Megotina svatba
Edith Pargeter
Velký historický román autorky Nebeského stromu a detektivních případů bratra Cadfaela je zasazen do středověku, kdy byla instituce manželství chápána jako prostředek k nabytí moci. Vypráví skutečný příběh z první poloviny 13. století, kdy se desetiletý následník hraběte z Gloucesteru Richard zamiloval do stejně staré dcery svého poručníka a tajně se s ní oženil. Když manželé dospějí, musí se postavit panovníkově zlobě — král odmítne jejich sňatek uznat, protože kříží jeho politické záměry.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2000 , Mladá frontaOriginální název:
The Marriage of Meggotta, 1979
Líbilo, a moc.
Znám trilogii Nebeský strom, četla jsem ji už před mnoha lety a doporučuju ji každému. Megotina svatba pro mě byla překvapením a já jsem si ji skvěle užila. Všechny postavy byly úžasně vykreslené, Jindřicha s jeho pokleslým víčkem jsem se obávala, matku malého Richarda jsem nechápala, zatímco maminka mě plnila bezmezným obdivem.
Krásný příběh, a jak málokdy u knih slzím, tak tady jsem se neubránila.
Jediná moje výtka se týká rodokmenu na úvodní straně; asi jsem slabší duchem, ale ten mi opravdu nesedl. Anebo je to přesně naopak a rodokmen odpovídá duchu celé knihy - proč by nás měla zajímat manželka krále Jana či Viléma Marshalla? A v jakém vztahu byla - podle tohoto rodokmenu - Eleanora se Šimonem z Montfortu? Evidentně mám co dohánět.
"Ten stařec přede mnou je přece muž, kterého jsem milovala, říkala si Markéta, nemám nikoho jiného než jeho a jemu zas nezbyl nikdo jiný než já. Jak by bylo pošetilé odmítat poslední kousek štěstí, protože není tak velké, jak jsme doufali?"
Kniha, kterou jsem četla jen jednou, ale totálně mě rozsekala.
Autorka v perfektně zvládnutých dobových reálích, ostatně jako vždy, podává příběh lásky a zrady dotažený do hořkého konce.
Po trilogii Nebeský strom moje jediná kniha od této autorky. Zatím vždycky jsem u ní měla trochu pomalý rozjezd a myslela jsem, že to tak je i tady, ale ono to tak nějak zůstalo po celou knihu. Asi nebyl správný čas a rozpoložení, byť jsem se těšila a dala jí přednost před asi osmi jinými knihami, které mám nachystané ke čtení.
Krásný historický román, spisovatelka opět nezklamala. Dojemný příběh na základě skutečných událostí, které hýbaly středověkou Anglií. Plně souhlasím s předchozím komentářem. Opět se potvrdila úžasná vypravěčská schopnost spisovatelky umocněná výborným překladem. Škoda, že je tu jen pět hvězdiček, dala bych i víc.
Podle anotace na přebalu to vypadalo spíš na červenou knihovnu v historickém hávu, ovšem jméno autorky je zárukou kvalitní četby a tak jsem neodolal. Naštěstí! Silný, hluboce lidský příběh, zároveň nenásilná lekce z dějin středověké Anglie, to vše vyprávěné bohatým květnatým jazykem, co víc si přát? Navíc vynikající překlad. Výsledkem může být jedině výborný čtenářský zážitek, naprostá spokojenost a pět hvězdiček.
2005 | Nebeský strom |
2005 | Zázrak svaté Winifredy |
2005 | Jeden mrtvý navíc |
2004 | Pokání bratra Cadfaela |
2004 | Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela |
Smutný příběh lásky a na druhě straně lidské nenávisti. Jen jsem tak trochu doufal, že to dopadne dobře, což asi v tehdejší době nebylo možné.