Meč a píseň
* antologie , Emanuel Frynta , Václav Cibula , Vladimír Hulpach
Hrdinské báje staré Evropy. Pověsti starých časů. Jsou rozděleny podle států, ve kterých se odehrávají - Anglie, Balkán, Finsko, Francie, Irsko, Německo, Rusko a Španělsko. Každému státu je věnováno asi osm pověstí, které pojednávají většinou o činech odvážných, silných, statečných a moudrých mužů.
Jako dítěti se mi to líbilo, jako dospělá už to samozřejmě vidím trošku jinak, ale podle mne kniha splňuje, co má. Pro děti tak akorát.
Pro děti a začátečníky OK, jako dospělá bych /stejně jako Finskej/ taky dala přednost původnímu neupravenému znění. Na druhou stranu, takový velšský Mabinogi v nezkrácené verzi opravdu, ale opravdu moc ke čtení není...
Knihu jsem četla v rámci povinné školní četby a rozšířila mi obzory, co se evropských pověstí týče. Když jsem potom na knihu narazila v antikvariátu neváhala jsem a koupila si ji.
Na jednu stranu krásné převyprávění pro děti a mládež. (A kniha je dobře vyvedena a provedena.) Na druhou stranu ale... některé legendy jsou až příliš zjednodušeny a tu a tam rovněž vybírány jen určité pasáže. (Původní verze legend, proč si to nepřiznat, bývají zpravidla o něco naturalističtější.) (Tedy kromě toho, že také mnohem delší.) Snad to tak z hlediska výchovného i dobře, nevím, mně osobně to ovšem vadilo už jako klukovi. Výsledný pocit: nerozhodný. Nakonec jsem už jako kluk dal raději přednost těm surovějším, ale originálům bližším zpracováním - která zase ale jen tak snadno neseženete ve všech případech. Takže vážně nerozhodně.
mýty a legendy Evropa dějiny Evropy báje hrdinové dějiny pro děti a mládež
Finskej to napsal přesně a mám to úplně stejně jako Alix. Kdysi se mi skoro klepaly ruce vzrušením, když jsem tuhle knihu bral do ruky. To jsem ale historii neměl jako jedno z největších hobby. Zase na druhou stranu, podobné knihy mně k ní přivedly. Takže na jedné straně Artuš, Boewulf i Siegfried, vysloveně bájné osobnosti a na druhé straně už více či méně historičtí a literárně (kronikami) doložení skuteční lidé, v případě mého nejoblíbenějšího Rodriga de Vivar - Cida bez jakéhokoliv nadpřirozena. U Písně o Rolandovi jsem za nadpřirozenou považoval jenom jeho schopnost hlasitého troubení v horách a na vzdálenost mnoha kilometrů. Na druhou stranu - jak udělat z historické události pověst známe z vlastních luhů a hájů - třeba ony ženy, které položily na dno rybníka Škaredý svoje závoje a tím způsobily porážku královských v bitvě Sudoměře, protože se rytíři do nich při pokusu o pěší útok zamotali. A vlastně podobné pověsti na základě historických událostí vznikají dodnes, často se jedná jenom o tendenčně deformované nebo zcela vymyšlené události. Ty už ale zdaleka nemají tenhle půvab. Ale v dětství tahle kniha byla prostě něco. Jenom mi trochu vadily ty abstraktní ilustrace.