Metro 2033

Metro 2033
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478823/bmid_metro-2033-vdn-478823.jpg 4 3471 3471

Metro série

1. díl >

Katastrofa v podobě nukleární války zničila planetu a zbytky lidstva přežívají v prostoru, který byl konstruován jako obrovský protiatomový kryt - v podzemní dráze metra v Moskvě. Jednotlivé stanice představují jakési ministáty, mají vlastní vlády a náboženství, něco pěstují nebo vyrábí, s ostatními obchodují, navazují křehká spojenectví nebo mezi sebou válčí. Jedno je ale všechny spojuje - strach před nepřítelem zvenčí, který hrozí zničit celé metro. Hrdina našeho příběhu chlapec Arťom žije v okrajové části metra, která je považována za relativně bezpečnou. Když ale nepřítel pronikne na dosah, představuje hrozbu, kterou je nutno za každou cenu zastavit, protože v sázce je příliš mnoho. Tak se Arťom vydává na strastiplnou a nebezpečnou cestu napříč stanicemi až na místo, kde žijí "kazatelé", aby všechny varoval a zároveň vyhledal pomoc. Dmitry Glukhovsky je úspěšným ruským novinářem a zahraničním dopisovatelem. Za svůj první román Metro 2033 získal prestižní ocenění ESFS Awards Eurocon pro nejlepší literární debut roku 2007. Podle románu byla vytvořena oblíbená počítačová hra.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)

Метро 2033 (Metro 2033), 2005

Scharks
09.07.2014 3 z 5

(Kdo ještě nečetl pozor na následující věty, mohou obsahovat menší spoiler!)
O Metru jsem slyšela pět samou chválu, jak je to úžasná napínavá a prostě ve všech směrech dokonalá knížka, ale musím se přiznat, že mě dost zklamala... Čekala jsem od toho mnohem víc - víc propracovaný podzemní svět a nové živočišné druhy a rozhodně méně politiky a všech možných náboženských a politických skupin. Doufala jsem, že alespoň konec bude takříkajíc bombastický a vynahradí mi všechny ty přetrpěné kapitoly, ale ani to se podle mě nestalo. Musím ale přiznat, že takovýto konec jsem nečekala, stále jsem byla napjatá jak se s tím autor popere a jaké bude to slavné vyvrcholení knihy a ono na poslední chvíli přijde osvícení hlavní postavy a nic se tím stejně nevyřeší? A pak hezky zase šup do podzemí, kde budou všichni žít pravděpodobně stejně jako dřív... Popravdě jsem z knihy dost zklamaná, ale
rozhodně to byla zajímavá zkušenost a jsem ráda že jsem si jí přečetla.

Morgause
29.06.2014 5 z 5

Ve tmě a špíně postapokalyptického metra se lidé z posledních sil snaží udržet se při životě, některým se daří lépe, ale jinde se rozvíjejí všechny patogeny společnosti: sektářství, rasismus, fanatický komunismus, návrat k primitivnosti. Do toho jsou podzemní trosky lidského světa ohrožovány novými, lépe přizpůsobenými druhy z povrchu, kterým je potřeba čelit. Samotný děj, který je poměrně zdařilý, provede čtenáře prakticky celým metrem - avšak protagonistův příběh byl dle mého názoru z velké části nástrojem pro popis celkové situace v metru, což mi ale nijak nevadilo. Nejsilnějším momentem byl pro mě jednoznačně závěr, který ukázal, že všechno snažení a všechny zmařené životy nejen protagonistových přátel mohly být zbytečné. Ale kdo ví, třeba nebyly - komu může člověk ve zničeném světě ještě věřit...
Kromě poutavého příběhu autor přináší i poměrně zajímavé filosofické názory ohledně osudu lidstva i jednotlivce a důvodu jeho existence. Tyto pasáže by některým čtenářům mohly přijít nudné, protože v některých případech rozmělňují děj, avšak já osobně je oceňuji. Velmi zdařilá je také autorova práce se strachem, který prosakuje celým příběhem. Několikrát jsem se přistihla, že s mrazením v zádech očekávám, jaká hrůza se skrývá za další zatáčkou tunelu metra.

baroo
28.06.2014 4 z 5

Lidstvo po katastrofě nucené žít v moskevském metru? Výborný námět.
Začátek je poměrně dost zdlouhavý, ale vyplatí se vydržet. Zbytek knihy jsem přečetla jedním dechem. Popis života v metru člověka do knihy přímo vtáhne. Cestování stanicemi napínavé a místy děsivé, jen mi chvíli trvalo než jsem se zorientovala ve všech těch názvech stanic (ano, i s mapou)

