Metro 2033

Metro 2033
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478823/bmid_metro-2033-vdn-478823.jpg 4 3474 3474

Metro série

1. díl >

Katastrofa v podobě nukleární války zničila planetu a zbytky lidstva přežívají v prostoru, který byl konstruován jako obrovský protiatomový kryt - v podzemní dráze metra v Moskvě. Jednotlivé stanice představují jakési ministáty, mají vlastní vlády a náboženství, něco pěstují nebo vyrábí, s ostatními obchodují, navazují křehká spojenectví nebo mezi sebou válčí. Jedno je ale všechny spojuje - strach před nepřítelem zvenčí, který hrozí zničit celé metro. Hrdina našeho příběhu chlapec Arťom žije v okrajové části metra, která je považována za relativně bezpečnou. Když ale nepřítel pronikne na dosah, představuje hrozbu, kterou je nutno za každou cenu zastavit, protože v sázce je příliš mnoho. Tak se Arťom vydává na strastiplnou a nebezpečnou cestu napříč stanicemi až na místo, kde žijí "kazatelé", aby všechny varoval a zároveň vyhledal pomoc. Dmitry Glukhovsky je úspěšným ruským novinářem a zahraničním dopisovatelem. Za svůj první román Metro 2033 získal prestižní ocenění ESFS Awards Eurocon pro nejlepší literární debut roku 2007. Podle románu byla vytvořena oblíbená počítačová hra.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)

Метро 2033 (Metro 2033), 2005

Kotas53
17.03.2016 3 z 5

Je důležité aby vás neodradila první polovina knihy, kdy se vše táhne, kapitoly jsou psány příliš rozlehle a čtenář se lehce ztratí v ději. Lehce za půlkou mě však kniha vtáhla a dočetl jsem ji se zatajeným dechem. Ačkoliv se mi kniha moc líbila, čekal jsem na základě ohlasů něco víc.

ckostonc
08.03.2016

Myslím si, že jde o velice kvalitní dílo, ale mě příliš nesedlo, i přes to, že je mi téma velmi blízké. Postavy nemastné, neslané, dialogy a celkové tempo děje neustále přerušované myšlenkovými pochody hl. hrdiny a popisnými pasážemi snažící se navodit na tu správnou beznadějnou notu, ale působily na mě spíše rušivě. Spousta zajímavých a tajuplných věcí/úkazů/stvoření byla bohužel také nějak zahrána do outu. Jinak skvělý nápad, i přes zápory má kniha dost skvělých detailů, a také několik opravdu nervy drásajících momentů. Zkuste ji, třeba vám sedne víc než mě! ;)

Rawen616
08.03.2016 5 z 5

Dlouho jsem jí sháněl. Dohrál jsem hru a tak jsem tak nějak tušil do čeho jdu. A podobně jako hra, tak ani kniha nezklamala. Je tu ale jedna taková specifická věc - podobně jako u Chiny Mievilla jsou tu kulisy daleko působivější než samotní hrdinové a příběh. To mě ale nevadí, užíval jsem si celé lidstvo smrsknuté do těch tunelů se všemi těmi bohy, ideologiemi atd. O občasných výletech na povrch kde už vládne něco zcela jiného ani nemluvě. V základu jde přitom o takový docela běžný fantasy příběh. Mladík z malé vesničky se vydává splnit velký úkol a cestou se k němu přidávají/umírají nejrůznější přátelé a postavy, přičemž mu každá sdělí nějaké moudro nebo předá předmět který mu ve splnění tohoto úkolu pomůže. Na konci je naštěstí ta určitá naivita hrdinova chování i to, že je spíše jakoby vláčen tunely a okolnostmi celkem uspokojivě vysvětlena. Chyb by se našlo dostatek, ale moje očekávání kniha splnila. Mám pro postapo obrovskou slabost.

FlashDC
05.03.2016 5 z 5

Kvalitně napsáné postapo. Ta romantická představa toho hnusu v podzení sálá z každé stránky.

