Měsíční píseň
Patricia Briggs
Mercedes Thompsonová série
Vlkodlaci můžou být nebezpeční, když se jim připletete do cesty, ale pokud jste opatrní, nechají vás na pokoji. Umí se dobře skrývat před lidmi, ale já nejsem člověk. Když na ně narazím, poznám je a oni poznají mě – Mercy Thompsonovou. Mercy Thompsonová má za souseda vlkodlaka. V autodílně opravuje mikrobus patřící upírovi. Ale ani Mercy není úplně normální… a její pouto s tajemným světem nadpřirozena ji brzy dostane do pořádného průšvihu. Není radno si zahrávat s vůdcem vlkodlačí smečky. A unést mu dceru byla osudová chyba.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2009 , Fantom PrintOriginální název:
Moon Called, 2006
Poutavý příběh + sympatické postavy = skvělá kniha. Tohle je skvělý příklad odpočinkové knihy, která sice nedisponuje přehršlí pestrých nápadů, ale dokonalé vás pohltí. Přečetl jsem ji jedním dechem a vždy když jsem ji musel odložit, nemohl jsem se dočkat až se k ní zase vrátím. Asi největším kladem je opravdu charismatická hlavní hrdinka. Čekal jsem někoho ve stylu Tiny Salo, ale Mercy je člověk (tedy kožoměnec), který problémy řeší spíše hlavou než hrubou silou. Škoda, že ke konci kniha trochu ztratila dech, jako by to autorka už chtěla mít za sebou. Celkově velmi pozitivní dojem to už ale neovlivní. Ano, je to "spotřební fantasy" a já jsem spásač konzumního braku. Ale jsem na to hrdý :)
připomíná mi to sérii Kate Daniels. podezřívám Ilonu, že trošku opisovala nebo naopak :) . ale dávám tomu plný počet a načínám další. chytlo mě to hned od první stránky. Doplňuji po čtvrtém dílu jsem pátý nezačala. Nějak to ztratilo jiskru, nikam se to neposouvá, vyřešení situace se Samuelem mě zklamalo. Není to vyloženě špatný čtení, ale jsou lepší pro mě.
Chvílemi napínavé a zajímavé, ale postavy mi nepřišly dostatečně živé. A to rozhodně netrpím předsudky vůči nadpřirozeným postavám. Uvidím, zda si dám druhý díl.
"pozor...tyto knihy jsou návykové" mělo by stát tučným písmem na každé od této autorky....humorné,napínavé, prostě super...těžko se od nich odtrhává, dokud je nemáte dočtené
Je-li toto čtení pro holky, které kluci nejspíš nebudou číst, zapomíná mi vesmír vytrvale něco velice důležitého sdělit. Příběhy o Mercy Thompson jsou a) čtivé (alespoň v originálním znění velmi), b) odlehčené tím, že autorka (ústy hrdinky) na začátku série i na jejím konci dokáže ironizovat sama sebe, c) zajímavé z hlediska střetů psychologie různých osobností mixnuté navíc druhy, rasami a kulturními tradicemi d) a v neposlední řadě fenoménem, který se vyskytuje jen v některých sériích současné UF, totiž "jak se jednotlivé typy nadpřirozených stvoření postupně zjevují lidem a co z toho vzešlo..." (Ne, voda nestekla dolů z kopce a Stázina se nedostala Kubovi za ženu, místy spíš naopak.) Série jako taková je solidní odpočinkové čtení a 10. díl nemůžeme z podstaty věci nemilovat, ten čtenáře, jejichž rodným jazykem je čeština, prostě pobavit musí.
24.11.2013: 4* - Mercy a Adam. :))
11.9.2012: 3* - Mercy je Mercy a já ji mám ráda. :)
? 2011: 4* - Nejprve mě odradila anotace. Touto dobou už začínám mít vyloženě averzi na vlkodlaky i upíry. Avšak na doporučení jedné dobré víly (děkuju Mischo!) jsem se to pokusila přečíst... A paráda! Série mě strhla a já jsem nakonec ráda, že se ke mně dostala. :)) Mercy je originální postava a já každý její příběh doslova hltám očima. x))
navazuje na další i když je to první díl vlkodlaci to je moje ale ke konci jsem se nudila
Měsíční píseň rozhodně není klasická fantasy. Jde spíš o detektivku, ve které náhodou figurují postavy jako upír, vlkodlak, čarodějka nebo kožoměnec, a tím jí dávají punc fantastiky. Moc se mi líbilo, jak dobře autorka vystavěla a popsala hierarchii a celkovou podstatu vlkodlaků. Většinou se autoři spokojí s tím, že jedna z postav bude vlkodlak, a tím to pro ně končí. Je vidět, že Briggs se snažila o mnohem hlubší a rozsáhlejší pojetí těchto bytostí, a myslím, že se jí to povedlo na výbornou. Některé pasáže mi přišly trochu zmatené a nedotažené, ale celkově se kniha moc dobře četla a i když byla dějově uzavřená, má člověk chuť číst i další díly.