Karcoolka2210
23.06.2014 3 z 5

Hmmmm, trošku zmiešané pocity mám z tejto knihy. Začiatok bol taký, že som myslela, že to po prvej kapitole vzdám. Ale nejako som sa prelúskala ďalej a potom to bolo veľmi zaujímavé. Artyom a jeho úloha ma vtiahli do príbehu a jeho stretnutia s novými ľuďmi na rozličných staniciach boli miestami zvláštne, miestami strašidelné. Ku koncu som sa, ale miestami v príbehu strácala a koniec ma nejako nenadchol. Takže dávam 3 hviezdy. AJ

svist007
12.05.2014 4 z 5

Naprosto dokonalá kniha. Rozhodně každému doporučuji... :D

stoupa22
01.05.2014 3 z 5

Zajímavý námět i provední, ale na můj vkus je tam až moc pasáží, kdy se takzvaně nic neděje. Čtete jednu kapitolu se zatajeným dechem během pěti minut a další se prokousáváte dva dny. Filosofování vedlejších postav je asi příznačné pro jakoukoliv ruskou literaturu, nicméně naivita (a i hloupost) hlavního hrdiny mi občas lezla na nervy.

Ardein
18.04.2014 4 z 5

Geniální nápad zavřít zbytek lidstva (resp. co zbylo z Ruska) do metra, kde čekají až se na povrchu bude dát žít. Metro je rozdělené mezi různé organizace (fašisti, náboženští fanatici, vzdělaní lidé) a ty se mezi sebou zrovna nemusí. No a Arťom je potká všechny na své cestě za záchranou jeho okrajové stanice. A ne jenom je. Metro je plné záhad a mutantů. Mezi lidmi se mluví o vlacích plných duší zemřelých, které brázdí slepé koleje. Povídaček v Metru koluje více a Arťom se na vlastní kůži o některých přesvědčí. Knížka se četla perfektně, i když někdy mi přišlo, že se autor moc nechal strhnout popisem (třeba jednotlivých stanic).

Výborné čtení! :)

WerMaledictos
29.03.2014 4 z 5

Patapuf celkem vystihl můj pocit z této knihy. Ta čtvrtá hvězda je za to, že příběh knihy byl naštěstí několikrát prodloužen (původní konec měl být cca za polovinou současné knihy, kde hrdinu, který měl plnou hlavu otázek a těměř žádné odpovědi, zabila zbloudivší kulka) a dočkal sice trochu cliché, ale přesto zajímavého konce

Patapuf
01.03.2014 3 z 5

Tři hvězdy sem dal za nápad... sám o sobě je to super příběh, ale bohužel autor ho totálně zabil přílišnou snahou o filozofii a podobné odbočky úplně pohřbí veškeré napětí a kniha potom nemá ten správný děj.... Celou knihu čekám na pořádnou akci, která je sice na spadnutí, ale nikdy k ní nedojde a ten konec..... alespoň pro mě zklamání....

hankapimi
18.02.2014 2 z 5

Apokalypsa podle Dmitrije Glukhovského o moskevském metru po jaderném útoku, kde se přeživší skrývají před radioaktivním zářením i novými formami života a beztvarými hrůzami. Mikrosvět různých skupin lidí na stanicích metra, kde se snaží přežít, obchodovat i bojovat. Autorova fikce co se stane, jestli dojde k jaderné válce a vše, čeho civilizace dosáhla, zmizí..
S mým chabým orientačním smyslem jsem se v metru pravidelně ztrácela, s nevýrazným Arťomem jsem ve tmě proklopýtala desítky zbytečných kilometrů bez napětí sem a tam a únavné filosoficko-poučné pasáže jsem měla chuť přeskočit. Z úžasného autorova námětu šlo určitě vytěžit víc napětí, dynamiky, čtivosti a celistvosti děje.

kočičí anus
15.02.2014 4 z 5

Nevím, nevím. Celé to bylo napsáno tak nějak mdle, ale beru v potaz, že je to autorův debut. Hlavní hrdina je takový nudný nezajímavý blbeček. Nefandil jsem mu a občas mě pěkně sral. Největší problém jsem měl s roztříštěností děje. Je to takové epizodní. Jako seriál. Určitě to funguje v původním webovém záměru, ale jako kniha to působí divně. Na druhou stranu, atmosféra slušná, čtivost dobrá, děj odehrávající se na povrchu kulervoucí. Epický závěr to celé zachraňuje. 7/10

Sengee
12.02.2014 4 z 5

Perfektní kniha. Trochu protáhlejší začátek, ale způsob, kterým spisovatel píše, je velmi pestrý. Vtáhne vás to do opravdového metra po apokalypse.Dokonce jsem snad chvílemi cítila závan, který z metra známe. Jo, kniha se mi líbila.

reccal
12.02.2014 5 z 5

Poslední stránky dočteny dnes 1:29 ráno, a to jen proto, abych zjistila, že moje pečlivá věžička stavěná z desítek příběhů a situací byla kompletně zbořena několika závěrečnými stranami. Měla jsem pocit, že jsem v tunelu a dýchám plyn z unikajícího potrubí a začínám magořit. Prostě neskutečná pecka! Jen co má člověk pocit, že všechno bude na pár stránek v pořádku, tak šup, nečekaný, a leckdy poměrně brutální zvrat, a další ze svých teorií můžu škrtnout.
Zítra dorazí druhý díl a už se nemůžu dočkat.