Popluh
26.02.2016 4 z 5

Celou dobu se mi na knize tak trochu něco nezdálo. Téma mám rád, ruské pojetí a reálie i díky Lukjaněnkovi též, ale zkrátka to nebylo ono. Co mi tam podvědomě vadilo jsem se dozvěděl paradoxně až z doslovu. Byl tím fakt, že Glukhovsky napsal jako knihu v podstatě jen první nástřel, který byl značně jiný (a možná by mi byl i bližší, ale kdo ví, z těch pár vět). Zbytek psal online a za pochodu a za stálé konzultace se čtenáři. Což mi přijde fajn, pokud jste v centru dění. Bohužel kniha na mě nejspíš díky tomu vůbec nepůsobila sevřeným dojmem. Snaha o cliffhanger na konci každé kapitoly byla nakonec víc než jasná a těch vyvrcholení bylo tolik, že už jsem v podstatě neměl sílu prožít to závěrečné.

Alfirin
18.02.2016 4 z 5

První část knihy trochu jednotvárná, ale po druhé půlce už to čtenáře chytne a nepustí. Konec je největší nářez!

BellC
13.02.2016 3 z 5

Musím říct, že dle ohlasů jsem očekávala víc. Celkový potenciál, který příběh měl (a ano, spousta opravdu světlých, tedy spíš temných částí se naskytla) se rozplynul ve změti naprosto neuvěřitelných náhod, které už mě začly ke konci spíš štvát. Celkový dojem ale zřejmě nejvíc zabil ten odporný překlad, ve kterém se mi kniha dostala do ruky včetně nespočtu pravopisných chyb a překlepů. Tři hvězdy za nápad, některé situace, které byly rozpracovány příjemně, dvě hvězdy ztratilo na částech hraničících s nejapností a nedopracovaných myšlenkách + překladu. Překvapivě ale mám chuť přečíst si další díl. Jestli se o něm ale říká, že je mnohem méně epický než tento... no potěš.

mochr
12.02.2016 5 z 5

První kniha od Glukhovskeho, Postapo tématiku mám rád odjakživa, a ač jsem moc nečetl, odhodlal jsem si ji pořídit (dar pod stromeček :))
Popis prostředí do detailu propracovaný, systém Metra taktéž, u oblud záleželo na vaší fantazii. Je pravda že kniha je dlouhá, mohla by být o pár stránek kratší,ale i tak to bylo moc dobré čtení s překvapivým koncem.
pro milovníky postapo povinnost (5/5)

Snow2
04.02.2016 5 z 5

K této knize jsem se dostal skrze počítačové hry které podle ní byli udělány........no čekal jsem od ní hodně a moje očekávání se mi vyplnilo.Kniha měla vše co jsem od ní očekával: poutavý a propracovaný děj, skvěle navozená atmosféra, dobře napsané postavy...
Popisy prostředí mi nepřipadaly nějak strašně dlouhé, ale tak akorát aby si člověk mohl trochu detajlněji představit jak to v postapokaliptickém metru vypadá, což u knihy která sází poměrně dost na svojí atmosféru není vůbec na škodu...
Konec je poměrně dost k zamyšlení...Inu přečtěte, pochopíte (...a nebo taky ne).
Rozhodně doporučuji (5/5)...

FillaSFC
01.02.2016 4 z 5

Výborná kniha, která chytne a nepustí. Autor mě tímto dílem zaujal a kromě již přečteného pokračování mám v plánu přečíst si také další jeho knihy. I skvělé Metro 2033 má však svá ale - především je to někdy až zdlouhavý a chaotický popis jednotlivých stanic, kterých je v příběhu opravdu hodně. Úplně mě nenadchlo ani finále, po kterém jsem si, očekávajíc vysvětlení a pokračování Arťomova příběhu, ihned pořídil druhý díl, leč jde v podstatě o novou, samostatnou knihu.

