Mefistův rukopis
Antonín Polách
Renomovaný autor historických románů ve své nové knize, zasazené do skutečných historických reálií, rozehrává strhující příběh o pátrání po tajemné knize, inspirovaný osudem proslulého rukopisu, který dodnes nebyl rozluštěn. Bravurně zpracovaný příběh s důmyslně vystavěnou dějovou zápletkou, plný napětí, záhad a překvapivých zvratů, je situován do Prahy na počátku 17. století. Píše se rok 1608, Praha je hlavním městem Svaté říše římské a sídlem císaře Rudolfa II., známého svou náklonností k magii, alchymii, astrologii a filosofii. Zdržuje se zde výkvět tehdejších vzdělanců a vědců, nad nimiž císař drží ochrannou ruku. Johannes Kepler právě vypočítal oběžné dráhy planet, nejznámější alchymista té doby Oswald Croll připravuje k vydání budoucí bibli lékárníků Basilica chymica a rabi Löw vytváří za hradbami židovského ghetta svého Golema. Praha ovšem prožívá těžké časy, císařův spor s jeho bratrem arcivévodou Matyášem hrozí vyústit v katastrofu, Rudolfův přepychový císařský dvůr je prosáklý korupcí a intrikářstvím a nad městem se vznáší stín války a blížící se pohromy. A právě v tuto chvíli do města přijíždí věhlasný polský alchymista a mág Michal Sendivoj. Není zcela pánem svých činů, je hnán nočními setkáními s Mefistem, který je jeho průvodcem v usilovném pátrání po klíči k lidské nesmrtelnosti, který má být zakódován v tajuplné knize. Pomoc nachází u slavné latinské básnířky Westonie, která sehraje v jeho příběhu osudovou roli. Všichni nezávisle na sobě pátrají po tajemství, které má změnit chod světa a rozhodnout věčný boj mezi Bohem a ďáblem. Po tajemství, které se nachází v Praze, nebo si to aspoň všichni zúčastnění myslí. Kromě vědců a tajemné sekty rosekruciánů se na této honbě podílí i mnoho dalších mužů, od bezvýznamného císařského úředníka Jakuba Horčického z Tepence, přes všemocného sekretáře Barvitia až po samotného císaře. V honbě za ním jsou ochotni používat jakékoliv prostředky, od podplácení, vyhrožování až po únosy a vraždy. Pozadu nezůstává ani polská, ale i anglická tajná služba, jež jsou také připraveny uchýlit se k čemukoli, aby uspokojily své chlebodárce. Román, inspirovaný záhadným rukopisem, který nepřestává fascinovat vědce a kryptology z celého světa, na pozadí věrně vykreslených dobových reálií rozvíjí barvitý napínavý příběh o věčném boji mezi dobrem a zlem.... celý text
První kniha od Antonína Polácha, kterou jsem četla, mě zaujala svou obálkou. Předpoklad, že se bude jednat o historický román s nádechem tajemna, se naplnil a to mě velice potěšilo, protože takovou kombinaci mám moc ráda. Knihou nás provází významné historické osobnosti žijící na přelomu 16. a 17. století, které se převážně zabývali vědou, lékařstvím, astrologií, astronomií a v neposlední řadě alchymií. V průběhu děje zjišťujeme, že se lidé v průběhu věků až tolik nezměnili, protože nebezpečně ambiciózní lidé byli schopni zajít k opravdu strašlivým skutkům jenom proto, aby dostali nebo se dozvěděli to, co si umanuli stejně tak v minulosti jako dnes.
Zajímavý, čtivý, historický román. Ze sedmnáctého století, z Prahy Rudolfa II. Kdyby se dalo cestovat v čase, ráda bych sem zavítala. Hned po první zastávce v Přemyslovských Čechách. Cestovat v čase zatím nejde, tak cestuji formou knížek. A s Mefistovým rukopisem to jde krásně. Je tu tajemství, dějiny, drama, vše, co má taková kniha mít.
Všechny dosud čtené knihy pana Polácha si mi líbily, nejradši mám Richenzu a po ní A stanu se králem. Mefistův rukopis mě poněkud zklamal. Na mě byl děj příliš rozvleklý, občas jsem se ztrácela v časové lince. Postava Mefista mě vysloveně rušila. Navíc rudolfínská Praha pro mě není zas až tak přitažlivá. Trvalo mi dlouho, než jsem se prokousala na konec a přiznám, že jsem občas i pár stran přeskočila.
Výborný historický román, strhující zejména schopností provést čtenáře Prahou rudolfinské doby, seznámit ho s živými historickými postavami, s intrikami motivovanými ziskem majetku i moci, láskami, obavami, vše na pozadí naprosto prověřených historických dat, mezi která je zasazen napínavý a velmi čtivý děj. Doporučuji ke čtení stejně jako většinu Poláchových knih. Nejen příznivcům historie.
Základní osou tohoto příběhu je pátrání po Voynichově rukopisu. Tehdy se mu tak ovšem ještě neříkalo. Děj se odehrává většinou v rudolfinské Praze a setkáme se tady s alchymisty, hvězdářem Keplerem, rabi Lövem, Mefistem, Golemem, samotným císařem Rudolfem druhým a dalšími postavami té doby.
Jeden pentagram ubírám za dle mého nedostatečně využitý potenciál mystiky a atmosféry, který použitá látka nabízela.
Celkem pěkná kniha pro příznivce historie a zejména alchymie. De facto příběh skutečné postavy alchymie (Michal Sendivoj). Jsem zase o něco chytřejší :-)
Po řemeslné stránce dobře napsaná knížka bez velkých faktografických chyb, co se týče historie (alchymii a mystice nerozumím), ale do děje mě nevtáhla - neměla jsem problém ji na čtrnáct dní úplně odložit kvůli práci. Potřebovala by zkrátit, je hodně ukecaná, děje je v ní relativně málo a nesympatická hlavní postava. Lepší průměr, pochybuji, že bych se k ní někdy vracela.
2004 | Richenza |
2010 | Cti otce svého, ale miluj ženu svou |
2013 | Ať zemře král |
1989 | Stín Persepole |
2001 | A stanu se králem |
Nejedná se o vrcholné dílo světové literatury. Chování postav je zmatečné, logika příběhu pokulhává. To, že p. Polách není primářně (pokus o vtip) spisovatel, se lze dobrat už na první stránce. Korektor naopak chyběl, když se na ZŠ vyučovala přivlastňovací zájmena.
Ale nakonec o to vůbec nejde a já jsem se při čtení královsky bavil. Atmosféra baněk plných bublajících lektvarů byla tak hutná, až mě z toho sirného zápachu pálily oči. A navíc, Voynichův rukopis mě vždy fascinoval, proto dávám 4 hvězdy (a věřím, že mi to jen nenašeptal sám Mefisto).