Mengeleho děvče

Mengeleho děvče
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537396/bmid_mengeleho-devce-662fb52eed96b.jpg 5 2616 2616

Skutečné osudy mladé židovské Slovenky, která byla svědkem nejhorších osvětimských hrůz. Kniha popisuje její život v prvorepublikovém Lučenci, anexi Maďarskem a stále se zhoršující situaci Židů. Nakonec je Viola se svou rodinou poslána na transport. Na rozdíl od jejích příbuzných si jí všimne nechvalně známý dr. Mengele a Viola se stává jedním z jeho „děvčat“ – skupiny žen a dívek, na kterých byly prováděny nejrůznější experimenty. Její vítězství nakonec nespočívá „pouze“ ve skutečnosti, že přežila, ale i v tom, že navzdory všemu dokázala založit rodinu a mít děti.... celý text

Literatura světová Pro ženy Válečné
Vydáno: audiokniha , Témbr
Originální název:

A Texas-Sized Secret / One Night wit the Texan, 2016


více info...

Přidat komentář

koczanska
včera 5 z 5

Chystala jsem se navštívit Osvětim a kamarád mi doporučil přečíst si tuto knížku, abych to místo lépe pochopila. Před Osvětimí jsem stihla bohužel jen tu "předlágrovou" část knihy, ale i tak mě to krátce po návštěvě Birkenau zasáhlo. Nečetla jsem jí úplně krátkou dobu. Naopak jsem si musela dávat dost velké pauzy, abych to rozdýchala a zase nabrala sílu číst dál. A ano, stejně jako u ostatních kolegů čtenářů jsem si pokládala úplně stejné otázky. Konec prohlídky v Osvětimi končí slovy: Osvětim se nestala ze dne na den. A ve mě v průběhu té knihy narůstal strach, že jako společnost opět děláme dost chyb, které mohou vést k podobným hrůzám.
Viola Stern Fischerová byla obdivuhodná žena. A děkuji jí zato, že našla odvahu o tom, co prožila, mluvit a předávat to poselství dál. Je to hrozně moc potřeba. Děkuji, paní Violo.

LiKa00
13.10.2024 5 z 5

Tak asi bych začala tím, že jsem četla spousty knih s touto tematikou, ale rozhodně musím souhlasit s ostatními, že tohle byla jedna z těch, co se mi fakt četla velmi těžce. Častokrát jsem se musela ve čtení zastavit a přemýšlet, jak někdo byl takových zvěrstev schopný. Ani slzám jsem se neubránila. Opravdu neskutečně silný a obdivuhodný příběh. Každý, kdo něco takového prožil je pro mě obrovsky silný. Knize dávám pět hvězdiček, protože se četla jedním dechem.


Pablo Kral
29.09.2024 5 z 5

Přečetl jsem před pěti léty a - upřímně řečeno - netroufl (nedovolil) jsem si komentovat. Neměl jsem odvahu. Nyní jsem výtisk opět uchopil do rukou a zvažuji... že je snad dobře, že vzpomínky již vybledly. Ale vzpomínám... Tohle byla nejnáročnější kniha, kterou jsem kdy přečetl. Nic pro slabé nátury. V pubescenci ani adolescenci by mě nikdy ani nenapadlo, že někdy u knihy uroním slzu (jsem chlap jak hora). Viola byla má přibližně šestistá kniha, a... stalo se. Totiž komentovat tuto knihu je jako vysvětlovat mimozemšťanovi co je to koncentrační tábor. Podruhé bych to asi nedal. Neuvěřitelné co člověk zkusí než umře... Probíral jsem žebříček nejlepších knih a Viola se umístila vysoko. Právem. Nemám slov. Druhá světová válka byla tak "unikátní" a tak strašlivá, že zplodila takové příběhy, jako je tento. Nebylo mým primárním úmyslem komentovat vlastní obsah knihy, ale vyjádřit ten strašlivý a strašidelný pocit, který rezultoval... Až dnes jsem našel odvahu... Kéž by se tak tristní existencialismus vůbec nemusel svěřovat papíru. Děkuji za nejsilnější čtenářský zážitek života. Mengeleho děvče si zaslouží primární příčku v žebříčku. Tehdy jsem udělil pět hvězd, ale dá se tohle vůbec hodnotit kvantitativně? Uvažte sami...

Ivanka0070
04.08.2024 5 z 5

Uff...četla jsem spoustu knih s touto tématikou, ale co bylo tohle?! Pro mě nejtěžší ze všech těch již přečtených. Jako máma malého synka jsem u knihy několikrát plakala, plakala nad tak nepředstavitelnou krutostí, kterou byl schopný "člověk" udělat člověku. Není to tak dávná historie a kam to svět nechal zajít je pro mě absolutně nepochopitelné. Ráda bych řekla, že stojí rozhodně za přečtení, ale je třeba zvážit, jestli se opravdu člověk chce dozvědět do detailu všechny ohavnosti kolem. Nevím, kde paní Viola brala síly stále bojovat za svůj holý život v takových nelidských podmínkách, ale musela to být neskutečně silná žena. Je to tak silná, emotivní a šokující kniha, že jsem ji opravdu musela nějaký čas vstřebávat. Ani v nejhorším snu si nedovedu představit, jak takové peklo na zemi muselo člověka poznamenat, když už měl to "štěstí" a přežil. Važme si svobody, života a jeden druhého, protože to nikdy není samozřejmostí.

