lehkým perem popsané to úspěšnější a příjemnější ze života exotického motýlka.
Nenáročné, odpočinkové, líbilo.
Obálka knížky je krásná,ale o příběhu se to už říct nedá.Jsme z ní trošku zklamaná,protože v celá knížka je o tom,že Mata Hari si myslí,že ona je nejlepší.Přečtu i další knížky od autorky,doufám,že ty už budou lepší.
Těšila jsem se, že si přečtu něco o špionážní činnosti Maty a byla jsem zklamaná. Celá kniha byla o tom, že milovala luxus, mocné muže a sex. Některé vztahy byly i smyšlené.
Abych pravdu řekl, celou dobu to byl spíš jako bedekr po Evropě, i když detaily o čokoládě, palácích apod., zajímavé byly. Myslel jsem si, asi chybně, že budou spíše popisky její špionské kariéry.
Nenadchne ani neurazí...
Těšila jsem se na knihu, ale historie povrchní a příběh pohádkový tisíc a jedna noc - životopisný román si představuji trochu jinak ...
životopisné, biografické romány Mata Hari, 1876-1917
2023 | Vanilkové dny |
2023 | Mata Hari: Vycházející slunce Paříže |
2024 | Cukrové roky |
2023 | Kráľovná |
2025 | Skořicové sny |
Běžně nečtu historické biografie, takže popravdě nevím, jestli je mé hodnocení příliš relevantní. Po knize jsem sáhla čistě kvůli tomu, že se zajímám o orientální tanec a Mata Hari byla známá právě jako "orientální tanečnice". Ve skutečnosti měl její tanec se skutečnými orientálními tanci zřejmě málo společného, ale i tak jsem doufala, že kniha bude více o tanci. Bohužel o jejím tanci se nedozvíme skoro nic kromě toho, že tančila skoro nahá. Jak se ten tanec, ze kterého byli všichni paf, naučila, ani jak vlastně vypadal, se nedozvíme. Jen díky nějakým svým předchozím znalostem tohoto období tuším, že její tanec byl přijat tak nekriticky, z velké části proto, že ho opatřila nálepkou "made in India" a Evropa tehdy po nově objevovaných indických tradicích a východní filozofii hladověla, čehož zneužívali různí podvodníci, mezi nimi i Mata Hari. Tohle ale pro autorku očividně nebylo podstatné téma. Místo toho drtivou část knihy zabírají popisy luxusních restaurací a hotelů, kde se Mata Hari schází s vlivnými lidmi na snídaně/obědy/večeře, bezduše s nimi klábosí a manipulativně jim pochlebuje, obtáčí si je kolem prstu a ti se v její přítomnosti chovají jako primitivové myslící pouze na jedno (ledaže v ní muži viděli jen luxusní prostitutku, ačkoliv ona sama se považovala za svůdnou umělkyni - ale tuto otázku kniha nezodpovídá). To, že román zahrnuje pouze umělecké období Matina života před válkou a o její špiónské "kariéře" za války se pouze krátce zmiňuje epilog, už bylo napsáno v jiných komentářích.
Přitom samotný začátek vypadal slibně... Mata Hari mi byla zprvu celkem sympatická, později jsem ji aspoň dokázala jakž takž chápat, ale ke konci už z ní zbyla jen nesympatická do sebe zahleděná zlatokopka. Na druhou stranu nějakou osobnost si po přečtení knihy pod jménem Mata Hari dovedu představit, takže úplná hrůza kniha určitě není. Navíc se to četlo rychle a snadno. Bohužel mě ale kniha neuchvátila a už můžu jen spekulovat jestli je to vinou autorky nebo mojí špatnou volbou žánru.