TessDragon
03.02.2014 4 z 5

Metro 2033 jsem dříve znala jako jednu z těch vydařených her s kvalitním atmosférou a zážitkem, takže když jsem uslyšela o knize...neváhala jsem si jí přečíst. Mám za sebou i pokračování Last Light, které sice nebylo založené na událostí ani jedné z vydaných knih, ale je i tak vydařené jako 1.díl, ne-li lépe. Vraťme se teď ale k předloze veleúspěšné hry. Kniha mě nadchla. Sice je opravdu hodně odlišná od zmíněné hry, stejný je jen cíl a závěr. Také mi přišla místy moc roztahovaná, ale jsem ráda, že jsem měla možnost si ji přečíst, protože ta atmosféra stojí za to! Ale hra pro mě i tak zůstává lepší.

Ten konec mě nikdy nepřestane dostávat.....

Ikkju
04.01.2014 4 z 5

Tak mám načtené oba díly, nyní dohrávám na PC počítačové pokračování Last Light, a musím říct že z tohohle soudku je to pro mě asi nejzajímavější svět.

Forma samozřejmě není dokonalá, určitě by to vypadalo jinak, kdyby se námětu chopil třeba Lukjaněnko, ale pořád je to místo ve fantazii, na kterém se kromě autora předlohy vyřádilo spousta dalších lidí, a spousta lidí si tenhle svět výborně užilo..

Bohužel mě bude také asi stát nové PC, dohrávat souboj ve výtahu na 3fps je asi poslední pobídka ke koupi silnějšího stroje :o

Marcel7
04.01.2014 4 z 5

Atmosféra parádní, cestování metrem supr, postavy, který Artiom potkal i jejich příběhy a konce paráda. Konec úžasnej a k zamyšlení. Knížka se mi dost líbila, ale místama mě strašně unavovalo jak moc snadno se dostával z různých situací a jak všemu "utekl". Nevím no, pak už mě moc nebavilo sledovat jak ho zas někdo strašnou náhodou zachrání atd., jediný toto mě tak trochu iritovalo. Musela sem se chvílema nutit k tomu vracet, kvůli těmto "náhodám", i když chápu, že to tak muselo být.

sweettest
03.01.2014 5 z 5

Přečteno jedním dechem...

lucin_a
02.01.2014 5 z 5

Při čtení prvních stran, jsem se musela přemlouvat k pokračování, ale jakmile jsem se překonala, jedním dechem jsem knihu přečetla. Moc zajímavý děj, nikdy nevíte, jak to dopadne. Perfektní čtení.

Yacubbus
18.12.2013 3 z 5

Tohle se hrozně špatně hodnotí. Kéž bych tak uměl pa Ruski a mohl si to přečíst v originálu. Věřím že je to totiž totální pecka, skvělý motiv, úžasná atmosféra - ale strašně mi to srážel ten český překlad. Absolutně sterilní, vůbec žádná barvitost popisu... a pochybuju že by banda chlapů sedící kdesi ve tmě podzemí post-apo světa kolem ohně mluvila spisovně a s takovýma větnýma konstrukcema.. ach jo. Jen se při tom překladu víc ponořit do děje - a - vážení - to by bylo čtení!
hodnotím to jako - škoda, hrozná škoda, geniální motiv úplně vyšuměl. Ach.
Prostředí/příběh : 200%
zpracování (Čj) : -150%

výsledek... posuďte..

stal-ker
17.12.2013 4 z 5

Výborné téma, které je dobře zpracováno a zasazeno do skvělého prostředí. Dal bych pět hvězdiček, ale co tu jednu ubírá je rámcovost, jdu z jedné stanice do druhé tam někoho potkám, jdu s ním do druhé tam ho zabijí nebo mě zajmou a na pokraji smrti mě zachrání. O každém společenství jen část příběhu a pak už hurá s ním do propadliště dějin.
Plusem je určitě vyvrcholení děje, které není předem odkryto a je dostatečně překvapující. Dalším plusem a to výrazným je prostředí, popsané naprosto výborně a převzaté z reality.
Občas je také dost problém s tempem příběhu, které se v určitých pasážích až neuvěřitelně vleče.
Ale v konečném součtu zasloužené a poctivé čtyři hvězdy a kniha, která se rozhodně vyplatí přečíst.