K této knize jsem se dostala vloni v létě a to až po Znamení vlka od M.T.Majar, kde jsem narazila na poznámku o Patricii Briggs v komentářích. Letos jsem se k nim vrátila a přečetla jsem opět celou sérii Mercedes Thompson i Alfa a omega. Nenudila jsem se ani podruhé. Moc se mi líbí celý tento nadpřirozený svět a moc se těším na další díly. Za mně 5*
Jistě, nic nového pod sluncem, ale jak něco nového napsat či vymyslet, když všechno už v podstatě napsáno vymyšleno v tomto směru bylo? Ač jsem tuto sérii objevila až po mnohem známější a slavnější Anitě Blakeové, která mě ale posledních šest dílů neskutečně štvala a zklamala, musím první díl o Mercy opravdu pochválit! Konečně žádný Terminátor v sukních, ale skoro obyčejná holka, která se snaží žít a přežít. Jo, jasně, není tak úplně obyčejná, umí se měnit v kojota, oči a uši má jak rys, místo mačetou se ohání francouzským klíčem a dokáže vlkodlakovi prokousnout krk, jen to fikne, ale není to prvoplánová zachránkyně světa. A to mě na ní moc baví. Dělá chyby jako každá normální holka a alfa samci jí lezou krkem. A já si jdu přečíst druhý díl.
Nic nového pod sluncem, příběhů o vlkodlacích, upírech a jiné havěti je poslední dobou hodně. Ale tahle knížka je vážně moc dobře napsaná a velice čtivá a hlavní hrdinka je dostatečně sympatická na to, abych jí fandila při jejích záchranných výpravách a boji se zlými nadpřirozenými obludami všeho druhu.
Svižná urban fantasy, která mě velmi bavila. Mercy je vtipná a hlavně nad věcí a to je pro mě při čtení knihy dost podstatné, protože u spousty jiných ženských hrdinek mám často chuť jim jednu fláknout.
Kniha má spád i slušný děj. Chvíli mi občas trvalo se zorientovat v postavách a členech jednotlivých smeček, v celkem krátké knize se těch postav objeví docela hodně, takže pro mě byl problém si je zapamatovat všechny napoprvé. Vzhledem k rozsahu celé série se to dá ale omluvit. Celkově se mi kniha líbila a rozhodně se pustím do dalších dílů. :)
Tato kniha patří mezi moje nej knihy co jsem kdy přečetla. Kniha se čte poměrně rychle a když se začtete do děje tak ji nechcete pustit s ruky. Autorka nás zavedla do úžasného fantasy,akčního, světa plný upírů,vlkodlaků,kožoměnců ve kterém se pořád něco děje. Samozřejmě nesmí chybět, trochu té lásky a vášně to dodává knížce takový krásný nádech. Merceses Thompson je jen jedna ale další série od autorky Alfa a Omega což je navázání na sérii je o něco slabší, ale doporučuji také přečíst krásný knižní požitek všechno od autorky.....
Úžasná kniha plná napětí a akce. Děj je neustále zajímavý a nutí to čtenáře aby knihu přečetl jedním dechem. Autorka umí čtenáře v táhnout do příběhu hned od začátku.
Náhodou jsem narazila na tuto serii a jsem mile překvapena.Velmi pěkné napsaná kniha.Mercedes je mi sympatická , takže se těším na další dobrodružství. :)
Série Mercedes Thompson mi byla doporučena a jsem za to hodně rád. Kniha je přesně mým šálkem kávy. Dobře zpracované tématiky vlkodlaků, upírů a dalších nadpřirozených bytostí není nikdy dost. Hned po přečtení prvního dílu jsem se nedočkavě vrhl na další.
Myslím, že jsem objevila další zajímavou sérii. Musím říct, že jsem se trochu děsila charakteru hrdinky, protože jméno Mercedes namá každá žena, ale Mercedes je super. Její průvovídky jsou skvělé, a to jak se neustále škádlí s Adamem je vtipné. Zápletka nemá chybu. Určitě doporučuji.
upíři magie vlkodlaci humor násilí romantika městská (urban) fantasy kožoměnci pátrání fantasyAutorovy další knížky
2009 | Měsíční píseň |
2012 | Štvanice |
2010 | Krevní pouto |
2010 | Železný polibek |
2014 | Nocí zlomená |
Jakmile vezmu do ruky urban fantasy plné vlkodlaků, upírů, víl a podobné havěti, tak nějak automaticky očekávám, že hlavní hrdinka bude mladá, pitomá pipina, která se nemůže rozhodnout mezi dvěma super sexy samci. Mercy je kupodivu velmi sympatická a pragmatická plus mínus třicítka, která se nemůže rozhodnout mezi dvěma super sexy samci. Některé mýty zkrátka nezboříte :-D