Bez duše

Bez duše
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366585/bmid_bez-duse-eFs-366585.jpg 4 298 298

Matěj Mlynář série

1. díl >

Přes den pracuje Matěj Mlynář jako knihkupec. V noci je tu ale pro ty, kteří se ocitli v nesnázích a nemají se na koho jiného obrátit. Během podzimního večera vyhledá Matěje i Marta Kučerová. Mladá žena, která potřebuje ochránit před bývalým přítelem. Ten se nechce smířit s rozchodem a pronásleduje ji na každém kroku. To, co Matěj považoval za další rutinní kšeft, se brzy změní v drsnou hru bez pravidel. Jde mu náhle o holý život i o vlastní duši.... celý text

rilajaan
29.03.2020 4 z 5

Kniha se moc dobře četla, byť bylo možná trošku neskutečná. Pan knihkupec/detektiv byl asi superhrdina, jinak nevím jak by to vše přežil. Ale bylo to fajn odpočinkové čtení.

Buchtolap
29.03.2020 4 z 5

Kniha se odehrává doslova na mém prahu. Co se týče událostí viděla bych to spíše na sci-fi detektivku, protože si vážně nedovedu představit, že by se něco podobného tady u nás v zapadákově dělo! Kniha se četla vážně dobře a sypalo se to, nebylo žádné hluché místo. Jen jsem si cca ve 3/4 knihy říkala, co ten Mlynář blbne, vždyť po těch mnoha rvačkách by měl sotva chodit, natož běhat nebo vyvíjet jakoukoli větší aktivitu.
Až na tu přemíru pestnich soubojů se mi kniha líbila a těším se na další díl ????

Kočičáci
25.02.2020 4 z 5

Bývalý policajt, toho času knihkupec (přes den) a soukromé očko (ve dne i v noci), to je Matěj Mlynář, který se snaží vyvážit nespravedlnost v Jindřichově Hradci. Když jeho klientka přijde o život, Matěj se pustí po stopě a postupně rozkrývá mafiánské podsvětí jihočeského maloměsta. Utrží u toho tolikrát přes "tlamu", že by se za to nemusel stydět ani Harry Hole s Joonou Linou dohromady, ale posilněn notnou dávkou alkoholu jede jak mašina až do konce.
Dokonalé to nebylo, ale dobře se to četlo, navíc byl Matěj sympaťák... tak se těším na další díl.

katerina5544
09.02.2020 5 z 5

Vynikajici detektivka. Ctiva a zabavna. Tesim se na dalsi dil. Mlynar je sympatak :)

martin9929
02.02.2020 5 z 5

Pěkné a napínavé čtení. Určitě si přečtu další díly.

Lamanai
28.01.2020 3 z 5

Nejdříve kladné stránky. Pěkně se to četlo. Hlavní hrdinové jsou sympatičtí a je vám s nimi v tom příběhu dobře. Kniha má skvělý soundtrack, jestli v Jindřichově Hradci opravdu v každém podniku hrají tak dobrou hudbu a ne FM rádia jako v Plzni, asi se tam odstěhuju :-D Teď k tomu, co mě mrzelo. Nikterak originální kriminální zápletka. Nelogické jednání postav v některých situacích (nechci ale prozrazovat děj). Horší uvěřitelnost některých dialogů, zejména u dětských a teen postav. Převaha dialogů je skvělá z hlediska dynamiky, ale nepřítomnost popisnějších pasáží ubírá na geniu loci a také na hloubce emoce, na které by kniha chtěla hodně stát. Hlavní hrdina jako rozervaný alkoholik taky není moc originální. A zase ta všude omílaná neschopná policie a jeden vyděděný spasitel, to snad ani nemuselo být. Za mě ale přesto svěží vítr do současné, dosti zabahněné krimi scény. Podobných chyb se totiž nedokáží vyvarovat ani nositelé velkých jmen současné krimi literatury, a to hovořím i o těch zahraničních, světově uznávaných. Na druhý díl jsem slyšel samou chválu, tak od něj mám zvýšená očekávání, stejně jako se celkem těším na společnost některých postav :-)

Allla9
23.01.2020 4 z 5

Česká detektivka, se svérázným soukromým detektivem Matějem Mlynářem, mě mile překvapila. Další pokračování si určitě přečtu.

michaela8238
19.01.2020 5 z 5

Napínavá, čtivá. Přečetla jsem ji za dva večery a bylo mi líto, že je konec. Hned jsem objednala další díl.

orinka3
29.11.2019 2 z 5

Asi už jsem zmlsaná. Čtu, a pořád mi to něco připomíná. Což mi kazí zážitek. Jakoby se autor snažil přizpůsobit těm zahraničním úspěšným. Jakoby se teprve hledal. Moc mě to nenadchlo, taková průměrná česká detektivka, která až moc stojí o čtenáře a přizpůsobuje se tomu, co se mu líbí. Žádná nadstavba nad obyčejným příběhem. Nic nenutí čtenáře, aby si trochu polámal hlavu. Všecko má pohodlně naservírované. Je tu i obvyklé klišé - neúplná rodina, dcera, milostný život. Že bych u toho byla napjatá, ani omylem.

