Zlatovláska
Ed McBain
Matthew Hope série
1. díl >
Ospalým floridským městečkem Calusou otřese zpráva o krvavé půlnoční vraždě manželky místního lékaře a jeho dvou dcer. Již během prvního dne po zločinu se zdá, že pátrání po vrahovi skončilo, ale s nenadálým přiznáním mladého Michaela není spokojena ani policie, ani právní zástupce manžela a otce obětí, advokát Matthew Hope který nás příběhem provází. Vytrvale obchází všechny osoby, které by s tragédií mohly byť jen vzdáleně souviset a nakonec právě on přispěje k odhalení vraha. Řešení je však tak tragické, protože hlavní vinu nese někdo úplně jiný... První vydání v českém jazyce.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2000 , BB artOriginální název:
Goldilocks, 1978
81%
"Hned ve dveřích mě zmrazila ta hrozná zběsilost," vykládal Jamie. "To, že ten, kdo to udělal prostě jen řezal a sekal...proboha, přišel jsem tam, já...panebože..."
"Já vím," řekl jsem
"Tolik krve," opakoval a začal zase vzlykat.
"Já vím, Jamie."
_____________________________________________________________________________
Parádní detektivka! Jde o první případ Matthewa Hopa. Manželka a dvě malé dcery kamaráda Matthewa jsou brutálně zavražděny. K vraždě se přizná syn kamaráda, ale policii ani Matthewovi na tom dost věcí nesedí. Nakonec je odhalen skutečný vrah. Příběh je taky hodně o nevěře. Je to hodně smutné, ale opravdu dobré. K přečtení doporučím.
Vynechat nebo alespoň částečně osekat milostné pletky hlavního hrdiny a bude to o třetinu kratší a hlavně čtivější. Neurazí ani nenadchne.
Dobrá detektivka od Ed McBaina. Místo 87. revíru je zde Matthew Hope, ale to ničemu nevadí. Alespoň vidíme i lidskou stránku života vyšetřovatele, v tomto případě spíše advokáta. Vrah je těžko odhalitelný až do úplného závěru.
Spíš než detektivka je tohle takový společenský román navíc silně telenoveloidní. Nicméně jako úvod do světa Matthew Hopea to je vcelku příjemné.
Úvodní detektivka ze série mimo 87.revír. Vypravěčem je právník podezřelého kamaráda, který se účastní vyšetřování ve spolupráci s místní policií. Doufám, že tomu tak bude v celé této řadě knížek. Zajímavá zápletka - její varianty byly vícekráte použity.
Není to špatná detektivka, ale také nic pro náročného čtenáře, velice rychle dokážeme odhadnout, co je lež a co ne, po přiznání Michaela je hned každému jasné, že se snaží jen někoho krýt. Spíš jde o to, jestli to trkne i právníka Matta či vyšetřujícího detektiva. Nejsou hloupí ani jeden, takže pátrají dále.
Navíc nás Matt nechá pohlédnout do svého nešťastného manželství. Konec není v ničem překvapivý.
Ale určitě se podívám po dalším díle, jestli tam nebude více napětí.
Jedná se o příběh, který nevypráví detektiv, ale právník, což je neobvyklé. Případ je celkem drsný, jelikož v něm figurují děti a to též nebývá zvykem. Jedná se o velmi krátký a rychlý příběh, ale mě to vyhovuje, na co dlouhé obkecávání. Jelikož moc postav se v knize neobjevovalo, nebylo překvapivé, kdo byl nakonec vrahem. Kniha mi přišla otevřená, když už spisovatel zapojil do knihy milostný a soukromý život hlavní postavy, měl ho také nějakým způsobem ukončit, ne to nechat otevřené.
Jako úvodní titul nové série detektivek je to poněkud... nepřesvědčivé. Ale to si renomovaný autor může dovolit a další části Hopeovské ságy jsou už lepší. Tři hvězdy.
Dlouho jsem váhala, kolik hvězdiček Zlatovlásce dám... detektivka to určitě není špatná, ale nic, z čeho bych se posadila na zadek. Nicméně panu McBainovi sbohem určitě nedávám, jeho styl psaní se mi celkem zalíbil.
Nenadchlo mě to. Hlavní hrdina mi vůbec není sympatický, což je samo o sobě nedobré. Navíc jsem přeskakovala vleklé popisy prostředí (v ději nejsou nijak důležité, dokonce ani pro navození atmosféry moc nefungují) a stejně tak jsem trochu rychločetla hrdinova milostná rozjímání. Bez toho by byla kniha tak o třetinu kratší. Vadila mi i ich forma vyprávění, snadno odhalitelná zápletka, nikde se nešlo do detailu. Byla to taková natažená nicneříkající povídka. Taky mě překvapilo, jak se v příběhu ochotně každý baví s právníkem a policie je tupá a všude druhá, aniž by ji to znepokojovalo. Nemít u postele první a druhý díl najednou, tak jsem asi s Matthew Hopem skončila, ale dám tomu ještě šanci. To jsou asi i mnohem lepší detektivní série.