Nebýt těchto dvou maličkostí, bylo by to za plný počet hvězd :-)

Eva88
30.01.2016 3 z 5

První polovinu knihy jsem těžce přelouskávala, druhá polovina mě pohltila, závěr úplně překvapil a donutil k zamyšlení. Takže ve výsledku pěkné počtení. :-)

AniUnicorn
20.01.2016 5 z 5

Tato kniha určitě patří k mým oblíbeným. Velmi se mi líbí nápad a děj je velmi napínavý a zajímavý. Obvzlášť konec- ten donutí člověka dlouho přemýšlet, jestli je to, co lidská společnost dělá, opravdu správné.

HelenkaValinka
20.01.2016

Tuhle knihu mám rozečtenou už delší dobu a ne a ne ji dočíst... na mě asi moc obšírně psáno ale věřím, že její čas také přijde.

Janek
18.01.2016 3 z 5

Já jsem se v podzemí toho metra mnohokrát beznadějně ztratila. Nechybělo tomu napětí ani správně ponurá, temná atmosféra, ale vlastně mě nechávalo zcela chladnou, kam hrdina celou tu dobu jde a jestli dosáhne svého cíle.

qwill
17.01.2016 4 z 5

další z knih, kde se vyskytují knihovníci..... No, nejen vyskytují.....

v Moskvě jsem byl před olympiádou v roce 1979 a metrem jsem cestoval.

bohous2268
12.01.2016

Je to paráda, jednoduše paráda , knihu jsem nemohl sehnat a nakonec jsem ji dostal k Vánocům :)) moc se těším na 2034 a 2035

honza7843
12.01.2016

Úžasná knížka, napsána parádní formou, se svižným dějem, spousty náhlých a nepředvídatelných změn v ději. Doporučuju všem fanouškům Sci-fi a Postapo žánrů... Podle mně si směle zaslouží i zfilmovat

karlo
12.01.2016 5 z 5

Hodně dobrá post-apo scifi; originální děj; napínavé; nepředvídatelné. Jen mě trochu štvalo, že měl hlavní hrdina příliš mnoho štěstí a pořád mu někdo pomáhal. Občas jsem byl zmatený, když začal autor bez jasného přechodu popisovat hrdinovy sny a měl jsem pocit, jako bych přeskočil několik stránek.
Celkově ale parádní, trochu delší; bizarní.

kirkous
10.01.2016 5 z 5

Na prvním místě oceňuji čtivost knihy. Nemohl jsem se od ní odpoutat už po pár prvních stránkách. Na místě druhém, a to je dimenze, kterou jsem původně vůbec nečekal, je rovina řekněme "filosofická". Arťomovo putování někdo přirovnává k cestě tam a zase zpátky, to je možné, a zase by to tak originální nebylo, spíše mne však zaujal metro jako myšlenkový experiment. Jako promýšlení různých variant, jak se mohou rozvíjet v podstatě náhodně vzniklá lidská společenství. Totalita náckovská, vedle komunistická, která plodí samozřejmě také nezávislé bojovníky, prosperující volný (a přitom uzavřený) trh, izolovaná společenství, kde se prosazují náboženští blouznivci, atd. Z tohoto hlediska mi přišla kniha velmi inspirativní. Můžeme zvažovat, do jaké míry autor popsal jednotlivé sociálně-politické procesy adekvátně, pokud nějaké takové vůbec existují, a také zvažovat roli jedince a jeho vztahu ke společnosti (nebo "společenskému zřízení").

blanickaa1
06.01.2016 3 z 5

Měsíc....celý měsíc jsem se knížkou prokousávala a dneska ji konečně dočetla. Nemůžu říct, že by mně úplně nebavila. Ze začátku jsem byla nadšená a četla a četla, potom přišel zlom, nekonečný cestování mezi stanicemi metra a tak nějak se mi stávalo, že jsem přečetla dvě stránky a usnula. Dokonce jsem hledala důvody proč nečíst. Když cestování skončilo, zase mně knížka vtáhla do děje. Ale ten konec... I přesto že mám Metro 2034, popřemýšlím, jestli ji vůbec budu číst.