Město na hranici
Karel Ptáčník
Líčí poválečné osudy lidí na Bruntálsku. Román zachycuje bouřlivý život pohraničníků českého města v r. 1945, chaos poválečných poměrů, odsun Němců, konflikty lidí. Autor chce ukázat likvidaci fašistického dědictví a řešení německé otázky, ale i momenty formování nových společen. vztahů v osvobozeném městě. Román končí vítězstvím kSČ ve volbách v r. 1946.... celý text
Výborný popis osidlování poválečného pohraničí. Rok života v městečku těsně po válce. Perfektně vystavěné figury, odsun Němců, znovu zakládání politických stran, poctivci, zloději, intrikáni.... U knihy se člověk rozhodně nenudí a obdivuji otevřenost a nestrannost s jakou pan Ptáčník celý stav ve městě popsal. Těším se na volné pokračování Noc odchází ráno.
Velice obsáhlá kniha o poválečném osídlování pohraničí a odsunu Němců se mi docela líbila, samozřejmě že byla načichlá komunistickou propagandou, ale nebylo to tak strašné.
Město na hranici se zaobírá jedním z mých oblíbených témat a tím tématem je konec války v pohraničí. Město na hranici je velmi reálná kniha, která se zaobírá poválečnou dobou a mezilidskými vztahy. Město na hranici je Bruntál. Ke knize mám velmi osobní vztah a jednou velmi drobnou postavou tohoto románu je můj děda, s kterým se Karel Ptáčník kamarádil.
Bohužel nedočteno. Předmluva skvělá, ale dorazila jsem jen na stránku 200 a na víc nemám sílu....
Velmi reálná kniha o osidlování pohraničí.Kupodivu ukazuje i zápory,živelnost,krádeže a další nešvary,které tehdy vládly.
1986 | Naše parta |
1987 | Ročník jedenadvacet |
1967 | Město na hranici |
1969 | Chlapák |
1962 | Ta maličká, ta je má |
Skvělá kniha,která popisuje 1rok po válce v jednom městě(údajně jde o Bruntál).Ptáčník skvěle vystihl situaci doby a co já si cením na jeho knize,je to,jak popsal myšlenkové pochody lidí,kteří se rozhodli jít z vnitrozemí osídlovat pohraničí.Tohle jsem zatím v žádné nenašel.On těch myšlenkových pochodů popisuje mnohem více(Němců,zlatokopů,stranických aktivistů).Řezáčův Nástup je ryze budovatelský román,tahle v žádném případě.Skvěle popisuje těžkosti osidlování,vypořádávání se s Němci,strasti života v novém prostředí,se kterým se každý vypořádává po svém.Když už se zdá,že se autor v ději zastaví a rozvine ho,ne tohle nečekejte,spěchá dál vyprávět příběh,třeba jen o ulici dál.Skvělé,nestranné,nenadržující,kde je
20hlavních hrdinů,pak žádný a jen daná doba.Povinná četba pro ty,co se zajímají o téma soužití s Němci,osídlování,budování,Sudety.Spolu s Cejchem od Šmída,a S pečetí viny od Hanibala top kniha na dané téma.Jestli to nebude tím,že tihle autoři tu dobu zažili.Už jsem otevřel i pokračování Noc odchází ráno.