Gaboskaaa
27.05.2024 4 z 5

Podle názvu jsem čekala, že se děj bude odehrávat výhradně v koncentračních táborech a bude hlavně o Mengeloho pokusech. Zasazení děje do doby před válkou s historickým kontextem se mi líbilo a dalo knize v určitém pohledu přidanou hodnotu. Možná díky ikonočnosti jsem očekávala “víc, čímž ale nechci knize ubírat na síle a zajímavosti.

Knižníblázen
18.05.2024 5 z 5

Nejdříve sledujeme mládí hlavní hrdinky Violy,jenže postupně se stupňují nařízení vůči Židům,až nakonec skončí v koncentračním táboře. Violu si v táboře vybere pro své nelidské pokusy Dr. Mengele. Opravdu mrazivý příběh,naštěstí se šťastným koncem.

dasa6360
17.05.2024 4 z 5

Kniha, která vás zasáhne do srdce. Tragické události holocaustu a osudy lidí, kteří se s nimi museli vyrovnávat, jsou zde vykreslené s citlivostí. Příběh má silný emotivní náboj, čtenáře vtáhne do děje a dobře se čte.

Na druhou stranu tu pro mě bylo až moc zvláštních náhod, které jako by měly ještě víc umocnit dramatičnost děje. Ale možná mám jen zkreslené vnímání tím množstvím knih, které jsem na toto téma přečetla a které na toto téma vyšly. V jeden čas mi těch knih s cílem šokovat přišlo až příliš a dodnes se nemohu ubránit pocitu, že nakladatelství našla zlatou žílu viz Plavec z Osvětimi, Porodní báby z Osvětimi, Porodní sestra z Osvětimi, Dcera Osvětimi, Dítě z Osvětimi, Rusovláska z Osvětimi, Švadleny z Osvětimi... Mám pokračovat? Tím samozřejmě nechci toto téma nijak zlehčovat.

Lucie85
06.05.2024 5 z 5

Přečteno jedním dechem se slzami v očích. Velmi detailní a otevřené vyprávění o hrůzách holocaustu. Myslela jsem si, že už mám na tohle téma načteno poměrně dost a že už mě jen tak něco nepřekvapí, ale opak je pravdou.

Tebby
04.05.2024 4 z 5

Tahle kniha je ve svém žánru zvučným jménem. Měla jsem ale poněkud jiná očekávání. Myslím si, že to bylo i dost způsobené názvem knihy a její obálkou - vůbec totiž k obsahu knihy nesedí. Když začínají restrikce, Viole je už 15-16 let, do koncentráku se dostává až jako 22 letá. Ze začátku se hodně rozpovídala o svém mládí a první lásce. Jelikož jsem četla už několik knih na tohle téma, viděla různé dokumenty a filmy, tak většina knihy mě vlastně vůbec nepřekvapila. Nejvíc na mě dolehly dvě kapitoly, kde mluví o Dunaji a kde měla rozhovor se zdravotní sestřičkou, která u Mengeleho sloužila. Ostatní kapitoly se více méně od ostatních knih moc nelišily. Popisovaly prostě ty hrůzy, které se tam děly. Vzhledem k názvu knihy mě ale vlastně nejvíc překvapilo to, že většina těch nejhrůznějších zážitků měla Viola jen zprostředkovaně. Hodně by mě zajímala kniha vyprávěná z pohledu Gizi. Příběh byl čtivý, ale překvapivě ve mě nezanechal takové emoce, jaké jsem čekala, že zanechá. Možná to fakt bylo tím, kolik jsem toho na toto téma už vstřebala. Knihu asi už znovu číst nepotřebuji. 4*

zuzu8480
03.04.2024 5 z 5

Po knize jsem sáhnula v rámci čtenářské výzvy. Přestože ji mám už dlouho doma a číst jsem kdysi začala, odradily mě nejspíš fotografie a zůstala neprečtená. Přešel nějaký čas a fotografie hodnotím jako něco pozitivního navíc. Možná to bude tím,že jsem 2 měsíce zpět porodila, ale chvilkama mi bylo při čtení některých pasáží až fyzicky zle. Přitom mám tuto tématiku moc ráda a nejsem žádná citlivka.

