První čarodějovo pravidlo 2: Tři schránky Ordenu
Terry Goodkind

Meč pravdy série
1. díl >
Darken Rahl, mág, který se neštítí zadně ukrutnosti, již získal dvě ze tří schránek Ordenu. Kdyby se mu podařilo shromáždit všechny a nalézt klíč k jejich kouzlu, dokonce ani Richard, kterému Jeho otec kdysi dávno ukázal tajemství schránek, by nebyl schopen zabránit Rahlovi v naplnění jeho osudu… První čarodějovo pravidlo je tak vzrušující, že se z něj tají dech, je podáváno s přesvědčivou zručností velkého vypravěče. Je to nezapomenutelný román, který uchvátí čtenáře tak, jak to předtím dokázalo jen málo děl ze žánru fantasy. Je předurčen k tomu, aby se stal klasikou, a je pouze začátkem skutečně mimořádného cyklu fantasy...... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 1997 , ClassicOriginální název:
Wizard´s First Rule, 1994

Goodking píše furt hrozně kostrbatě, ale vyrovnává to výborným univerzem, zákonitostmi vztahů věcí i lidí a poselstvími, která z toho vycházejí. Z toho samého vychází i specifický humor, který způsobí čtenáři hysterický záchvat smíchu i během drastické scény vraždění a znásilňování.
Pravda, finále bylo trochu rutinní a Darken Rahl samotný je celkem plochý záporák, ale celkově vzato je to velmi sympatický rozjezd.

Slušné vyvrcholení dějové linie, jen mi tam pořád nesedí to popisné vyjadřování. Navíc mi přijde, že se autor někdy až vyžívá v popisech agresivních a krutých scén. Jasně, že to ozvláštní děj, ale všeho moc škodí - z autora to tak trochu dělá sadistu a některé popisné pasáže mučení zbytečně natahují a zpomalují děj.
Jinak si ale na knihu nemohu stěžovat. I přes některé chyby mám stále nutkání pokračovat ve čtení, abych zjistila, jak to dopadne... :-)

16.8.13 - druhý díl (Tři schránky Ordenu) byl o poznání lepší než první část (Zlověstný mág). Děj mě už dokázal více chytnout, místy jsem byl i příjemně napjatý. Autor měl i pár nových zajímavých nápadů, kterými celou fantasy ságu okořenil. Tuto druhou část hodnotím 75%.
2008 | ![]() |
1997 | ![]() |
2009 | ![]() |
2016 | ![]() |
1997 | ![]() |
(SPOILER) Naprostý vzor dokonalosti pro všechna epicky heroická fantasy ! Ani řádek nudy, neustálé napětí, které eskalovalo do maxima v legendárním úseku s mučením Richarda v rukou sadistické mord-sithy - tohle mělo docela šokující efekt a mistrně podaná - až absurdně šílená - brutalita má v příběhu svoji důležitost a opodstatnění a navíc ten děs z ní se podařilo na čtenáře přenést dokonale.
Autor chrlí skvělý nápad za nápadem, které perfektně zvyšují už tak velké napětí a spád. Například malíř James, který může malbou člověka zaklít, nebo kouzlo Darkena Rahla, díky kterému Richarda jeho přátelé uvidí jako nepřítele a nebudou mu rozumět a naopak. Takových skvělých nápadů a momentů je tady nepočítaně a na to, jaký má kniha rozsah, je až neuvěřitelné, kolik se toho tam povedlo narvat.
Rahl je padouch par excelance - všechny nabušené kladné hrdiny strčí do hrsti, je vždy nad věcí a deset kroků před nimi a cesta k finále je tak vygradovaná, že jsem celou knihu slupl za dvě odpoledne a musel jsem se vyloženě nutit, abych si odběhl alespoň na záchod.
Jako ano, najdou se i nesrovnalosti (držet aegil bolí -ale když ho držela princezna Violeta, tak jí to najednou nebolelo - proč ?) ale jejich dopad na konečné hodnocení je v kanonádě kvality, nadčasovosti, atmosféry, maximálně dokonalého storytellingu a další miliardy precizních bodů, které se spojili a vytvořili tenhle masterpiece, je minimální.
Přál bych si, abych ještě někdy našel klasické fantasy, natolik kvalitní ,že se mnou udělá to, co tahle kniha. Neskutečné !