Matka sokyňa

Matka sokyňa
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433401/bmid_matka-sokyna-Ips-433401.jpg 4 28 28

Šokujúca autobiografická história rodiny z najvyššej bazilejskej aristokratickej spoločnosti, nedotknutosťou ktorej otrasú škandály. Je to Dallas alebo Denver made in Bazilej? Diane, vychovávaná guvernantkami, vyrastala v prepychovom, ale chladnom prostredí bez lásky. Keď sa zoznámi so Samom, synom bohatého bankára, a zakrátko nasleduje honosná svadba, upína k nemu všetky svoje dievčenské romantické sny. Už svadobná noc je však pre ňu trpkým rozčarovaním. Napriek tomu sa usiluje byť manželovi vzornou ženou. Neskôr však, keď zistí príčinu ich partnerského zlyhania, postaví sa na odpor a rozhodne sa požiadať o rozvod, čím sa vo svojich pomeroch spoločensky znemožní. Podarí sa jej vymotať z bludného kruhu a čeliť pokryteckej morálke? Autorka vo svojej knihe spomienok triezvo, ale veľmi sugestívne vykresľuje tragédiu svojho života a bezvýchodiskové postavenie ženy vo švajčiarskej spoločnosti v prvej polovici tohto storočia.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Die Frau des Geliebten der Mutter, 1990


více info...

Přidat komentář

pedroK
15.09.2024 5 z 5

Bylo to velmi čtivé. Dnes už bych po takové knize nesáhla, ale před 20 lety jsem to zhltla. Koho baví tady ty dramata lásky, závisti a intrik, dojde si na své.

kvetuse3368
09.09.2021 5 z 5

Přečetla jsem ji jedním dechem. Bohužel bohatí lide si dokáží moc ubližovat, tady i ti chudí, ale zde v té knize je to opravdu moc.


Kontryhelka
10.01.2021 5 z 5

Hezky čtivá kniha. Jen jsem kroutila hlavou, jak je všechno tohle možné. Proč tohle matka dělá své dceři? Bohužel to je realita, příběh určitě není vymyšlený. I toto se děje.

Zlatinka.Emilly
29.04.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, ne tak život, který Diane žila. Přemýšlím o tom, jestli je to autentický příběh samotné pisatelky, jejíž kratičký životopis na obálce knihy tomu nasvědčuje. Tuto knihu doporučuji, pěkně se četla a má co do sebe.

ElliMuffin
27.02.2018 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která vypráví o tom jak špatné lidské jednání, může zničit člověka psychicky i fyzicky. Za přečtení to za mne rozhodně stojí :)

Jessica007
30.06.2016 4 z 5

Koupila jsem si ji, když vyšla. Tehdy jsem byla mladá a měla hodně malou dceru. Román pro ženy, bavila mě.

Alseri
16.04.2016 5 z 5

Ani neviem, prečo som si kedysi dávno požičala v knižnici práve túto knihu, keďže obal a názov pôsobí ako zo zlej červenej knižnice. Ide pritom o príbeh založený na skutočnej udalosti. O tom, ako vám ego jedného človeka dokáže nielen zlomiť srdce, ale v podstate zničiť celý život. Biografia, ktorej depresívnu pachuť pridáva fakt, že tým človekom je vaša vlastná matka a že sled traumatických udalostí vôbec nebol nevyhnutný. Je to už vyše desať rokov dozadu, ale mnohé detaily z knihy si pamätám dodnes.

modranka
06.05.2013 5 z 5

Anotácia knihy je vcelku výstižná, no v žiadnom prípade nenahradí skutočný príbeh. Len treba pripomenúť, že novela je vlastne autobiografickým príbehom. Už dávno som nečítala niečo také dramatické a priam neuveriteľné. Príbeh je písaný v prítomnom čase, čo trochu uškodilo, ale určite neznížilo kvalitu deja. Zrejme ide o výňatok z denníkov autorky. Vôbec si neviem predstaviť manželstvo v trojici a navyše ak ide o vlastnú matku.
Podarilo sa mi vygooglovať pravé mená príbehu. Skutočné meno hlavnej hrdinky je Maria Staehelin, jej manžel (v príbehu ako Sam Falkenberg) bol Nicolas Schlumberger a matkou hlavnej hrdinky, teda milenkou Sama bola Elisabeth Vonder Muhll. Tu je celá genealógia: http://www.gen-gen.ch/STAEHELIN-VONDER+MUHLL/Elisabeth/1146718
Kniha nemá ani dvesto strán, tak ju ľahko prečítate jedným dychom. Tak trochu mi to pripomínalo obdobie a atmosféru A. Christie, len vražda chýbala.

Vlastula.P
01.04.2013 5 z 5

Na to, že jsem knížku četla uplnou náhodou a spíš ze zoufalství, protože byla jediná po ruce, nemůžu říct nic špatného. Klidně bych si ji přečetla znovu.

kika 13
20.01.2013 2 z 5

Moc se mi ta knížka nezdála.

p.stranska
19.11.2012 5 z 5

knížku jsem četla v roce 95 a dodnes si pamatuji, o čem to bylo...zvláštní, protože u spousty knih, které mají zde vysoká procenta oblíbenosti, si nepamatuji už po pár měsících ani název...proto dávám 5*

Val
21.02.2012 4 z 5

Kniha není špatná...ale ten příběh je totálně šílený.....

mumin63
01.02.2011 1 z 5

depresivnější věc jsem snad ještě nečetla