Artim
15.03.2024 5 z 5

Nemohu si pomoci, ale obsah knihy bych sumarizoval jako malebné čtení o drastické době. Obzvláště začátek mi přišel jako z dívčího románu, ve kterém jen čekáte, až přijde to nevyhnutelné.
Obdivuji zachycení až brutálního rozdílu mezi láskyplným životem před a během války a postupné gradování. Četl jsem už hodně knih z tohoto prostředí a doby, ale tato je jednoznačně nejautentičtější!
Poklona!

Terezka17
02.03.2024 5 z 5

Mám přečtených již nespočet knížek s touto tematikou a vždy si říkám, že už mě nedokáže nic překvapit. A jsem znovu v šoku z těch neskutečných zvěrstev, které Viola a mnoho dalších dokázalo přežít.
Navíc jsem se dozvěděla něco z historie maďarských a slovenských židů.

LenkaNovotna32
10.02.2024 5 z 5

Velmi dlho som nemala odvahu začať čítať tuto knihu, emocionálne ale aj duševne vyčerpávajúci pribeh. Chcem týmto vzdať všetku úctu ale aj velky obdiv pani Fischerovej,za jej odvahu, lasku, dobrotu ale aj za vôľu žiť. Knihu som nepustila z rúk a mozem povedat ze som miestami nevidela koly slzám a vzlykom. Je dôležité nezabudnúť na holokaust, ani na ludi ktory prežili strasne casy a utrpenie, strach, videli a zažili veci ktoré by nemaly byt uz nikdy legálne.Poucme sa prosim a drzme sa lasky a dobroty. Odporucam všetkým.

dacek
09.02.2024 4 z 5

Vzpomínky paní Violy na její život až do konce 2. světové války, tak jak si je ona pamatovala. Kniha mi přišla velmi citově zabarvená, neustále se zde opakuje a natahuje. Na holocaust a hrůzy války se ale nesmí zapomínat. Pro mě první kniha přečtená ve slovenštině.

KnihoSny
03.02.2024 5 z 5

Téhle knize jsem se dlouho vy hýbala ale nakonec přečetla a byla jsem hloupá že jsem nepřečetli dřív je to kniha která vám dost dá je tam cítit snat úplně všechno za mě je to kniha čtivá čtenář krásné kolikrát mi ukápla i slza (víc slz) dobové fotky dodávají příběhu mnohé jsem moc ráda za to že jsem knihu četla a možná že to bude i top kniha:)

Arwen329
28.01.2024 5 z 5

Knih o holocaustu jsem přečetla už několik, četla jsem i drastičtější knížky s tímto tématem ale za mě knihu velmi doporučuji. Samotný děj se čte velmi dobře, vyprávění utíká velmi rychle. Člověk se dozvídá stále nové a nové informace. I slza trochu ukápla.

18LenkA12
23.01.2024 5 z 5

Neuvěřitelný strastiplný životní příběh. Je neuvěřitelné jak silnou vůli hlavní hrdinka měla k přežití a odvahu vypovědět vlastní příběh. Knihu můžu jen doporučit

bookwoman
02.12.2023 5 z 5

Velmi silný a smutný příběh, který si myslím, že mi zůstane v hlavě nějakou dobu i přesto, že jsem knih s tematikou holokaustu už pár přečetla.

Luccinda
27.11.2023 5 z 5

Knih s tematikou holokaustu už jsem přečetla nespočet, asi i kvůli tomu jsem Mengeleho děvče dlouho odkládala. Chtěla jsem mít jistotu, že to pro mě nebude jen další příběh z mnoha. Nakonec jsem sáhla po audioknize a bylo to to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohla udělat. Jitka Ježková byla jako interpretka opět perfektní a i díky jejímu hlasu pro mě bude příběh Violy Sternové jedním z těch, který mi navždycky utkví v paměti.

Poměrně velká část knihy je věnována předválečné době a životu lidí ve slovenském Lučenci, který byl krátce před vypuknutím druhé světové války anektován Maďarskem. Dozvěděla jsem se toho spoustu o situaci maďarských Židů a také o událostech, jako byly například masové popravy Židů z budapešťského ghetta na břehu Dunaje. Knížka také skvěle vykresluje měnící se náladu ve společnosti se začínající perzekucí Židů i všudypřítomný strach mezi obyvateli.

Příběh Violy Sternové byl velmi silný a opět nám dokazuje, jak je důležité nezapomenout na minulost a poučit se z ní. Nezbývá než doufat, že hrůzy, které se děly v koncentračních táborech napříč Evropou už se nebudou nikdy opakovat.

matogeminimato
22.11.2023 5 z 5

Čo k tejto knihe dodať? Holokaust začal nenápadne. Najprv postupné zákazy, potom odobratie majetku, vyhnanie z domovov do táborov a odtiaľ transport do,, koncentrákov", kde zažívali poníženie aké si ani nedokážeme predstaviť....
Príbeh Violy Fisherovej by mal byť,, povinným čítaním " nielen na školách. Pretože všetko zlo začína nenápadne.......