ctenarkaEva
09.11.2019 2 z 5

Těšila jsem se na současnou českou detektivku. Četla se dobře, ale čekala jsem přece jen něco trochu víc. Kniha je nabitá rvačkami a na můj vkus častými vulgárními slovy, ale někomu se naopak může zdát, že to k tomuto žánru sedí. Z českých autorů detektivek se mi víc líbí knihy Michaely Klevisové a Martina Goffy. Přesto si určitě přečtu i další pokračování.

janina66
06.11.2019 5 z 5

Jedna z nejlepších českých detektivek, co jsem četla. Výborně se četla, Matěj byl sympaťák. Určitě si přečtu pokračování. Mohu doporučit k přečtení.

Knižní střípky
29.10.2019 3 z 5

Konečně jsem se dostala k přečtení této české detektivky a jsem velmi spokojená. Dostalo se mi příjemného příběhu z pera českého autora. Hlavním hrdinou je sympaťák Matěj Mydlář, bývalý policista, který po smrti své ženy pracuje v rodinném knihkupectví ( komu by nebyl sympatický ) a vychovává sám dospívající dceru. Jelikož se v něm policista nezapře, ve svém volném čase se věnuje, dá se říci, práci soukromého očka. A ta mu jednoho dne přivede do cesty mladou ženu Martu Kučerovou, kterou obtěžuje její bývalý přítel, alespoň dle jejích slov. Matěj se spolu se svým strýcem případu ujme. To, co vypadá ze začátku jako obyčejný rutinní případ, se ovšem velmi brzo zvrhne v boj o holý život.
Kniha se četla velmi dobře, lehce, příběh krásně plynul díky sympatickým hlavním hrdinům. Moc se těším na další díl ZAVÁTÁ SNĚHEM. S chutí si jej zase přečtu.

rajcatko
26.10.2019 4 z 5

Na prvotinu od Čecha dost dobrý. V globálním měřítku lepší průměr. Vůbec se nebráním dalším dílům, postavy jsou sympatické a příběh má hlavu i patu. A chválím dialogy v krátkých větách, kniha má díky tomu spád. Doporučuji.

rodak
22.10.2019 4 z 5

Máme dalšího českého neohroženého hrdinu.Na prvotinu výborný příběh.Budu se dál velmi rád shledávat s Matějem Mlynářem a jeho kouskama.

bagel
18.10.2019 3 z 5

Čekala jsem trochu víc, ale celkem tom šlo. Jsem zvědavá na druhý díl.

Olous1
17.10.2019 5 z 5

Tak to se četlo samo.Hlavní hrdina je sympatický, trošku víc pije alkohol:)a více se rve.Ale příběh je dobrý, kniha se čte opravdu dobře. Za mě doporučuji. Je to taková oddechová detektivka.

lenka666
16.10.2019 5 z 5

První kniha od tohoto autora a nezklamala.

V28
15.10.2019 4 z 5

Tak četlo se to fakt samo. Knihkupec a bývalý polda Mlynář je sympaťák, vlk samotář co má problém s chlastem a rodinkou - to už se tak nějak dá čekat předem. Případ zajímavý a tak jen to umístění do Jindřichova Hradce bylo trochu přitažené za vlasy. V každém případě si rád přečtu pokračování.

trudoš
23.06.2019 2 z 5

Jednu věc musím rozhodně pochválit - čtivost. Dozajista nebudete mít problém knížku slupnout jako malinu za jedno odpoledne. Ale pak už tu jsou z mé strany jen negativa. V první řadě je Matěj Mlynář přehnaně velkej drsňák, co v noci zachraňuje dámy v nesnázích a přes den vypomáhá mamince v knihkupectví. Cítil jsem v tom až moc velkou snahu o českou obdobu Jacka Reachera či Matthewa Scuddera. Jenže co funguje za velkou louží, v Jindřichově Hradci fatálně selhává. Navíc jak u něj, tak i u zbytku postav mi chyběla určitá chemie, která by z románu dělala něco víc, než jen špatnou epizodu ze seriálu Detektiv Martin Tomsa. Čímž se dostáváme k zápletce. Ta se sice rozehraje mile atraktivně, jenže někde ve třetině jsem si uvědomil, že děj místy působí až absurdně a táhne se jako žvejkačka. Přičemž ve výsledku mi vlastně bylo fuk, zdali hrdina odhalí, kdo za čím stojí.
Každopádně to nebylo úplně blbý a hlavně začátek byl fajn, ale kdyby autora někdo klepl přes prsty, tak by to možná bylo lepší.

berry-uska
09.04.2019 5 z 5

Bez duše se mi velmi líbila, je čtivá, je tam spousta zajímavých diskuzí a neočekávané situace, má to napětí a na českou detektivku velmi povedené, autor je mladý a pracuje na dalších dílech, což jsem nadšená :)